Lounais-Häme

Nyt saavat luut kolista – tänään alkaa Luustoviikko

Jopa 70 prosenttia osteoporoottisista murtumista jää diagnosoimatta. Luustoviikon ideana on muistuttaa itseä ja läheisiä luuston terveydestä.
Nikamamurtumilla voi olla vakavia vaikutuksia ihmisen terveyteen ja elämänlaatuun.

Tällä viikolla 15.–21.10.2018 vietetään jokavuotista Luustoviikkoa. Vuonna 2018 viikon teemana ovat nikamamurtumat, joista yleisimmät ovat osteoporoottiset murtumat.

Osteoporoosia sairastaa noin 400 000 suomalaista. Joka kolmas 50 vuotta täyttänyt nainen ja joka viides mies saa loppuelämänsä aikana osteoporoottisen murtuman.

Tutkimusten mukaan jopa 70 prosenttia niistä jää kuitenkin diagnosoimatta. Samalla myös osteoporoosi jää hoitamatta, minkä johdosta seuraavan murtuman riski kasvaa yleensä moninkertaiseksi.

Luustoviikolle ohjelmaa järjestävä Luustoliitto muistuttaa, että nikamamurtumilla voi olla vakavia vaikutuksia ihmisen terveyteen ja elämänlaatuun. Ne rajoittavat arkipäiväistä toimintaa ja itsenäistä selviytymistä. Lisäksi selkärangan murtumiin liittyy 8 kertaa korkeampi kuolleisuus.

Selkärangan murtumien alidiagnosointi voi johtua monista eri syistä.

– Sekä lääkäri että potilas eivät tunnista selkäkipua nikamamurtuman aiheuttamaksi tai lääkäri ei yhdistä potilaan selkäkipua potilaan osteoporoosin riskitekijöihin, eikä näin ollen ohjaa selkärangan kuvantamistutkimukseen, kertoo Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm.

– Vaikka potilaasta otettaisiin röntgenkuva ja murtuma näkyisi kuvassa, radiologit eivät aina sitä havaitse tai havainnosta huolimatta raportoi sitä riittävän selkeästi lausunnossaan.

Lauantaina 20.10. vietetään myös kansainvälistä Maailman Osteoporoosipäivää. Silloin on tapana pukeutua valkoiseen muistuttaakseen itseä ja läheisiä luuston terveydestä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti