Lounais-Häme

Nyt myös järjestöille kehitettiin hiilijalanjälkilaskuri: Järjestöt saavat helposti dataa ympäristökuormastaan

Kulttuuriyhdistys Kuviossa ympäristöajattelu on pitkällä: "Uusi laskuri pääsee testiin".
Matkustamiseen liittyvät päästöt ovat merkittävä osa myös järjestöjen hiilijalanjälkeä.

Järjestöt ja yhdistykset voivat selvittää toimintansa ilmastovaikutukset uudella järjestöille räätälöidyllä hiilijalanjälkilaskurilla. Helsingin yliopiston metsätieteiden osaston ja Sitran kehittämä ratkaisu auttaa järjestöjä päästöjen todentamisessa ja vähentämisessä.

Sitran rahoittaman Hiilifiksu järjestö -hankkeen kehittämä laskuri on tiettävästi ensimmäinen nimenomaan järjestöjen käyttöön tehty. Aikaisemmin hiilijalanjälkilaskurit on kehitetty kuluttajille sekä sijoittajille ja yrityksille.

Suomessa on yli 100 000 rekisteröityä yhdistystä, joiden toimintakenttä on laaja, mutta järjestösektorin mahdollisuuksia ilmastovastuullisuuden edistäjänä ei ole aiemmin huomioitu.

– Olemme koonneet yhteen parhaan tieteellisen tiedon ilmastopäästöistä ja muokanneet sen helppokäyttöiseksi laskuriksi. Toivottavasti se kannustaa järjestöjä kehittämään toimintaansa vähäpäästöisemmäksi, niin että ilmastotoimet tulevat luonnolliseksi osaksi kaikkien järjestöjen toimintaa, ilmastoasiantuntija, professori Markku Kanninen sanoo.

Laskurin käytön avulla järjestöt saavat selkeämmän kuvan siitä, mistä lähteistä ja millaisia päästöjä niiden toiminnasta syntyy.

Järjestöjen hiilijalanjälki muodostuu yleensä toimitilojen energiankulutuksesta, matkustamisesta, hankinnoista, palveluista sekä tapahtumien järjestämisestä.

 

Selvitä järjestönne hiilijalanjälki täältä

 

Vastaava kulttuurituottaja Minna Lehtola Kulttuuriyhdistys Kuviosta kertoo, että ympäristönäkökulmat pyritään huomioimaan yhdistyksen toiminnassa.

– Jos on matkoja, pyrimme käyttämään joukkoliikennettä tai yhteiskuljetusta. Ja pyöräilinpä minä tällä viikolla työkeikalle Jokioisille, Lehtola kertoo.

Yhdistys yrittää pienentää ympäristökuormaansa myös hankinnoilla.

– Meidän alalla kuormaa aiheuttavat erityisesti värit ja maalit. Niissäkin on ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Muutenkaan periaatteenamme ei ole vain tuhlata. Käytämme paljon kierrätysmateriaaleja.

Lehtola on tehnyt henkilökohtaisen hiilijalanjälkitestin ja pitää järjestöille suunnattua versiota tärkeänä.

– Ehdottomasti pitää testata.

 

Ensimmäisten joukossa uutta laskuria on kokeillut STTK.

– Koimme laskurin hyödylliseksi ja aiomme laskea hiilijalanjälkemme myös jatkossa aina tilinpäätöksen valmistuttua. Näin meille syntyy käsitys, mitkä päätökset ja toiminnassa tapahtuvat muutokset vaikuttavat hiilijalanjälkeemme, STTK:n yhteiskuntavastuun johtaja Taina Vallander kertoi.

Kestävä kehitys on aiemminkin ollut STTK:n agendalla, mutta omaan toimintaan liittyvää ympäristödataa se ei ole aiemmin kerännyt. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

29.2.2020

Uusimmat