Lounais-Häme

Oikeudenkäynnit viivästyvät Kanta-Hämeessä koronatoimien takia – Laamanni: etäyhteyksiä suositaan

Koronaviruksen leviämisen estäminen peruuttaa oikeusistuntoja, sotkee oikeuskäsittelyjen aikatauluja ja pakottaa etäyhteyksien lisäämiseen, kertoo Kanta-Hämeen käräjäoikeuden laamanni.
Kanta-Hämeen käräjäoikeuden laamanni Petteri Palomäki korostaa, ettei tuomioistuinten toimintaa voida ajaa kokonaan alas. Arkistokuva. Kuva: Esko Tuovinen
Kanta-Hämeen käräjäoikeuden laamanni Petteri Palomäki korostaa, ettei tuomioistuinten toimintaa voida ajaa kokonaan alas. Arkistokuva. Kuva: Esko Tuovinen

Koronaviruksen leviämistä hidastavat toimet tulevat lisäämään oikeusistuntojen peruuttamista ja tulee vaikuttamaan myös oikeudenkäyntien järjestämiseen merkittävällä tavalla.

Näin toteaa Kanta-Hämeen käräjäoikeuden laamanni Petteri Palomäki.

– Tämä johtaa merkittäviin aikatauluviivästyksiin. Ihmisillä pitäisi olla mahdollisuus saada juttunsa käsiteltyä. Se on perusoikeus.

Palomäki harmittelee sitä, että tuomioistuimet ovat joutuneet katvealueeseen, kun puhutaan hallituksen linjaamista yhteiskunnalle kriittisistä työaloista.

– Tämä toiminta ole sellaista, että tätä voisi ainakaan pitkäksi aikaa ajaa alas niin, että käsittelyajat venyvät pitkiksi.

Ei-kiirellisiä perutaan aktiivisesti

Palomäen mukaan tuomarit, laamannit ja käräjänotaarit päättävät omien juttujensa käsittelystä.

– Juttujen peruuttaminen on jokaisen käsittelijän vastuulla.

Palomäen mukaan suuntaus on kuitenkin se, että ei-kiireellisiä juttuja perutaan nyt aktiivisesti tai ne peruuntuvat, koska asianosaiset eivät pääse tulemaan paikalle.

On istuntoja, jotka on pidettävä

Palomäen mukaan on kuitenkin kriittisiä asioita, jotka on käsiteltävä.

– Yksi näistä on pakkokeinoasiat. Jos poliisi ottaa henkilön kiinni, täytyy henkilön edelleen lain mukaan kolmen päivän päästä saattaa tuomarin eteen.

Kriittisiä ovat myös vangittuja koskevat asiat. Palomäki korostaa, että on tärkeää, ettei kukaan joudu olemaan oikeuskäsittelyn siirtymisen takia vapautensa menettäneenä.

Kolmas ryhmä, joka ei ole pakollinen, mutta voidaan hoitaa valmiuslain voimassa ollessa, ovat kirjallisen menettelyn asiat eli kirjalliset rikosasiat. Näitä on Palomäen mukaan Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa noin kolmannes rikosasioiden määrästä.

– Samoin asiat, joissa ei tarvitse järjestää istuntokäsittelyjä, niitä käsitellään. Kaikissa käsittelyissä suositaan etäyhteyksiä.

Palomäen mukaan esimerkiksi syyttäjien osallistuminen oikeudenkäyntiin etäyhteyksin on mahdollista puheenjohtajan luvalla.

Etätyötä ennätysmäärä

Myös etätyön määrä lisääntyy käräjäoikeudessa. Palomäki kertoo, että tällä hetkellä Kanta-Hämeen käräjäoikeuden käräjäsihteereistä puolet työskentelee etänä.

– Käräjäsihteeri ovat työaikalain alaisia. En ole määrännyt etätöihin, mutta siihen toistaiseksi on ollut halukkuutta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic