Lounais-Häme

Oikeuden päätökseen on myös petytty

Kaikki Tammelan kylien pienten lasten vanhemmat eivät ole sitä mieltä, että kyläkoulujen pitäisi saada jatkaa. Osa suunnittelee lapsensa koulun vaihtamista, vaikka esimerkiksi Teuron ja Letkun koulut saivat jatkoaikaa.

-Moni vanhempi pettyi hallinto-oikeuden päätökseen. He ovat sitä mieltä, että lapset voisivat mennä isompaan kouluun, nimettömänä kommentoiva valtuutettu kertoo.

Toinen myös nimettömänä kommentoiva valtuutettu lisää, että vanhemmat eivät uskalla puhua asiasta omalla nimellään niin kuin eivät uskalla valtuutetutkaan.

-Monet sellaiset, jotka suhtautuvat koulujen lakkauttamiseen myönteisesti tai heillä ei ole isoja tunteita asiaa kohtaan, eivät uskalla sanoa ääneen, mitä mieltä he ovat. He kunnioittavat kyläläisten mielipidettä ja pysyvät hiljaa, valtuutetut harmittelevat.

Toinen valtuutetuista toteaa, että aiemman suunnitelman mukaan pienten koulujen oppilaat olisivat siirtyneet muun muassa Fain tyhjiksi jääviin tiloihin.

-Siellä on luokat, veistotilat, käsityöluokka ja liikuntasali. Kaikki valmiina. Vanhemmille olisi pitänyt järjestää avoimet ovet, että he olisivat nähneet, missä lapset voisivat käydä koulua.

Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson vahvistaa valtuutettujen kommentit.

Kun hän palasi tällä viikolla lomalta, sähköpostissa odotti liuta viestejä.

-Osalle vanhemmista oikeuden päätös oli pettymys ja he haluavat, että heidän lapsensa siirtyvät isompaan kouluun, vaikka pienet koulut jatkavatkin toimintaansa.

Larssonin mielestä ilmapiiri kylillä voisi olla avarakatseisempi ja erilaisia mielipiteitä kunnioittava. Jotkut vanhemmat ovatkin sanoneet suoraan, että he eivät halua mielipiteitään julkisuuteen, jotteivät välit naapuriin tulehdu lopullisesti.

-Tieto siitä, että osa ei halua keskustella asiasta omalla nimellään, on murheellista kuultavaa. Silti asiasta on keskusteltava.

Hänelle itselleenkin hallinto-oikeuden päätös oli murheellinen. Hän toteaa, että peruste kouluverkkopäätökselle ei ole muuttunut.

-Tammelan lapsimäärä on yksinkertaisesti vähentynyt. Kaikkiin kouluihin ei riitä oppilaita, joten koulujen lakkauttaminen on vääjäämätöntä.

Oppilasmäärä on laskenut viimeisen 6 vuoden aikana yli 50 oppilaalla. Vuoteen 2020 mennessä oppilasmäärä vähenee noin 120 oppilaalla, mikäli muuttoliike ei muuta tilannetta positiivisempaan suuntaan.

Larssonin mukaan lapsien määrän väheneminen näkyy myös varhaiskasvatuksen puolella; kaksi toimipistettä on jo integroitu.

Larsson on jo aloittanut keskustelut jatkotoimenpiteistä. Hänen mukaansa myös valtuustoryhmät ovat aloittaneet keskustelun.

-Toivon, että valtuusto kokoontuu elokuussa epäviralliseen tapaamiseen, jossa voimme yhdessä puhua asian jatkokäsittelystä. Tästä keskustelusta ei saa sulkea pois minkään ryhmän mielipiteitä vaan kaikkia on kuunneltava tasapuolisesti. Viimeistään minun vastuullani on, että kuntalaisten ääni tulee kuulluksi.

Syy siihen, miksi hallinto-oikeus päätti niin kuin päätti, johtuu Larssonin mukaan kunnasta itsestään. Hän myöntää, että asiat olisi voinut perustella selkeämmin.

-Perusteluissamme oli liian paljon liitteitä, joten perustelut vaikuttivat sekavilta.

Lisäksi hallinto-oikeus sai käsityksen, että kyse oli kahden kyläkoulun lakkauttamisesta, ei koko kunnan kouluverkkoselvityksestä.

Larssonin mielestä hallinto-oikeudelle ei selvinnyt, miten avoimesti kunnassa asiasta puhuttiin. Hän toteaa nyt, että kuulemistilaisuudet olisi pitänyt videoida, jotta oikeus olisi nähnyt, miten ja mistä siellä puhuttiin.

-Oikeuden päätöksestä pitää ottaa oppia, Larsson summaa. FL

Keskustelu alkoi valtuustoaloitteesta
Tammelan käynnissä oleva kouluverkkokeskustelu alkoi vuosi sitten kesällä, kun kaikki muut valtuustoryhmät paitsi keskusta jättivät Teuron ja Letkun kyläkoulujen lakkauttamista esittävän valtuustoaloitteen.Syy koulujen lakkauttamiseen on lasten määrän vähenemisessä.Valtuustoaloitteen jälkeen kunnanhallitus päätti, että kunnassa tehdään kouluverkkoselvitys.Selvitys valmistui marraskuussa ja kunnanjohtaja Kalle Larsson esitti, että jatkossa kunnassa olisi kolme koulua.Valtuusto hyväksyi kunnanhallituksen esityksen helmikuussa.Päätöksestä tehtiin valitus Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi Tammelan kunnanvaltuuston helmikuisen päätöksen kouluverkosta kesäkuun loppupuolella.Hallinto-oikeuden mukaan päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä ja siksi se on lainvastaisena kumottava.

Uusimmat

Fingerpori

comic