Lounais-Häme

Oikeusasiamiehen mukaan Pastersteinin vuosi sitten julkaisemalla joulupukkipäivityksellä oli hyväksyttävä peruste

Eduskunnan oikeusasiamies on antanut päätöksensä koskien Helsingin poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pastersteinia koskevaa kantelua.
Dennis pastersteinin tviitti 26.12.2018. Kuvakaappaus Twitteristä.

Kantelu koski ylikomisario Dennis Pastersteinin sosiaalisessa mediassa julkaisemaa päivitystä ylinopeutta ajaneista joulupukeista.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen ratkaisi kantelun Pastersteinin eduksi.

Pasterstein julkaisi Facebookissa 26. joulukuuta 2018 kahdeksan liikennevaltontakameran kuvaa joulupukeista. Päivitykseen hän kirjoitti: ”Joulupukki todistettavasti ahkeroinut aattona usealla moottorireellä ympäri Suomen, jotta lapset saivat lahjansa. Lähetämme Korvatunturille näistä yhden rakentavan palautteen, jossa muistutamme #liikenneturvallisuus#työturvallisuus Ei sakoille – kyllä liikenneturvallisuudelle.”

Twitterissä hän jakoi kuvan saatetekstillä: ”Joulupukki kuvautti itsensä useita kertoja jouluaaton kiireissä. Lähetämme huomautuksen Korvatunturille.”

– Julkaisu oli tosi suosittu. Suoria katsojia oli jo noin 100 000. Siitä tuli paljon positiivista palautetta, mutta toki myös kriittistä palautetta, Pasterstein kertoo.

Julkaisusta ei tunnista ajajia pukin parran takaa ja autojen rekisteritunnukset oli peitetty. Kuvissa oli maininta paikkakunnasta ja kellonajasta, mutta ne oli sekoitettu niin, ettei niitä voinut yhdistää tiettyyn kuvaan.

Ylikomisarion julkaisu nostettiin esiin mediassa.

Kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle teki yksityishenkilö, joka oli tunnistanut kuvista isänsä. Paikkakunnan, kellonajan sekä automerkin avulla hänen isänsä oli kantelijan mukaan myös kenen tahansa tunnistettavissa.

Myös tutkintapyyntö

Kantelijan mukaan asiassa oli rikottu esitutkintalain tiedottamissäännöstä. Henkilö eli tässä tapauksessa hänen isänsä ei saisi saada tietoa itseään koskevasta rikosepäilystä tiedotusvälineiden kautta. Kantelija painotti myös syyttömyysolettaman merkitystä ja hän epäili, että yhteydenotto ylikomisarioon johti sakon lähettämiseen hänen isälleen.

Myös toinen henkilö teki Pastersteinin julkaisusta tutkintapyynnön. Kantelijan mukaan ylikomisario jakoi Facebook-tilillään salaista esitutkintamateriaalia ja syyllistyi rikokseen. Kihlakunnansyyttäjän päätöksen mukaan asiassa ei toimitettu esitutkintaa.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen toteaa ratkaisussaan, että kuvia ja tietoja yhdistelemällä saattaa tunnistaa joulupukin henkilöllisyyden. Hän kuitenkin toteaa, että ylikomisario on pyrkinyt välttämään tunnistamisia useallakin tavalla ja että sinänsä tiedottamisella on ollut hyväksyttävä peruste eli liikenneturvallisuuden edistäminen.

– On hyvä, että meillä on tällainen kantelujärjestelmä. En koe tätä (kantelemista) huonona asiana. Oikeusasiamiehen ohjaus otetaan vakavuudella vastaan ja huomioidaan vastaisuudessa, Pasterstein toteaa.

Pasterstein aikoo jatkossakin olla sosiaalisessa mediassa aktiivinen, mutta huomioida poliisihallituksen linjauksen: Automaattivalvonnan kuvia tulee julkaista sosiaalisessa mediassa harkiten.

Pukille malttia liikenteeseen

Ylikomisario toivoo, että joulupukki noudattaisi yhteisiä liikennesääntöjä, sillä muuten matka voi katketa onnettomuuteen tai poliisi voi pysäyttää pukin.

– Toivon vilpittömästi, että pukki noudattaa yhteisiä pelisääntöjä ja pääsee turvallisesti perille.

Oikeusasiamiehen ratkaisusta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic