Lounais-Häme Forssa

Nyt halutaan stoppi keskustan autioitumiselle – Valtuustoaloitteet ehdottavat yhteistoimintaa kaavamuutoksiin ja kehittämisvisiota

Kaksi uutta valtuustoaloitetta peräänkuuluttaa Forssaan yrittäjämyönteisempää otetta. Nyt tarvitaan yhteistyötä, visiota paremmasta ja vastaantuloa.
Forssan Yrityskehityksen Riikka Riihimäki ja Forssan Yrittäjien Kauko Nyström uskovat, että vuoropuhelulla ja yhteistyöllä saadaan keskustaan elävyyttä. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan Yrityskehityksen Riikka Riihimäki ja Forssan Yrittäjien Kauko Nyström uskovat, että vuoropuhelulla ja yhteistyöllä saadaan keskustaan elävyyttä. Kuva: Tapio Tuomela

Huoli keskustan autioitumisesta ja viestintähaasteet kaupungin ja yrittäjien välillä puhututtavat. Nyt jos koskaan tarvitaan yhteistyötä ja visiota paremmasta.

Valtuustossa esitettiin tällä viikolla kaksi uutta aloitetta. Molemmissa peräänkuulutetaan kaupunkiin yrittäjäystävällisyyttä ja yhteistoimintaa. Aloitteiden tekijöinä olivat Kokoomus ja Keskusta.

Huoli näkyi myös aloitteissa

Kokoomuksen valtuustoryhmä esittää Forssan keskusta-alueelle kehittämisvisiota. Sen laatisivat Forssan yrityskehitys, kaupunki, yrittäjät, yksityiset taloyhtiöt, yhdistykset ja muut toimijat yhdessä. Visio linjaisi toimenpiteitä, joilla kaupungin autioituminen voitaisiin pysäyttää ja katukuvaa elävöittää.

Keskustan aloite puolestaan ehdottaa, että kaupunki valmistelisi yhteistoimintamallin, jota käytettäisiin kaavamuutosten ja katuremonttien valmistelussa. Malli toisi jo valmisteluvaiheessa yhteen kaupungin, yrittäjät ja muut tahot, joita hanke koskee ja kattaisi myös rakennus- ja korjausaikaisen valvonnan.

Lue tästä juttu valtuustoaloitteista.

Forssan yrityskehityksen toimitusjohtaja Riikka Riihimäki tuntee haasteet. Hän haluaa katsoa eteenpäin. Nyt tarvitaan vastaantuloa ja yhteistoimintaa.

– Vuoropuhelu, yhdessä ideointi ja positiivisen yhdessä tekemisen fiilis on se, jolla yrittäjäystävällisyys ansaitaan. Katukuvan elävöittäminen on usean tahon huoli juuri nyt. On selvää, että verkkokaupan lisääntyminen vaikuttaa kivijalkakauppaan. Konkreettinen toimi, jolla voidaan auttaa kivijalkakaupan elävöittämistä katukuvassa, on jo usein esillä ollut taloyhtiöiden mukaantulo vastikkeiden kertoimissa, hän sanoo.

Forssan Yrittäjien Kauko Nyströmin mielestä yksi hyvä ratkaisu olisi yrittäjävaikutusten arvioinnin käyttöön ottaminen.

– Tarvitaan eri tahojen vuoropuhelua. Vaikutusarviointi antaa toimintamallin, jota noudattaa. Siinä löydetään kipukohdat ja mietitään yhdessä, mitä niiden kanssa tehdään, hän sanoo.

Elinvoimaryhmä tulossa

Riihimäki kertoo, että valmisteilla on jo elinvoimaryhmä, johon kutsutaan edustajaksi myös yrittäjien edustaja.

– Tämä on ollut vireillä jo ennen aloitteita. Tarkoituksena on selvittää hankkeiden ja toimien vaikutuksia yrittäjiin ja elinvoimaan yleensä. Yrittäjäystävällisyys ja seudun yrittäjätyöllistäjien huomioiminen on välttämättömyys, jotta seutu pysyy elinvoimaisena ja palvelut mieluummin laajenevat kuin supistuvat.

Viime aikoina närää on herättänyt muun muassa Kauppakadun remontin viestintä. Nyström muistuttaa, että yritysten tulisi saada tietoa urakoista jo hyvissä ajoin etukäteen.

– Kaupungilla on jo nyt maankäyttöpalaveri, mutta pienelle ryhmälle ja kerran vuodessa. Olisiko sitä mahdollista laajentaa, hän pohtii. FL

Lue myös: Tiedottamisessa väärä marssijärjestys: Kauppakadun yrittäjät tiesivät järjestelyistä kaikkein viimeisimpänä.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic