Lounais-Häme Tammela

"Nyt ei tarvitse tonteille tarpoa" – Lumeton maa toi kesämökkikauppaan kevään talven keskelle

Kiinteistökauppa virisi Suomessa viime vuonna. Loma-asunnot kiinnostavat Lounais-Hämeessä.
Lounais-Häme ja etenkin Tammela, Somero ja Urjala ovat kiinnostavaa mökkiseutua. Teemu Rantanen teki kaupat Tapio Enbergin (oik.) mökistä. Kauppakirjojen allekirjoituksen järjesti Anne Pitkä ja sitä valvoi kaupanvahvistaja Juha-Matti Toikka. Kuva: Lassi Puhtimäki
Lounais-Häme ja etenkin Tammela, Somero ja Urjala ovat kiinnostavaa mökkiseutua. Teemu Rantanen teki kaupat Tapio Enbergin (oik.) mökistä. Kauppakirjojen allekirjoituksen järjesti Anne Pitkä ja sitä valvoi kaupanvahvistaja Juha-Matti Toikka. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vuosia jatkunut kesämökkien hintojen lasku näkyy nyt tuoreimmissa kiinteistökauppatilastoissa. Alhaisemmat hinnat ovat saaneet ostajat liikkeelle.

Mökkikauppojen määrä kasvoi viime vuonna koko Suomen alueella tämän vuosisadan korkeimpaan määrään eli noin 3 700 kauppaan.

Lounais-Hämeessä tehtiin viime vuonna kaupat 104 mökistä, kun vuonna 2018 kauppoja syntyi 90. Loma-asunnon tonttikauppoja syntyi viime vuonna kolme, edellisvuonna ei yhtäkään.

Luvut ovat Maanmittauslaitoksen tuoreista tilastoista.

Viime vuosi oli tilastojen mukaan kaikella kiinteistökaupalla hyvä.

– Vuosi 2019 oli hyvä vuosi pariin kolmeen edelliseen verrattuna. Ihmisten uskallus ja toiveikkuus on viime vuoden perusteella palannut, arvioi OP Koti Lounaismaa oy:n Jarkko Nikander.

Alle 100 000 euroa kiinnostaa

Forssan Kiinteistökauppiaiden Anne Pitkä on pannut merkille, että Lounais-Hämeessä ja Loimaan seudulla laskeneet vapaa-ajanasuntojen ja omakotitalojen hinnat tekevät tehtävänsä.

– Pääkaupunkiseudulta ja Riihimäen alueelta tullaan nyt tutustumaan paitsi mökkeihin myös kakkosasunnoksi sopiviin omakotitaloihin. Kun kiinteistön hinta sijoittuu 50 000–70 000 euron haarukkaan, se kiinnostaa. Kun hinnat nousevat yli 100 000 euron, näytöissä on selvästi vähemmän kävijöitä, Pitkä toteaa.

Pitkän mukaan alkuvuosi ja tämä talvi on ollut yllätyksellinen. Kolme mökkiä on mennyt kaupaksi vajaassa viikossa – keskitalvella. Normaalisti kohdekäynnit vilkastuvat vasta, kun kevät koittaa maaliskuulla.

– En toista tällaista alkuvuotta muista, yleensä alkuvuodesta voi tehdä rästitöitä, kun on hiljaisempaa. Asiakkaat ovat halunneet tutustua kohteisiin jo nyt. Lumeton talvi mahdollistaa mökkikohteisiin pääsyn, ja paljas maisema kertoo ostajalle paljon kohteesta. Muuta syytä en tämän alkuvuoden kiireille keksi kuin lumettomuuden, hän lisää.

Teemu Rantanen löysi mieleisensä mökin Tammelasta. Kaupat tehtiin torstaina.

Luontobrändi on oikea suunta seudulle

Luontotrendi nostaa Nikanderin arvion mukaan Lounais-Hämeen kiinnostavuutta mökkialueena.

– Tammelan brändin rakentaminen luontokuntana on juuri oikeanlainen liike, hän toteaa.

Forssan Isännöinti- ja Kiinteistövälityksen Mikko Ryyppö on samaa mieltä. Lounais-Hämeen metsissä ja kansallispuistoissa on tilaa samoilla pääkaupunkiseudun kohteisiin verrattuna.

– Koko alue seutukuntana voisi markkinoinnissaan tuoda entistä enemmän esiin luontoa ja sen rauhaa. Samalla voisi vaihtaa tarinassa kilometrit minuutteihin. Niitä pääkaupunkiseudulla asuvat hahmottavat paremmin. Kun heille kertoo, että mökiltä on vartti kauppaan tai puoli tuntia Hämeenlinnaan, etäisyydet avautuvat.

Rantamökeille on kysyntää

Rantamökeistä olisi Lounais-Hämeessä enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Nikander, Pitkä ja Ryyppö ottaisivat mielellään nykyistä enemmän välitettäväksi juuri rantakohteita.

– Kovin moni rantamökki on tällä seudulla vajaakäytöllä. Niiden kunto ja samalla arvo laskevat. Parempi olisi, jos ne myytäisiin heille, jotka niitä myös jaksavat ylläpitää, Ryyppö lisää.

Esimerkiksi Tammelassa viime vuonna 11:n haja-asutusalueella tehdyn rantamökkikaupan mediaanihinta oli 90 000 euroa, Urjalassa vastaavilta alueilta mökkejä myytiin 8 ja mediaanihinta oli yli 114 000.

Kaava-alueella sijaitsevien loma-asuntojen mediaanimyyntihinta Tammelassa oli viime vuonna 128 000. Kauppoja tehtiin seitsemän. Someron yhdeksässä mökkikaupassa mediaanihinta oli 80 000 euroa.

– Tehtyjen kauppojen määrät meidän seudulla ovat sen verran pieniä, että hintojen linjanveto ja vertailu vuosittain on vaikeaa. Yksi kallis huvila joukossa nostaa kaikkien kauppojen keskihintoja tilastoissa, kiinteistövälittäjät huomauttavat. FL

Lue myös:

 Hyvän mökin saa myytyä nyt 2 viikossa – Mökkikauppa piristyi Forssan seudulla

Muuttovalmiit asunnot menevät kaupaksi Forssan seudulla

Uusimmat

Fingerpori

comic