Lounais-Häme Humppila

Nyt se on varmaa: Riipan vanha asemarakennus saadaan sittenkin Humppilaan – siirron valmistelut aloitetaan välittömästi

Riipan asemarakennus kunnostetaan monipuoliseen käyttöön Humppilassa.

Museorautatieyhdistyksen puheenjohtaja Marko Laine huokasi helpotuksesta maanantai-iltana: Riipan asemarakennuksen purkuluvasta ei valitettu, mikä varmisti sen, että vanhan asemarakennuksen siirto Humppilaan onnistuu.

– Samppanjapullon uskaltaa poksauttaa vasta, kun asemarakennus on paikoillaan Humppilassa. Sen verran on ollut mutkia matkassa, Laine toteaa.

Enää yllätyksiä ei pitäisi kuitenkaan tulla ja siirron valmistelut aloitetaan välittömästi.

– Valmisteluun menee parisen viikkoa. Ensimmäinen mahdollinen siirtopäivä on 12.12.

Riipan siirrossa on ollut aikaa ja rahaa vieviä mutkia. Alkuperäisen suunnitelman mukaan asema piti siirtää Humppilaan 3.10. mutta Kälviän kotiseutuyhdistys vaati rakennuksen suojelua muutama päivä aikaisemmin.

Suojeluesityksen vuoksi Etelä-Pohjanmaan ely teki vaarantamiskieltopäätöksen, mikä esti toimenpiteet uuden päätöksentekokierroksen ajaksi.

Lue lisää: Riipan aseman siirto Kälviältä Humppilaan lykkääntyi yllättäen

Siirtoon vaadittavat luvat ja koneet oli tuolloin jo hankittu, ja Museorautatieyhdistys pelkäsi jopa 25 000 euron tappioita. Pahin skenaario ei toteudu, koska uusi siirto toteutuu nopeasti.

– Loppulasku ei ole vielä tullut, mutta puhutaan 5 000–10 000 eurosta, Laine arvioi.

6 metriä leveä ja 13 metriä pitkä asemarakennus siirretään Humppilaan kokonaisena. Vain kattotiiliä puretaan, jotta ne eivät putoile matkan aikana.

Riipan pieni rautatiepysäkki on museoviraston mukaan hyvin säilynyt ja harvinainen esimerkki kaikkein pienimmistä rautatieasemista.

Rakennus on valmistunut vuonna 1903 ja kokenut vuosikymmenten mittaan lukuisia muutoksia.

– Alun perin rakennus oli keskeltä avoin. Toisella puolella oli lipunmyynti, toisella puolen tilat matkatavaroille. 1940-luvulla tila muutettiin umpinaiseksi ja 1980-luvulla asema muutettiin tekniseksi turvalaitetilaksi. Lipunmyynnissä rakennus toimi edellisen kerran vuonna 1979, Laine kertoo.

Humppilassa asemarakennus remontoidaan 50-luvun tyyliseksi.

Jokioisten museorautatien kausi 2019 starttaa 2. kesäkuuta.

– Jos kaikki etenee suunnitellusti, asemarakennus on silloin käytössä ja kunnostettu, Laine linjaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.7.2020

Fingerpori

comic