Lounais-Häme

Oikeus: Nuoret hakkasivat, potkivat, kuristivat ja valehukuttivat 15-vuotiasta poikaa runsaan satasen velan takia

Helsinki
29.10.2018, 15:55

Kotimaa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi maanantaina 18- ja 16-vuotiaat nuoret 15-vuotiaan pojan julmasta vapaudenriistosta ja pahoinpitelystä. Syynä väkivaltaan oli ilmeisesti noin 130 euron velka.
Kyse oli tapahtumista Helsingin Herttoniemessä sijaitsevassa asunnossa, minne 15-vuotias uhri oli kutsuttu elokuisena lauantai-iltana. Oikeuden mukaan 18- ja 16-vuotiailla tuomituilla oli suunnitelma uhrin pahoinpitelemiseksi.
Väkivalta alkoi heti, kun uhri saapui asunnolle. Jotta poika ei olisi pystynyt puolustautumaan, hänen kätensä laitettiin selän taakse käsirautoihin. Sitten häntä oikeuden mukaan lyötiin nyrkillä kasvoihin ja vasaralla polviin sekä potkittiin kaulaan, kasvoihin ja vatsaan.
Pahoinpitelyn edetessä poikaa oikeuden mukaan roikotettiin pää alaspäin käsiraudoista kiinni pitämällä ja potkittiin lisää. Lisäksi hänen kaulansa ympäri laitettiin vyö, jolla häntä kuristettiin useita kertoja.
Väkivalta jatkui kylpyhuoneessa, missä poika oikeuden mukaan käskettiin lattialle makaamaan ja hänen kasvoilleen asetettiin pyyhe. Sitten hänen kasvoilleen valutettiin vettä useita kertoja niin, että hän ei saanut henkeä ja tunsi hukkuvansa, tuomiossa todetaan.
Kylpyhuoneesta poika vietiin vielä toiseen huoneeseen, jossa häntä oikeuden mukaan lyötiin, kuristettiin ja hakattiin lisää vasaralla. Noin tunnin kuluttua väkivallan alkamisesta poika päästettiin ulos asunnosta.

18-vuotiaalle ehdoton tuomio

Oikeus katsoi, että 18- ja 16-vuotiaiden syytettyjen nimenomaisena tarkoituksena oli aiheuttaa uhrille kuolemanpelkoa ja kärsimystä. Oikeuden mukaan vapaudenriistossa käytettiin erityistä julmuutta ja vakavan väkivallan uhkaa. Oikeus kiinnitti huomiota myös siihen, että tekijöitä oli kolme, teko oli suunnitelmallinen ja kesti pitkään, noin tunnin.
Oikeus tuomitsi päätekijäksi katsotun Mishka Kasimir Vienolan, 18, kolmen vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeästä vapaudenriistosta ja törkeästä pahoinpitelystä. Toinen, 16-vuotias poika tuomittiin samoista teoista nuorena henkilönä vuoden ja seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.
Heidän lisäkseen kolmas, 15-vuotias poika tuomittiin avunannosta pahoinpitelyyn nuorena henkilönä. Oikeuden mukaan hän oli pyytänyt uhrin asunnolle ja oli tietoinen siitä, että tähän saattaisi kohdistua väkivaltaa. Hän ei kuitenkaan osallistunut siihen. 15-vuotias tuomittiin puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen.
Lisäksi väkivaltaan osallistui alle 15-vuotias henkilö, joka ei ikänsä vuoksi ole rikosoikeudellisessa vastuussa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic