Lounais-Häme Jokioinen

Nyt on nähtävää ja koettavaa: Elonkierron joulupolku on korona-ajan mestariteos – Piilossa 24 tonttulakkia ja näkösällä parikymmentä ulkoilmarastia

Elonkiertoon keksittiin koronaturvallista puuhaa. Joulupolun rasteja oli rakentamassa iso liuta paikallisia toimijoita.
Marketta Rinne ja Patrik Valkama testasivat Jokioisten maa- ja kotitalousnaisten rastia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Marketta Rinne ja Patrik Valkama testasivat Jokioisten maa- ja kotitalousnaisten rastia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Mikä on koronaturvallinen tapa viettää aikaa yhdessä ja nähdä paljon uutta? No sehän on Elonkierron joulupolku, joka avataan lauantaina klo 12.

Alun perin lauantaina oli tarkoitus järjestää myös Elonkierron joulutapahtuma. Koronarajoitusten vuoksi varsinainen tapahtuma on peruttu, ja polku avataan ilman seremonioita.

Joulupolku on parikymmentä jouluista rastia, jotka on ripoteltu Elonkierron 2,5 kilometrin reitin varrelle. Perjantaina rakennetut rastit pysyvät paikoillaan jouluun asti ja hieman ylikin.

– Ainakin ensimmäisen viikon ajan alueella on patterilyhtyjä, mutta jos tulet hämärällä, ota mukaan taskulamppu tai otsalamppu, sillä polkua ei ole valaistu, Elonkierron Ystävät ry:n koordinaattori Miia Kuhanen neuvoo.

Tästä se alkaa. Miia Kuhanen toivottaa väen tervetulleeksi Elonkierron joulupolulle. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tästä se alkaa. Miia Kuhanen toivottaa väen tervetulleeksi Elonkierron joulupolulle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Parikymmentä kohdetta

Joulupolun tarjonta yllättää. Vai mitä sanotte seuraavasta: kasvihuoneeseen on rakennettu kansainvälinen joulu, laavun ympärille suunnistusrata, makasiinin edusta koristeltu, huvimajassa runoja, savusaunan eteisessä kuvia vanhasta Jokioisista… Valpas bongaa reitin varrelta 24 tonttulakkia, laavulla on puita nuotiohetkeä varten ja joulupukin postilaatikkoon voi jättää sen tärkeimmän kirjeen.

– Alueella voi kierrellä itsenäisesti oman porukan kanssa. Toivomme, että Elonkierrosta tulee joulunajan piknik-paikka, Kuhanen sanoo.

Eläimetkin on huomioitu. Vuohiaitaus on nyt pop-up-koirapuisto, joka on jaettu kahteen osaan pienille ja isommille koirille.

– Jos oma koira on oikein kova pomppimaan, kannattaa huomioida, ettei aitaus ole joka puolelta kaksimetrinen, Kuhanen sanoo ja muistuttaa, ettei kyseessä ole pysyvä koirapuisto.

Jokioisten seurakunta rakensi Elonkiertoon jouluseimen.

Suuri kiitos kumppaneille

Joulupolku on Elonkierron Ystävien ideoima mutta yksin se ei olisi saanut aikaan näin mittavaa kokonaisuutta: mukana on peräti 21 paikallista toimijaa. Heidän kädenjälkensä ja toimintansa välittyy rasteilta.

– En ollut varmasti ainoa, jolla nousi kyyneleet silmiin, kun Mia kertoi isosta joukosta, joka lähti tekemään joulupolkua, Elonkierron Ystävät ry:n puheenjohtaja Outi Vesakoski liikuttuu.

– Yhteisön tuki ja halukkuus auttaa on ollut todella suurta koko vuoden ajan. Pienelläkin tuella on henkisesti hirveän iso merkitys, Vesakoski jatkaa.

Kartta Elonkierron joulupolulle.

Helppo suunnistaa

Joulupolun lähtöpisteenä on Elonkierron koristeltu portti. Portin vierestä voi napata aluekartan, joka palautetaan samaan paikkaan.

Alueella pystyy oikomaan, jos 2,5 kilometrin reitti tuntuu liian pitkältä.

– Polku on helppokulkuinen ja kauttaaltaan sorastettu. Vain laavulle mennään metsäpolkua pitkin, Kuhanen kertoo. FL

Elonkierron joulupolku 12.12. alkaen. Rastit puretaan joulun jälkeisellä viikolla.

Uusimmat

Fingerpori

comic