Lounais-Häme

Ohjaamossa on monta kuskia – sama suunta

Nuorten matalan kynnyksen palvelupiste Forssassa on vaihtanut nimensä Viltteristä valtakunnallisen brändin mukaiseksi Ohjaamoksi, joita on Suomessa yli 30. Kohderyhmänä ovat alle 30-vuotiaat nuoret.
Ohjaamot kokoavat nuorten parissa toimivat yhteen. Nuori saa saman katon alta monialaista ohjausta ja neuvontaa kohti koulutusta tai työelämää  – ilman juoksuttamista palvelusta toiseen. Forssassa painotus on nuorten työllistämisessä.
Ohjaamon toiminta ei suuresti eroa Viltteristä. Ohjaamo Forssan projektipäällikkö Jukka Lidman kuvaa, että eri toimijoiden yhteistyö on tiivistynyt ja vahvistunut. Forssassa on saavutettu hyviä tuloksia koulutuksessa ja työhönohjauksessa.
– Toimintaa täytyy aina kehittää… Forssassa on niin paljon työttömiä nuoria, että toiminta vaatii sitoutumista ja monialaisuutta.
Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyysaste oli maaliskuun lopussa Forssassa yhä varsin korkea, 18 prosenttia, vaikka vuoden aikana se on vähentynyt 1,4 prosenttiyksikköä.
Ohjaamo-toimintamalli rakentuu monialaisesti tietoa, neuvontaa, ohjausta ja tukea tarjoavasta eri hallinnonalojen peruspalveluista ja laajasta yhteistyöverkostosta. Forssan Ohjaamossa linja-autoasemalla työskentelee vakituisesti muutama henkilö, mutta toiminnassa pyörii toistakymmentä eri alojen ihmistä. Sektorirajat ylittävä yhteistyö ponnistaa asiakaslähtöisyydestä, yhden luukun periaatteesta.
Jukka Lidman kannustaa nuoria ottamaan yhteyttä ja tulemaan Ohjaamoon, olipa ongelma iso tai pieni.
– Harras toive on, että ovi kävisi vielä enemmän, hän sanoo. Ohjaamossa voi käydä arkisin klo 9–15 ilman ajanvarausta.
– Tänne voi tulla millä asialla tahansa, löydämme kyllä oikean tahon, mistä saa apua, säestää palvelukehittäjä Irina Kujanpää. Palvelu on maksutonta eikä tarvitse lähetettä.
Ohjaamo on avoin eri ideoille ja kokeiluille, joilla nuorten työllisyys tai hyvinvointi voi kohentua. Nuoria aktivoidaan mukaan kehittämään toimintaa.
– Teemme nuorisovaltuuston kanssa yhteistyötä ja keräämme nuorilta ideoita, Kujanpää sanoo.
– Otamme ehdotuksia vastaan. Sitä mukaa kuin tulee ideoita, lähdemme kokeilemaan. Jos se ei toimi, se putoaa pois. Jos toimii, se jää toimintatavaksi.
Uusi KesäYrittäjyys-projekti innosti vain kaksi nuorta kokeilemaan yrittäjämäistä toimintaa, mutta ensi vuodeksi toiveissa on enemmän osallistujia.
Ohjaamon tilojakin on tarkoitus muokata nykyistä nuorekkaammiksi.
Ohjaamo Forssa tekee itseään nuorille tutuksi perjantaina 29.4. klo 13–16 wappuwestareilla bussiaseman toisessa kerroksessa. Ilmainen tapahtuma on suunnattu 17–30-vuotiaille.
– Mitään ei tuputeta, lupaa Irina Kujanpää. Tarjolla on hauskanpitoa, arvontaa, ilmapalloja, popcornia, hattaraa ja open mic eli lava on vapaa -haaste. FL

Ohjaamosta otetta elämään
Ohjaamo on kaikille alle 30-vuotiaille nuorille suunnattu matalan kynnyksen palvelupiste.Ohjaamo tarjoaa monialaisesti henkilökohtaista neuvontaa ja ohjausta, tukea elämänhallintaan, urasuunnitteluun, kouluttautumiseen ja työllistymiseen sekä sosiaalisten taitojen ja valmiuksien kehittämiseen.Yhteistyöverkostoon kuuluvat mm. TE-toimisto, kuntien koulu- ja nuorisotoimi, sosiaali- ja terveystoimi, KELA, oppilaitokset ja kolmas sektori.Nuoret osallistuvat oman polkunsa suunnitteluun ja toteutukseen yhdessä eri alojen asiantuntijoiden kanssa.Ohjaamot edistävät hallitusohjelmaan kirjattua nuorisotakuun toteutusta.Nuorisotakuun toteuttamista ja Ohjaamoiden perustamista tuetaan Euroopan sosiaalirahaston (ESR) osarahoituksella.Ohjaamo toimii jo yli 30 paikkakunnalla Suomessa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti