Lounais-Häme

Nyt on puunhalausviikko: Halaa puuta ja huomioi lähiluonnon arvo

Puiden halailu ei ole huuhaata, vaan terveellistä.
Metsässä ja puistoissa liikkuminen on erinomaista ihmisen hyvinvoinnille. Puunhalausviikolla paneudutaan puihin mikrobitasolla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Metsässä ja puistoissa liikkuminen on erinomaista ihmisen hyvinvoinnille. Puunhalausviikolla paneudutaan puihin mikrobitasolla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista puunhalausviikkoa. Neljättä kertaa järjestettävä teemaviikko kannustaa ihmisiä halaamaan puita ja osoittamaan, että he arvostavat omaa lähiympäristöään, kuten metsiä, puistoja ja luontopolkuja.

Vuoden 2019 teemoja ovat puut ja monimuotoisuus.

Puunhalausviikon teemalla puiden monimuotoisuus tarkoitetaan laajemmin puustoon ja puustoisiin elinympäristöihin liittyvää luonnon monimuotoisuutta, puiden lajikirjoa, puiden ikäkirjoa sekä puista hyötyviä muita eliöitä ja kasveja.

Puunhalausviikon sivuille on koottu tietoja ja vinkkejä puunhalausviikon viettoon viikon jokaiselle päivälle.

Puunhalaus ei ole huuhaata, vaikka joku niin väittäisikin. Sivustolla kerrotaan tietoa, mitä tapahtuu, kun halaat puuta.

Esimerkiksi yksi suurikokoinen puu tuottaa happea kahden ihmisen tarpeisiin. Kun halaat puuta, halaat samalla kymmeniä muita lajeja, esimerkiksi hyviä mikrobeja.

Puunhalausviikon sivuille on koottu tietoa puiden monimuotoisuudesta, pölyttäjistä, linnuista, käävistä ja muista lahottajasienistä, monimuotoisuudesta maisemassa, kasvualustan monimuotoisuudesta sekä puista kulttuuriympäristössä.

Teemaviikko on kaikille avoin. Puita voi halata kaupungissa, maalla tai metsässä, joko yksin, kaverin kanssa tai isommallakin porukalla. Jaa oma puunhalauskuvasi ja kokemuksesi sosiaalisessa mediassa käyttämällä tunnistetta #puunhalausviikko.

Valtakunnallisen puunhalausviikon 2019 järjestävät Viherympäristöliitto, Maa- ja kotitalousnaiset ja Luonnonvarakeskus. Yhteistyökumppaneina Suomen luonnon päivä ja Suomen ympäristökeskus (SYKE). FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic