Lounais-Häme

Oikeus hylkäsi äidin pahoinpitelysyytteen - ei näyttöä lapsen sairauksien sepittämisestä

Jyväskylä
26.10.2018, 17:09

Kotimaa

Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi perjantaina pahoinpitelysyytteen jutussa, jossa äidin syytettiin keksineen sairauksia lapselleen.
Tapauksessa syyttäjä epäili äidillä harvinaista Münchhausen by proxy -syndroomaa. Niin kutsutussa välillisessä Münchhausenin oireyhtymässä aikuinen – yleensä äiti – sepittää tai jopa aiheuttaa itse lapselle oireita ja sairauksia. Syynä voi olla esimerkiksi huomiontarve.
Syyttäjän mukaan äiti liioitteli tai valehteli lääkäreille poikansa oireista ja siksi lapsi altistui turhille tutkimuksille, hoidoille ja lääkityksille. Oikeus näki asian toisin. Asiantuntijoita kuultuaan se ei löytänyt näyttöä sepityksistä tai välillisestä Münchhausenin oireyhtymästä.
Oikeuden mukaan pojan lääkitys, tutkimukset ja hoidot perustuivat hoitotahojen itsenäiseen harkintaan. Oikeus viittasi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston selvitykseen, jonka mukaan pojan diagnosointi oli tehty tarkasti ja asianmukaisesti.
Näin ollen äidin toiminnan ei voitu katsoa olleen syy-yhteydessä siihen kipuun tai psyykkiseen kuormitukseen, jota pojalle tutkimuksista ja hoidoista koitui, oikeus katsoi.

Nukutettiin 20 kertaa

Lapsi oli tapahtuma-aikaan 3-6-vuotias. Vuosien varrella hän söi lääkkeitä lastenreumaan ja epilepsiaan sekä oli pitkiä ajanjaksoja letkuruokinnassa syömisvaikeuksien vuoksi. Sairaalakäyntejä oli lukuisia, ja poika myös nukutettiin vuosina 2010-2015 kaksikymmentä kertaa.
Ensimmäisenä pojalla diagnosoitiin lastenreuma. Oikeus kuuli todistajana pojan kuntoutuslääkärinä toiminutta reumatologia, joka korosti, ettei reumadiagnoosia tehdä pelkän vanhemman kertoman perusteella. Diagnoosi edellyttää reumatologin mukaan osoitettavissa olevaa nivelen tulehdustilaa, magneettikuvausta ja verikokeita, joista on todettavissa jokin viite tulehduksesta.
Epilepsiadiagnoosia oikeus piti epävarmempana, mutta ei katsonut, että senkään suhteen äiti olisi liioitellut tai keksinyt oireita.
Oikeuden mukaan myös äidin kokemus siitä, että lapsi ei syö, saattoi olla aito. Lisäksi oikeus kiinnitti huomiota siihen, että reumalääkkeet aiheuttavat usein pahoinvointia ja ruokahaluttomuutta.

Oireet loppuivat sijaisperheessä

Syyttäjän mukaan äiti myös piti poikaa pyörätuolissa ilman syytä. Oikeus selvitti, että pyörätuoli oli ollut pojalla noin kaksi vuotta ja sen käyttö oli ollut satunnaista.
Syyttäjän mukaan lapsella oli monin paikoin ihossa pinttynyttä likaa, koska äiti ei huolehtinut hänen hygieniastaan. Lisäksi lapselle laitetun ruokintaletkun aukko pääsi tulehtumaan kaksi kertaa niin, että tulehdusten hoitoon tarvittiin antibiootteja.
Oikeus kiinnitti huomiota siihen, että liki kaikki likahavainnot tehtiin Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, vaikka lapsi kävi samaan aikaan muun muassa fysioterapeutilla. Lisäksi asiassa kuultu lastenkirurgian erikoislääkäri kertoi, että ruokintaletkun niin kutsutun peg-napin kanssa esiintyy usein vuotoa ja ihohaittoja.
Lapsen oireilu päättyi, kun hänet siirrettiin joksikin aikaa sijaisperheeseen. Oikeuden mukaan tästäkään ei voitu varmasti päätellä, että oireet olisivat johtuneet äidistä.
– (Oireilun päättyminen) on voinut johtua myös siitä, että lastenreuma on mennyt lääkärin toteamalla tavalla remissioon, reumalääkitys on päätetty, reumalääkityksestä mahdollisesti aiheutuneet sivuoireet ovat loppuneet, lapsen saamat terapiat ovat tuottaneet tulosta tai lapsi on päässyt irtautumaan mahdollisesti haitallisista perheen vuorovaikutuksen ilmiöistä, oikeus katsoi.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic