Lounais-Häme

Nyt alkavat helteet! - Näin pidät itsesi ja kotisi viileänä

Tuuletin voi helpottaa, kun lämpöasteita on alle 35. Jos koti kuumenee liikaa, kannattaa lähteä uimaan tai puiston varjoon istumaan. Tunnista myös lämpöuupumuksen oireet.
Uiminen viilentää, mutta jos se ei ole vaihtoehto, ota ainakin viileä suihku tai käytä kylmäkääreitä. Kuva: markku åberg
Uiminen viilentää, mutta jos se ei ole vaihtoehto, ota ainakin viileä suihku tai käytä kylmäkääreitä. Kuva: markku åberg

Suomessa alkavat perjantaina voimakkaat helteet. Vaikka moni nuori ja terve nauttii polttavasta kesäsäästä, helleaalloista voi aiheutua vakavia terveyshaittoja erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairaille.

Kuumuudesta kärsivien kannattaa viikonloppuna vältellä sekä auringonpaahdetta että ylimääräistä fyysistä rasitusta. Hikoilusta johtuvan neste- ja suolavajauksen välttämiseksi tulee nauttia riittävästi vettä ja muistaa myös syödä.

Jos uimaan ei ole mahdollista pulahtaa, kannattaa kotona ottaa viileitä suihkuja tai hyödyntää kylmäkääreitä. Myös kevyt pukeutuminen on suositeltavaa. Muista kuitenkin suojautua auringon UV-säteilyltä.

Pidä koti viileänä

Helteen terveyshaittojen ehkäisemiseksi on tärkeää pyrkiä pitämään sisätilat viileinä.

Auringonpuoleiset ikkunat tulisi suojata päivisin esimerkiksi verhojen tai sälekaihtimien avulla. Ikkunat kannattaa sulkea, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää ja tuulettaa sisätilat illalla tai yöllä ulkoilman viilennyttyä.

Jos asunto kuumenee herkästi, kannattaa riskiryhmään kuuluvan harkita siirrettävää jäähdytintä tai ilmalämpöpumpun asentamista.

Myös tuuletin helpottaa oloa, jos ilman lämpötila on alle 35 astetta. Korona-aikana tuulettimen käyttöä kannattaa kuitenkin välttää yleisissä tiloissa, joissa oleskelee useita henkilöitä. Jos tuuletinta käytetään, kannattaa tehostaa tilan ilmanvaihtoa ja asettaa tuuletin niin, ettei se puhalla ilmaa ihmisestä toisen luo.

Jos asunnon lämpötila nousee tukalan kuumaksi, voi viettää aikaa jossakin muussa viileässä paikassa, kuten varjoisassa puistossa tai viilennetyssä julkisessa rakennuksessa. Älä kuitenkaan hakeudu julkisiin tiloihin, jos sinulla on hengitystieinfektioon viittaavia oireita.

Pidä yhteyttä riskiryhmiin kuuluviin läheisiin

Helteellä jokaisen kannattaa huolehtia läheistensä hyvinvoinnista. Erityisesti tulee huolehtia läheisistä, jotka ovat ikääntyneitä, kärsivät perussairauksista tai joiden toimintakyky on heikentynyt.

– Riskiryhmiin kuuluvien vointia kannattaa tiedustella päivittäin esimerkiksi puhelimitse tai verkossa. Tarvittaessa auta läheistäsi suojautumaan kuumuudelta”, THL:n tutkija Virpi Kollanus sanoo.

Lämpöuupumus voi oireilla viileänä ihona

Kuumuus sekä hikoilusta johtuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen. Lämpöuupumuksen oireita voivat olla esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys ja pahoinvointi.

Ikääntyneiden lisäksi erityisesti vauvat ja pienet lapset kärsivät herkästi helteeseen liittyvistä oireista. Lämpökuormitus voi myös pahentaa pitkäaikaissairauden tai vakavan akuutin sairauden oireita.

– Pitkäaikaissairauksista kärsivien kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa jo ennakkoon siitä, kuinka kuumuus vaikuttaa sairauteen tai sen hoitoon käytettäviin lääkityksiin, Kollanus sanoo.

Jos ilmenee voimakkaita oireita tai perussairauden oireet selvästi pahenevat, tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, ensisijaisesti puhelimella. Kiireellisissä tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic