Lounais-Häme

Ohjausliike ilmastoystävällisempään suuntaan

Forssa toimii ensi syksynä ilmaston hyvinvoinnista kiinnostuneiden ihmisten kohtaamispaikkana, kun Power Shift -ilmastotapahtuma järjestetään kaupungissa syys–lokakuun vaihteessa.

-Power Shift kokoaa ilmaston tilasta huolestuneet eri tahot yhteen miettimään, mitä tilanteen parantamiseksi ja ilmaston hyvinvoinnin eteen voitaisiin tehdä, tapahtumakoordinaattori Hannele Maijala kertoo.

Power Shift -konsepti on kansainvälinen, ja tapahtumia järjestetään ympäri maailmaa. Suomessa tapahtuma järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa.

-Aiemmat tapahtumat ovat olleet osallistujien kokemuksen mukaan voimaannuttavia. Power Shiftistä on saanut voimaa omaan työhönsä ilmaston hyvinvoinnin eteen.

Power Shift -tapahtuman ajatuksena on, että osallistujat voivat omalla toiminnallaan olla mukana ohjaamassa maailmaa ilmastoystävällisempään suuntaan. Maijalan mukaan tapahtuma on tarkoitettu kaikille, jotka kantavat huolta ilmaston hyvinvoinnista. Tapahtuman tavoitteena on tarjota puitteet konkreettiselle toiminnalle, keskustelulle ja suomalaisen ilmastotoiminnan kehittämiselle sekä suunnittelulle.

-Tapahtumassa pyritään vaihtamaan ajatuksia ja niksejä siihen, että maailmasta saadaan parempi paikka elää, Maijala kuvailee.

Suomen kaksi aiempaa tapahtumaa ovat olleet kehä kolmosen sisäpuolella. Pääkaupunkiseudulta Forssaan siirtymisen taustalla on Forssan osallistuminen Sitran Kohti resurssiviisautta -hankkeeseen. Forssassa on sitouduttu siihen, että kaupunki on viimeistään vuoteen 2050 mennessä hiilineutraali ja jätteetön kaupunki, jossa ei myöskään ylikuluteta.

-Meille on ollut haastavaa saada kaikenikäisiä kuntalaisia pohtimaan resurssiviisautta, joten tällainen tapahtuma on juuri sitä, mitä on toivottu. Kun kaupungilta kysyttiin halukkuutta osallistua tapahtuman järjestämiseen, me olimme valmiita kuin partiopojat. Power Shift osuu kaupungin tarpeisiin kuin nenä päähän, Forssan tekninen johtaja Antti Heinilä sanoo.

Kaupunkitaho ei aiemmin ole ollut tapahtuman yhteistyökumppanina. Maijala uskoo, että yhteistyö hiilineutraaliutta tavoittelevan Forssan kanssa voi olla hyvin hedelmällistä. Heinilä puolestaan toivoo, että Forssa saa tapahtuman avulla uudenlaista katsantokantaa resurssiviisauteen.

-Meillä viisikymppisillä virkamiehillä on asiaan erilainen näkökulma kuin vaikkapa parikymppisellä opiskelijalla. Tapahtumassa ihmiset, joille ilmastoasiat ovat tärkeitä, katsovat tilannetta tuoreilla aivoilla. Jos tapahtumassa saadaan ideoita siihen, miten kaupungin on mahdollista edistää resurssiviisautta, niitä varmasti harkitaan vakavasti, Heinilä sanoo.

Ennen Power Shiftiä Forssa on mukana myös tutussa Earth Hour -ilmastotapahtumassa.

Kaupunki osallistuu 19. maaliskuuta järjestettävään tapahtumaan sammuttamalla kaupungin katuvalot klo 20.30–21.30 väliseksi ajaksi. FL

350 on ilmasto-turvallisuuden luku
Power Shift on globaali kampanja ilmastoliikkeen nostamiseksi uudelle tasolle. Tarkoituksena on tehokkaasti ja yhtenäisesti, mutta moniäänisesti vaatia päättäjiltä parempaa ilmastopolitiikkaa.Suomen Power Shift -tapahtuman taustalla on kansalaisliike 350 Suomi. Liikkeen nimessä oleva luku 350 tarkoittaa ilmastoturvallisuutta ja symboloi sitä, mihin suuntaan yhteiskunnan on mentävä.Ilmastoliikkeen mukaan ilmastokriisin ratkaisulla on kiire ja valtioiden ilmastotoimet ovat kaukana siitä tasosta, joka vaadittaisiin tuhoisimpien seurausten estämiseksi.Liike vaatii politiikan suuntaa muutettavaksi sekä nykyisten että tulevien sukupolvien vuoksi.Vaikka kansalaisliike on opiskelijalähtöinen, ilmastoliikkeessä on mukana kaikenlaisia ihmisiä, tutkijoista duunareihin ja opiskelijoista eläkeläisiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti