Lounais-Häme

Nyt puhuvat opettajat: "Kyläkouluja kiinni Tammelasta, opettajille työrauha"

Tammelan kunnan soutaminen ja huopaaminen kouluverkkopäätöksessä on saanut tammelalaiset opettajat turhautumaan.

Opettajilla on poikkeuksetta yksi ja sama toivomus kunnan päättäjille: tehkää päätös ja pysykää siinä. Epävarmuus aiheuttaa kouluissa lisätyötä ja stressiä.

Joidenkin opettajien puheesta on havaittavissa, ettei tärkein kysymys ole se, mitkä koulut lakkautetaan. Tärkeintä on, että päätös tehdään, siinä pysytään ja kouluihin saadaan työrauha.

Esimerkiksi Portaan koulun johtaja Jaana Kähkönen muotoilee, että koulut pystyvät elämään monenlaisten ratkaisujen kanssa.

Opettajat kokevat tarpeelliseksi sanoa sanottavansa nyt, koska Tammelan kunnanhallitus päätti viimeisimmässä kokouksessaan muuttaa jälleen kerran kouluverkkosuunnitelmaa.

-Nykyinen epävarmuus syö miestä, tuumaa Tammelan koulukeskuksen luokanopettaja Markus Malmström.

Jotkut opettajat ovat sitä mieltä, että pikkukoulujen ovet voitaisiin laittaa säppiin.

Myllykylän koulun johtaja Ilona Hackzell sanoo suoraan, että Myllykylän koululaisille olisi parempi opiskella Tammelan koulukeskuksessa, Norrintiellä tai joissain muissa kunnollisissa tiloissa.

-Meillä on todella ahtaat tilat. Olemme jakautuneet kolmeen eri rakennukseen ja yhteisöllisyys puuttuu. Ruokalaan mahtuu kerrallaan kourallinen oppilaita ja erityisopetukselta puuttuvat tilat. Haluaisimme omat paremmat tilat, mutta jos emme niitä saa, siirrymme mieluummin vaikka koulukeskukseen.

Muissa Tammelan pienissä kouluissa opettajat eivät ole innokkaita kommentoimaan kouluverkkopäätöstä tai koulujen lakkautuksia.

Tammelan koulukeskuksen opettajat sulkisivat kyläkouluja, joissa oppilaiden määrä tippuu alle sovitun rajan. Jotkut opettajat toivovat, että kouluja suljettaisiin jo vaikka tulevana syksynä, eikä sulkemisia viivytettäisi vuoden 2019 syksyyn tai sitä pidemmälle. Jos kouluja suljettaisiin jo nyt, olisi rahaa koulukeskuksen ja vaikka Norrintien kiinteistön remonttiin.

Moni koulukeskuksen opettaja argumentoi, että opetus on tällä hetkellä Tammelassa epätasa-arvoista opetusryhmien suurten kokoerojen vuoksi.

Luokanopettaja Miika Forstén kertoo opettaneensa luokkaa, jossa opiskeli 27 oppilasta. Samaan aikaan kyläkoulujen luokissa oli muutama oppilas. Hänen mukaansa tilanne ei ole reilu opettajille, eivätkä siitä hyödy oppilaatkaan.

-Onko oppilaiden etu opiskella pienessä koulussa, jossa neljä ikäryhmää opiskelee samalla yhdysluokalla ja oppilailla on vain vähän omanikäistään seuraa, Forstén kysyy.

Yläkoulussa matemaattisia aineita opettava Jasu Markkanen sanoo, että kouluverkon uudistusta vastustavat aiheuttavat tietämättään harmia kaikille kunnan oppilaille.

-Koulun sisäilmaongelmien ratkaisu, remontit ja digiverkon uudistukset ovat viivästyneet, koska ne halutaan hoitaa vasta, kun kouluverkkouudistus on tehty.

Markkasen mukaan Tammelassa ei voida ajatella vain pienen ryhmän etua ja rakastaa seiniä.

-On otettava huomioon kaikki kunnan oppilaat.

Historian ja yhteiskuntaopin opettaja Mikko Lehtoranta korostaa, että kouluverkkopäätöksessä pitäisi ottaa huomioon myös inhimillinen puoli.

-Epävarman tilanteen vuoksi kouluissa joudutaan tekemään tuplasuunnitelmat tuleville lukukausille. Yksi suunnitelma tarvitaan sen varalta, että kouluverkko uudistuu ja toinen sen varalta, ettei se uudistu. Tällainen tilanne aiheuttaa jopa satoja tunteja lisätyötä. Odotamme ratkaisua tilanteeseen myös siksi, että osa koulun henkilökunnasta on aika stressaantunutta. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic