Lounais-Häme Forssa

Ohijuoksutuskanavaa laajennetaan Kuhalankoskella – Loimijoen reunavuoto vesitti työmaan aikataulun

Ohijuoksutusputkien asennus Kuhalankoskella jatkuu marraskuun loppuun. Läpikulkuliikenne sillalla on poikki työmaan ajan.
Vuoto Loimijoen reunamuurin alla tuo vettä ohijuoksutuskanavan työmaakaivantoon. Forssan ympäristöurakoinnin toimitusjohtaja Petteri Mikkola esitteli vuotokohtaa keskiviikkona kaupungin tekninen johtaja Antti Heinilälle ja maanrakennusinsinööri Eero Seppäselle.

Kuhalankosken ohijuoksutuskanavan kunnostustyöt jatkuvat näillä näkymin vielä muutaman viikon. Vesiputkien vaihtotyön kuluessa on tullut yllätyksiä, jotka viivyttävät töiden valmistumista.

Kanavaan asennetaan kaksi uutta teräsputkea, joiden kautta Loimijoen vettä voidaan juoksuttaa padon ohi. Vanha putki on poistettu ja kanavan kohdalla on nyt kaivanto. Kaivantoon on tarkoitus valaa betonista uusi pohjalaatta sekä sivumuurit, josta vesi virtaa uusiin teräsputkiin.

Alkuviikolla kuitenkin ilmeni, että kaivantoon virtaa vettä, mikä estää betonivalutyöt. Keskiviikkona urakan tilaaja eli Forssan kaupunki ja työmaasta vastaava Forssan ympäristöurakointi oy pitivät paikalla työmaakokouksen, jossa ongelmaa selvitettiin.

 

Urakoitsija on pystyttänyt lähes 15 metriä pitkän kaivannon eteen yläjuoksulle työaikaisen padon, jonka on tarkoitus pitää vesi poissa kaivannosta valutöiden ajan. Kaivantoon vuotava vesi tulee kuitenkin rantamuurien takapuolelta, louhepatjaa pitkin, jonka päälle rantamuurit on asennettu.

Forssan kaupungin tekninen johtaja Antti Heinilä kertoo, että ongelmanratkaisu on annettu urakoitsijan tehtäväksi. Heinilä vieraili keskiviikkona työmaalla selvittämässä tilannetta.

Toimitusjohtaja Petteri Mikkola Forssan ympäristöurakoinnista kertoo, että reunakiveys on uusittu 1980-luvun lopussa.

– Me yritämme nyt kehittää ratkaisun, jolla veden virtaaminen kaivantoon saadaan loppumaan. Tarkoitus olisi löytää sopiva menetelmä mahdollisimman nopeasti, jotta urakka ei viivästyisi, Mikkola selvittää.

 

Putkenvaihtotyömaan ajaksi läpikulkuliikenne Kuhalankosken patosillalla on suljettu. Patosillan ja Myllykadun välinen Uittotie on työmaan ajaksi katkaistu Kehräämön puoleisesta päästä.

Ohijuoksutuskanavan vanhan vesiputken tilalle asennetaan kaksi isompaa teräsputkea. Vanhan putken halkaisija on puoli metriä, uudet ovat halkaisijaltaan metrisiä. Putket vaihdetaan, jotta nykyistä enemmän vettä voidaan juoksuttaa padon ohi. Tällä varaudutaan ensi vuonna toteutettavaan padon peruskorjaukseen, jossa uusitaan ja korjataan padon juoksutuslaitteet ja betonisia rakenteita.

– Tarkkaa valmistumisaikaa on vielä mahdoton arvioida. Aikataulua venytettiin jo aiemmin töissä ilmenneiden hankaluuksien vuoksi. Tällä hetkellä varaudumme siihen, että työt jatkuvat marraskuun loppuun saakka, kertoo kunnallistekniikan päällikkö Tero Tiensuu Forssan kaupungin infrapalveluista.

Ohijuoksutuskanavan kunnostus alkoi viime viikon alussa. Työn alkuperäinen kustannusarvio, runsaat 70 000 euroa, tulee ylittymään lisätöiden vuoksi. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.2.2020

Uusimmat