Lounais-Häme

Oikeus hylkäsi äidin pahoinpitelysyytteen - ei näyttöä lapsen sairauksien sepittämisestä

Jyväskylä
26.10.2018, 13:07

Kotimaa

Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi perjantaina pahoinpitelysyytteen jutussa, jossa äidin syytettiin keksineen sairauksia lapselleen.
Oikeus ei löytänyt näyttöä siitä, että äiti olisi sepittänyt sairauksia tai oireita tahallaan, tai että hän olisi kärsinyt Münchausen by proxy -oireyhtymästä. Siinä aikuinen, yleensä lapsen äiti, sepittää tai aiheuttaa itse lapselle sairauksia.
Syytteen mukaan tapahtuma-aikaan alle kouluikäinen lapsi altistui äidin toiminnan takia turhille tutkimuksille, hoidoille ja lääkityksille. Oikeus näki asian toisin.
Oikeuden mukaan lapsen lääkitys, tutkimukset ja hoitotoimenpiteet perustuivat hoitotahojen itsenäiseen harkintaan, joka oli asianmukaista. Lapsen tutkimusten tai hoitojen takia kokema kipu tai psyykkinen kuormitus ei näin ollut syy-yhteydessä äidin menettelyyn, oikeus katsoi.

Oikeus: Pelkkä likaantuminen ei vahingoita terveyttä

Pahoinpitelysyytteen mukaan äiti myös piti lasta pyörätuolissa ilman syytä. Oikeuden mukaan pyörätuoli oli lapsen kotona noin kahden vuoden ajan ja sen käyttö oli satunnaista. Oikeus katsoi, ettei äidin vaatiman pyörätuolin käytön ja pojan kunnon kehittymisen välillä ollut syy-yhteyttä.
Syyttäjän mukaan äiti ei myöskään huolehtinut pojan hygieniasta. Syytteen mukaan lapsella oli monin paikoin ihossa pinttynyttä likaa. Lisäksi lapselle laitetun ruokintaletkun aukko pääsi tulehtumaan kaksi kertaa niin, että tulehdusten hoitoon tarvittiin antibiootteja.
Oikeus kiinnitti huomiota siihen, että likahavaintoja oli tehty lähes ainoastaan Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Asiassa kuultu lastenkirurgian erikoislääkäri kertoi, että ruokintaletkun niin kutsutun peg-napin kanssa esiintyy usein vuotoa ja ihohaittoja.
Oikeuden mukaan asiassa ei voitu todeta, että äiti olisi laiminlyönyt pojan puhtaudesta huolehtimisen. Oikeus huomioi myös, ettei pelkkä likaantuminen välttämättä vahingoita lapsen fyysistä terveyttä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic