Lounais-Häme

Nyt tulee liikennevirhemaksu: Autoilu ilman turvavöitä voi tuntua lompakossa

Turvavyöttä autoilusta napsahtaa jatkossa liikennevirhemaksu. Kuvituskuva.

Maanantaista alkaen uudistetussa tieliikennelaissa ja vesiliikennelaissa otetaan käyttöön liikennevirhemaksu.

Liikennevirhemaksu on kiinteäsummainen ja sen suuruus määräytyy rikkomuskohtaisesti.

Rikkomuksen lisäksi summaan vaikuttaa myös, kenelle liikennevirhemaksu määrätään. Esimerkiksi jalankulkijalle määrättävä liikennevirhemaksu on 20 euroa, kun taas moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajalle se on yleensä 100 euroa.

Tämän lisäksi ylinopeusrikkomuksissa käytetään nopeusrajoituksen ja todetun ylinopeuden mukaan määräytyviä liikennevirhemaksuja.

Ylinopeudesta määrättävät liikennevirhemaksut ovat 70, 100, 140, 170 ja 200 euroa riippuen rikkomuksen laadusta.

 

Liikennevirhemaksu muistuttaa paljon pysäköintivirhemaksua, ja se määrätään hallintomenettelyssä.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Konsta Arvelinin mukaan poliisi voi määrätä rikesakon sijaan liikennevirhemaksun esimerkiksi seuraavista:

– Turvavyön käyttämättä jättäminen ja viestintävälineen pitäminen ajon aikana kädessä. Liikennevirhemaksu voidaan määrätä vain 15 vuotta täyttäneelle, sanoo Arvelin tiedotteessa.

 

Liikennevirhemaksua käytetään myös automaattisessa liikennevalvonnassa.

Liikennevirhemaksun määräämisen edellytyksenä on lisäksi se, että ajoneuvon kuljettajasta on otettu kuva, josta hän on tunnistettavissa.

Ajoneuvokohtaisen liikennevirhemaksun maksuvelvollisuudesta voi vapautua, jos oikaisuvaatimusmenettelyssä pystyy todistamaan, ettei ole tehnyt liikennerikkomusta tai ettei liikennevirhemaksun määräämiselle ollut edellytyksiä.

Liikennevirhemaksu pitää maksaa 30 päivän kuluessa liikennevirhemaksupäätöksen tiedoksisaannista. Liikennevirhemaksun täytäntöönpanosta vastaa Oikeusrekisterikeskus, kuten sakkojenkin kohdalla.

Liikennevirhemaksuun voi vaatia oikaisua maksun määränneeltä viranomaiselta. Vaatimus pitää tehdä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista ja vaatimuksen pitää olla kirjallinen.

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic