Lounais-Häme

Nyt voi hyvittää jo kirjeenkin ilmastopäästöt – Kompensointimaksu ohjataan hiilensidontaan

Kuvituskuva. Kuva: Mikko Soini
Kuvituskuva. Kuva: Mikko Soini

Valtaosa lienee kuullut mahdollisuudesta kompensoida lentämisestä aiheutuvat ilmastopäästöt. Vastaava ajattelu on laajentunut vahvasti myös muille aloille ja yltää nyt jopa kirjepostiin.

Posti lupaa hyvittää kotimaan korttien ja kirjeiden lähettämisestä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt. Yhden kortin ja kirjeen kompensointimaksu on 0,05 euroa, jonka Posti ohjaa täysimääräisenä hiilensidontaan.

Ilmastoteko onnistuu Compensate-tarroilla, joita voi ostaa Postin verkkokaupasta. Priority-merkkien kokoisia tarroja myydään 20 kappaleen arkeissa, jotka maksavat yhden euron.

Compensate-tarra kertoo vastaanottajalle, että tuotteen lähettämisestä syntyvät päästövaikutukset on hyvitetty. Tarran voi liimata kotimaan postimerkillä varustettuun korttiin tai kirjeeseen.

Taustalla suomalaissäätiö

Compensate on suomalainen, vuonna 2018 perustettu, voittoa tavoittelematon säätiö.

– Compensate tekee näkyväksi kulutuksemme ja valintojemme hinnan ilmastolle. Kompensaatiomaksut Compensate käyttää vahingon korjaamiseen, eli hiilidioksidin sitomiseen ilmakehästä, säätiön nettisivuilla tiivistetään.

Kompensaatiomaksuja ei kulu säätiön toiminnan pyörittämiseen. Toimintamenot rahoitetaan yksityisesti kerätyillä lahjoitusvaroilla ja muulla rahoituksella, jatkossa myös kumppaniyrityksiltä perittävillä lisenssimaksuilla.

Yhteistyö alkoi paketeilla

Posti aloitti yhteistyön Compensate-säätiön kanssa lokakuussa. Tuolloin kuluttaja pystyi kompensoimaan kotimaan pakettien lähettämisestä aiheutuvat päästöt.

Asiakkaat ovat ottaneet palvelun hyvin vastaan ja viimeisen kuukauden aikana kompensointimaksu on liitetty noin 7 prosenttiin kaikista lähtevistä kuluttajapaketeista. FL

Uusimmat

Näkoislehti

7.8.2020

Fingerpori

comic