Lounais-Häme

Oikea Afganistan näyttelynä

-Tämä on hyvin kaunis ja yksityiskohtainen, sen tekemiseen vaaditaan paljon taitoa, kulttuurineuvos Ulla Nummikoski kertoo innoissaan afganistanilaiselle Rahimi Hussain Alille näyttäessään kuvassa aasin selässä olevaa koristeellista peittoa.

-Olen yrittänyt tehdä samanlaista. Tiedän, miten se periaatteessa tehdään, mutten osaa. Se on liian vaativaa, Hussain Ali nauraa.

Afganistanin rikas käsityöperinne -näyttelyssä Forssan kaupunginkirjastossa on esillä valokuvia Nummikosken vuosina 1973 ja 1976 tekemistä matkoista Afganistaniin sekä tekstiileistä, joita hän toi matkoiltaan Suomeen.

Nummikosken ottamat kuvat kertomat, millainen Afganistan oli aikana, jolloin käsityöläiskulttuuri oli maassa vielä voimissaan.

-Kaunis kuin mikä! Nummikoski kuvailee 1970-luvun Afganistania.

-Afganistan oli monipuolinen maa, jossa kädentaidot ja ihmisten kekseliäisyys sykähdyttivät minua. Nykyään puhutaan paljon kierrätyksestä, se olisi oikea opinahjo siihen aiheeseen.

Ajatuksen perusteluna toimii Nummikosken kertomus siitä, kuinka yhdessä esillä olevassa valokuvassa näkyvä kamiina on alun perin ollut rasvatynnyri, jolle on alkuperäisen käytön jälkeen löydetty uusi käyttötarkoitus.

-Näitä on maassa edelleen käytössä, Hussain Ali hymähtää.

Kaikkea näyttelyssä esillä olevaa ei silti enää näkisi, vaikka matkaisi Afganistaniin. Sodat ovat muovanneet maan kulttuuria ja myllertäneet koko maan toiseksi.

Vain muutama vuosi Nummikosken Afganistanin-reissujen jälkeen Neuvostoliitto miehitti maan. Tilanne kärjistyi Afganistanin sodaksi.

Neuvostoliiton vetäytymisen jälkeen maa kärsi sisällissodista, minkä jälkeen ääri-islamilainen Taliban-liike otti vallan maassa. Vuonna 2001 Yhdysvallat ja Iso-Britannia hyökkäsivät maahan syyttäen talibaneja Al-Qaidan tukemisesta. Valtio on ollut epävakaa vielä 2010-luvullakin.

-Vielä 1970-luvulla Afganistanissa kävi matkailijoita, kuten Ulla, mutta nykyään tilanne on erilainen. Ihmiset eivät pääse lähtemään maasta, eivätkä ihmiset pääse maahan ihan noin vain. Enää ei voi nähdä sitä Afganistania, joka ennen oli, Hussain Ali sanoo.

Suurin osa näyttelyn kuvissa näkyvistä tekstiileistä on nykyään esillä Suomen kansallismuseossa. Afganistanin rikas käsityöperinne -näyttelyssä on esillä myös pari Nummikosken Afganistanista tuomaa tekstiiliä.

Kuvissa näkyy, kuinka monipuolista tekstiilien käyttö Afganistanissa on ollut. Kuvissa esitellään esimerkiksi hyvin tarkasti koristeltuja vaatteita ja erilaisia seinävaatteita.

-Tekstiileissä on sen ajan afganistanilaisten sielu. Tekstiilit ovat olleet tärkeä vientiartikkeli esimerkiksi Iraniin. Tekstiilit ovat samantyyppisiä koko sillä alueella, Nummikoski selittää.

Hussain Alin mukaan kuvat ja tekstiilit ovat matka menneeseen – tai maaseudulle.

-Näen näissä kuvissa ja tekstiileissä sen oikean Afganistanin. Sen, jota ei enää ole. Kun minä kasvoin, eivät tällaiset käsityöt olleet enää tavallisia.

-Samoja juttuja voi vieläkin nähdä, jos matkustaa pienempiin kyliin, mutta ei yhtä paljon kuin ennen, Hussain Ali jatkaa.

-Kaupunkikulttuuri on muuttunut, Nummikoski lisää.

Esimerkiksi koristeellisia heimohattuja, joista on kuva näyttelyssä, ei Hussain Alin mukaan juuri enää näe. Nummikoski muistuttaa, että asiat muuttuvat myös muualla.

-Onhan Forssakin hyvin erilainen kuin 100 vuotta sitten, hän toteaa.

Hussain Ali uskoo ja toivoo näyttelyn kiinnostavan suomalaisia.

-Kun suomalaiset näkevät näitä esillä olevia kuvia, uskon heidän menevän internetiin tarkistamaan, millainen Afganistan on ennen ollut ja millainen se on nykyään, hän nauraa.

-Siksi tämä näyttely on. Halusin näyttää, kuinka rikas teidän kulttuurinne on ja miten sota on muuttanut elämää, Nummikoski vastaa.

Hussain Ali iloitsee, että hänen uudessa kotikaupungissaan on näkyvissä hänen kotimaansa perintöä.

-Ajattelin, ettei Suomessa kukaan tiedä Afganistanista mitään muuta kuin sodan. Olen niin iloinen, että täällä on esillä kotimaani kulttuuria ja upeaa historiaa, puoli vuotta Suomessa asunut Hussain Ali iloitsi.

Näyttely on auki Forssan kaupunginkirjastossa maaliskuun loppuun asti. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti