Lounais-Häme

Nyt on aika hakea kesätöihin – pätkäpesti voi poikia vakityön

Janne Loponen näki ilmoituksen, jossa haettiin Forssan Citymarketiin kesäksi työntekijää. Kauppa oli tuttu jo työssäoppimisen kautta, joten Loponen päätti kysyä paikkaa kauppias Mikko Virtaselta.

-Mikko sanoi, että tule tänne niin jutellaan. Saman tien sitten pääsin töihin ja sain jalan oven väliin, Loponen kertoo.

Ilmoituksen näkemisestä on nyt neljä vuotta, mutta Loposen ”kesätyöt” jatkuvat edelleen. Kesätyöpaikan kautta Loposelle urkeni vakituinen pesti.

-Koen, että kesätyöpaikka on erinomainen sauma näyttää omat taitonsa ja jäädä työnantajan mieleen, Loponen sanoo.

Samaa mieltä on Osuuskauppa Hämeenmaan henkilöstöjohtaja Sanna Virtainlahti.

-On hyvin yleistä, että vakituinen työntekijä on aloittanut kesätyöläisenä. Kesätyö on mahdollisuus antaa työnantajalle hyvä työnäyte, Virtainlahti kuvailee.

 

Kesätöiden haku on kuumimmillaan tammikuusta maaliskuuhun saakka.

Parantunut talous näkyy avoimien kesätyöpaikkojen määrässä.

Elinkeinoelämän keskusliitto tiedotti tällä viikolla, että se odottaa jäsenyritystensä tarjoavan tänä vuonna Suomessa jopa 130 000 kesätyöpaikkaa. Nousu on melko hurja, sillä vielä pari vuotta sitten tarjolla oli 90 000 – 100 000 kesätyöpaikkaa.

Sari Hukari Hämeen TE-palvelujen Forssan toimistosta arvioi, että Forssan seudulla eniten kesätyöpaikkoja avautuu elintarvikealalla.

Atria etsii tällä hetkellä pariakymmentä kausi- ja kesätyöntekijää Liha ja Säilyke oy:n tehtaalle Forssaan.

-Tarjosimme kesätöitä viime vuonna noin 130 hengelle, samalla linjalla jatkamme myös tänä vuonna, HKScanin Forssan tehtaan työhönottaja Jenni Ylösmäki sanoo.

Molemmat tehtaat vaativat kesätyöntekijöiltään 18 vuoden ikää, ja hygieniapassi katsotaan eduksi. Tärkeintä on kuitenkin hyvä asenne ja reippaus. Haku sekä Liha ja Säilykkeelle että HKScanille on jo auki ja kestää helmikuun loppuun.

-Meille tulee vuosittain noin 500 kesätyöhakemusta. Suurin osa tulee tältä seudulta, mutta paljon tulee myös alueen ulkopuolelta, kuten Tampereelta ja Hämeenlinnasta sekä Turusta, Ylösmäki sanoo.

 

Kausityöt esimerkiksi viherrakennuspuolelta työllistävät myös monta Forssan seudulla.

-Viherrakenne Jaakkola ja seurakunnat sekä kunnat ovat suuria työllistäjiä tältä osin. Ravintolapuolella on myös kesätöitä tarjolla, Hukari sanoo.

-Kaupan ala on tietysti myös suuri.

Autokeitaalle haetaan täksi kesäksi noin 25 työntekijää, kertoo liiketoimintajohtaja Niko Järvi.

-Haemme pääosin asiakaspalvelijoita Hesburgerille, kauppaan sekä ravintolaan. Ideaalitilanteessa löydämme jonkun myös ravintolan keittiölle. Sinne tietysti myös vaatimukset ovat kovemmat, Järvi sanoo.

Tänä vuonna hakuun tullee myös erikoisempi tehtävä.

-Toivomme löytävämme somelähettilään. Hän ruotisi kauppaamme vähän ulkopuolisenkin silmin, 24 tuntia vuorokaudessa auki olevassa paikassa kuitenkin sattuu ja tapahtuu. Videokuvaamisen ja somemaailman pitää olla tuttua. Paikasta tulee todennäköisesti ilmoitus someemme, jolloin hakija joutuu näyttämään taitojaan jo hakiessaan, Järvi kertoo.

 

Virtainlahti kertoo, että S-ryhmä ottaa kesätöihin Forssan seudulla vajaat sata henkilöä. Forssan Prisma hakee 15–20 työntekijää. Tällä hetkellä haku on auki vain yli 17-vuotiaille. Nuoremmille avautuu erillinen haku myöhemmin.

-Tarjolla on pääasiassa asiakaspalvelutehtäviä. Markettikauppa työllistää kesätyöntekijöistä noin 70 prosenttia ja liikennemyymälät 20 prosenttia. Loput 10 prosenttia työllistyvät esimerkiksi majoitusalalle, Virtainlahti sanoo.

Forssan Citymarketin kauppias Mikko Virtanen kertoo tarvitsevansa noin 15 kesätyöntekijää.

-Meillähän on koko ajan työnhaku auki. Vielä en tiedä, tuleeko meille lainkaan varsinaista kesätyöhakua. Paljon kesätyöntekijöistä tulee myös heistä, jotka tekevät talvella epäsäännöllisemmin töitä esimerkiksi opiskelujen ohella, Virtanen selittää.

 

Lounais-Hämeessä suuria työllistäjiä ovat myös kunnat. Forssan kaupunki on tarjoamassa tänäkin vuonna takuukesätyöpaikan kaikille tänä vuonna 16 vuotta täyttäville paikkakuntalaisille. Lisäksi vuonna 1998–2001 syntyneille tarjotaan töitä määrärahojen puitteissa.

-Yhteensä kesätyöpaikkoja on kaupungilla todennäköisesti noin 200. Pääsääntöisesti kyse on kahden viikon pesteistä, toimistosihteeri Tuija Lahtinen Forssan työllisyyspalveluista kertoo.

Tarkkoja lukuja Lounais-Hämeen kuntien kesätyöntekijöistä ei vielä pystytä sanomaan, sillä tällä hetkellä kunnissa kartoitetaan vasta eri yksiköiden tarpeita.

-Meillä haku alkaa perinteisesti hiihtolomaviikolla ja kestää siitä kolme viikkoa eteenpäin, Lahtinen sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic