Lounais-Häme Forssa

Nyt saa kiipeillä ja paljon! "Sininen sopi meistä koulun vanhaan telineeseen"

Keskuskoulun oppilaat nauttivat nyt tuliteristä liikuntatelineistä. Koululle on tulossa myöhemmin vielä yksi yllätys.
Uuden kiipeilytelineen rahoituksesta puolet tuli valtiolta Liikkuva koulu -hankkeesta, puolet maksoi Forssan kaupunki.

Kaikki alkoi, kun kiinteistöpäällikkö Jukka Perälä kävi keväällä tarkastamassa koulun entisen, 11 vuotta vanhan kiipeilytelineen.

– Hän huomasi, että se oli rikki. Pitkä orsi oli kokonaan katkennut puoliksi. Jukka sanoi, että tuo häipyy, kertoo luokanopettaja Jussi Isaksson.

Budjetti uudesta telineestä saatiin. Sitten Isaksson valitsi forssalaisen LeikkiSet-yrityksen kotisivuilta kolme tuliterää kiipeilytelinettä.

– Printtasin kuvat ja kiersin jokaisessa alakoulun luokassa näyttämässä niitä. Oppilaat saivat äänestää suosikkinsa ja nyt pihalla seisova teline oli ylivoimainen ykkönen.

Sen jälkeen oppilaskunnan edustajien oli aika valita telineen värit.

– Jätin heidät keskenään ja kuudesluokkalaiset puheenjohtajiksi. Sanoin, että kaikkien mielipiteitä kuunnellaan. Kun keskustelu oli päättynyt, kysyin pienimmiltä, saivatko he sanoa mielipiteensä.

Värejä olivat demokraattisesti valitsemassa muun muassa seitsenluokkalainen Mikki Suonpää sekä kuudesluokkalaiset Anna Männistö ja Nea Järvinen, kansikuvassa esiintyneen kolmasluokkalaisen Nea Järvisen kaima.

– Kyselimme toisiltamme, mitkä värit halutaan ja vaihtoehtoja oli aika monta. Sininen sopi meistä koulun vanhaan telineeseen ja muutenkin tänne kouluun, Mikki kertoo.

Nea tarkentaa asiaa: värien suhteen tehtiin reilu tasajako.

– Me emme sinistä päättäneet, pojat päättivät sen. Tytöt päättivät yhden värin ja pojat yhden.

Tytöt halusivat telineen toiseksi väriksi pinkin.

– Siitä tuli kuitenkin jostain syystä liila. Jos niillä ei ollut pinkkiä, Anna pohtii.

Uudet laitteet asennettiin syyskuun vaihteessa. Samaan syssyyn saatiin liikuntasaliin jo keväällä uudet köydet ja voimistelurenkaat.

– Ruuhkaa pihalla on ollut, Isaksson naurahtaa.

Hankinnassa puolet rahoituksesta tuli valtiolta Liikkuva koulu -hankkeesta, puolet maksoi kaupunki.

– Liikkuva koulu -hankkeesta saa paljon muutakin kuin vain rahallista tukea. Sieltä tulee esimerkiksi videoita, joita voi käyttää tunneilla liikuntaan.

Kiipeilyseinä ja tasapainotanko hankittiin jo noin vuosi sitten. Silti ne saivat vasta nyt paikkansa pihassa, odotettuaan yhtäaikaista pystytystä uuden telineen kanssa kaupungin varikolla.

– Kiipeilyseinä on tällä hetkellä vähän ”out”. Se on sen verran pieni, että pienimmät siinä kiipeilevät, mutta isommille siinä ei ole niin kauheasti haastetta, Isaksson selventää.

– Olen nähnyt, että yläkoulun oppilaat tekevät siinä parkouria. Mikä on ihan hyvä juttu, hyvä että he liikkuvat.

Koulun pihalla Isaksson paljastaa oppilaille vielä jymyjutun: liikuntasaliin tulee vielä uusi ja paljon isompi kiipeilyseinä. Kolme kertaa neljä metriä, asennetaan vielä tämän vuoden puolella.

– Oikeesti?! Wau! kohina alkaa kuulua ympärillä.

Innostus aivan kuohuu ilmassa. Lasten kiipeilyintoa ei koskaan pidä aliarvioida. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.7.2020

Fingerpori

comic