Lounais-Häme

Oikea pukukoodi näyttämön hahmoille

 

Jukolan veljeksetkin tarvitsevat puvustajan. Varsinkin näyttämöhahmoina Ypäjän musiikkiteatterissa, jonka Aleksis Kiven luoma veljessarja ottaa haltuunsa ensi kesänä.

Veljessarjan, kuten romaanikirjallisuutemme suurta klassikkoa tulkitsevan muunkin henkilögallerian, puvustuksesta vastaava somerolainen Piritta Kämi-Conway suhtautuu tehtäväänsä innolla.

-Oli hienoa kuulla, että Ypäjän musiikkiteatteri ottaa seuraavaksi ohjelmistoonsa Seitsemän veljestä. Tarina on Aleksis Kiven romaanista tuttu ja kappale soveltuu mielestäni erityisen hyvin esitettäväksi nyt, kun Suomi juhlii satavuotista itsenäisyyttään, hän arvioi.

Seitsemän veljestä on Piritta Kämi-Conwayn mukaan puvustajalle myös sopivasti erilainen kuin Ypäjän musiikkiteatterin viimevuotinen My Fair Lady -produktio. Silloin asujen pitkämekkoinen ja värikäs yleisilme edellytti täysin uuden suunnittelua ja ompelua enemmän kuin Aleksin Kiven kansallishahmoja leimaava pellavakuosi.

Ajoissa pitää puvustajan silti tarttua tehtäväänsä Jukolan veljeksiä kanssahenkilöineen näyttämölle pukiessa.

-Työ on alkanut jo sikäli, että olen katsellut kankaita ja infonnut ihmisiä pitämään pukuasioissa silmiään auki Seitsemän veljeksen hengessä.

Piritta Kämi-Conway luonnehtii luovan osuuden, kuten pitkälle menevän suunnittelun, asemaa uuteen työtehtävään tarttumisessa.

-Sitten kaikki yksinkertaistuukin jo huomattavasti, kun saa selvitettyä itselleen, mihin ja millä keinoin on pyrkimässä.

Ypäjän musiikkiteatterille ajan mittaan kertyneelle puvustolle Piritta Kämi-Conway antaa korkean arvosanan.

-Valtavan hyvä valikoima, jolle on hyvä varastointi- samoin kuin ompelutilakin, jota tarvitaan sekä uusien pukujen tekemisessä että jo olemassa olevien muokkaamiseen sopivaksi kulloisillekin käyttäjilleen.

Someron Pajulassa asuva Piritta Kämi-Conway on toiminut Ypäjän musiikkiteatterin puvustajana vuonna 2005 Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen -tuotannosta alkaen. Takanaan hänellä oli siinä vaiheessa tutkinto esittävän taiteen pukusuunnittelulinjalta skotlantilaisesta Edinburgh College of Artista.

-Tämän meillä Suomessa korkeakoulutasoa vastaavan tutkinnon suorittaminen vaati siellä kolmen vuoden opiskelua kovassa, mutta hyvässä koulutuksessa.

Ennen Edinburghiin lähtöä hän oli valmistunut artenomiksi Turun ammattikorkeakoulun Yrkeshögsskolan Sydvestistä.

Ypäjän musiikkiteatterin lisäksi Piritta Kämi-Conway on puvustanut viime vuodet Somerniemen musiikkiteatteria.

-Se kuten Ypäjän musiikkiteatterikin ovat niin kunnianhimoista ja korkeatasoista näyttämötaidetta tekeviä näyttämöitä, että asiaa ei ymmärretä aina edes täällä omalla seudulla.

Puvustukseen liittyviä yhteistyökontakteja Piritta Kämi-Conwaylle on syntynyt myös Turun ja Helsingin suuntaan, vaikka hän luonnehtiikin omistautuneensa viimeiset seitsemän vuotta tällä hetkellä 3-, 5- ja 7-vuotiaiden lastensa kasvatukselle ja perhe-elämälle sekä kotitalonsa remontoimiseen.

-Nyt lapset ovat kuitenkin varttuneet vaiheeseen, jossa puvustusasioillekin voisi vähitellen omistautua tähänastista enemmän.

Perheen ulkopuolista tuntumaa hän hakee antamalla toista lukuvuotta taiteen perusopetusta pienimmille ikäluokille Somero-opiston taidekoulussa sekä Forssan Wahren-opiston käsityökoulussa. Ajatus omasta näyttelystäkin on pyörinyt mielessä, mutta odottaa vielä toteutumistaan.

Piritta Kämi-Conwayn kotipaikka tunnetaan myös Kärsälän Ruusutilana.

-Olemme pitäneet Ruusutilaamme viime vuodet jäissä, mutta emme hylättynä ja keskittyneet ruusuntainten sijaan ihmistainten kasvattamiseen. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti