Lounais-Häme Forssa

Nyt eletään vuoden stressaavinta aikaa - jouluaatto on vuoden stressaavin päivä

Yli puolet suomalaisista elää velaksi jaksamisen suhteen. Jouluaatto on vuoden stressaavin päivä

Työikäinen suomalainen elää nyt marraskuun lopulla vuoden stressaavinta aikaa, kertovat vakuutusyhtiö LähiTapiola ja hyvinvoinnin sekä urheilun analyysiin erikoistunut Firstbeat-yhtiö.

Niiden mukaan työkiireiden kasvu, vähentyvä, epäsäännölliset elämäntavat ja pikkujoulukausi luovat helposti kierteen, jossa ihminen ei enää palaudu riittävästi.

– Mittausaineistomme perusteella yli puolet työikäisistä suomalaisista elää juuri nyt velaksi oman jaksamisen ja palautumisen suhteen, Firstbeatin asiantuntija Jaakko Kotisaari kertoo LähiTapiolan tiedotteessa.

Kotisaaren mukaan Firstbeatin tekemästä yli 250 000 hyvinvointimittauksesta kertynyt data kertoo, että suomalaiset eivät palaudu riittävästi erityisesti marras-joulukuussa.

Stressin määrä kasvaa joulua kohti, kunnes vasta joulun välipäivät tuovat tärkeän hengähdystauon kiireisen syksyn päätteeksi.

Edes jouluaatto ei tuo helpotusta stressiin, sillä se on Firstbeatin tietokannan mukaan jopa vuoden stressaavin päivä.

Jaakko Kotisaaren mukaan syitä stressiin on monia.

– Monilla työpaikoilla eletään vuoden kiireisintä aikaa, joka lisää kuormitusta ja stressiä. Myös liikunnan määrä vähenee selvästi pimeän vuoden ajan koittaessa. Lisäksi meneillään oleva pikkujoulukausi ja alkoholin käyttö sotkevat vuorokausirytmiä.

Unen määrä lisääntyy pimeänä vuodenaikana, mutta se ei Firstbeatin mukaan riitä palauttamaan marras-joulukuussa lisääntyneestä stressistä ja kuormituksesta.

– Pitkittyessään stressi ja korkea vireystaso johtavat tilanteeseen, jossa palautumista ei tapahdu kunnolla edes unessa, Kotisaari sanoo.

Unen, levon ja rentoutumisen lisäksi hyvä fyysinen kunto ja terveellinen ravitsemus, tukevat palautumista. Kotisaaren mukaan myös hyvät ihmissuhteet, mukavat harrastukset, huumori ja myönteinen elämänasenne toimivat vastapainona stressille. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.8.2020

Fingerpori

comic