Lounais-Häme Helsinki

Oikeusasiamies: Poliisi on sakottanut perusteetta Uudenmaan rajalla

Valmiuslakirikkomuksen yritys ei ole rangaistava. Sen perusteella ei siis olisi saanut antaa sakkoa, oikeusasiamies linjaa.
Uudenmaan maakuntarajaa ylittävää liikennettä rajoitettiin keväällä koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Kuva: Pekka Rautiainen
Uudenmaan maakuntarajaa ylittävää liikennettä rajoitettiin keväällä koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Kuva: Pekka Rautiainen

Poliisi on oikeusasiamiehen mukaan antanut useita perusteettomia sakkovaatimuksia Uudenmaan rajaa valvoessaan.

Helsingin poliisin johtamassa Uudenmaan rajan valvontaoperaatiossa tehtiin linjaus, että jos kertaalleen käännytetty ihminen pyrkii uudestaan maakuntarajan yli ilman hyväksyttävää syytä, hänelle voitiin antaa sakkovaatimus valmiuslakirikkomuksesta, kertoo eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen.

Valmiuslakirikkomuksen yritystä ei kuitenkaan ollut säädetty rangaistavaksi. Rikos pitää olla säädetty rangaistavaksi, jotta voi sakottaa. Sakkoja ei siis oikeusasiamiehen mukaan olisi saanut jakaa.

–  Vakaa tai toistuvakaan yritys ylittää maakuntaraja vastoin valtioneuvoston asetusta ei siten ole ollut rangaistavaa, oikeusasiamies kertoo tiedotteessa.

Uudenmaan rajat olivat kiinni vajaat kolme viikkoa 15. huhtikuuta asti koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Läpi pääsi kuitenkin perustellusta syystä, kuten töiden takia.

Lopullinen ratkaisu sakosta on vasta syyttäjällä

Oikeusasiamies puhuu poliisin antamista sakkovaatimuksista, koska poliisi ei ole voinut antaa valmiuslakirikkomuksista sakkomääräyksiä omalla päätöksellään. Lopullisen ratkaisun asiassa tekee vasta syyttäjä. Oikeusasiamies toivookin, että syyttäjät käyvät huolella läpi kaikki tapaukset, joissa valmiuslakirikkomuksesta on annettu sakkovaatimus.

–  Joka tapauksessa on keskeistä, että kenellekään ei määrätä rangaistusta teosta, joka ei ole rikos. Onkin erittäin tärkeää, että syyttäjät varmistavat, ettei näin tapahdu, oikeusasiamies kirjoittaa ratkaisussaan.

Oikeusasiamies saattaa ratkaisullaan Helsingin poliisin tietoon käsityksensä poliisin menettelyn virheellisyydestä. Oikeusasiamiehen nyt tekemä päätös ei siis aiheuta seuraamuksia poliisille.

–  Katson, että ei ole tarpeen ryhtyä selvittämään yksittäisten poliisimiesten menettelyä sakkovaatimusten antamisessa erityisesti, koska ainakin pääosin kyse on ollut puheena olevassa tilanneorganisaatiossa tehdystä linjaratkaisusta, ratkaisussa sanotaan.

Oikeusasiamies on lisäksi selvittänyt poliisin muuta menettelyä Uudenmaan rajavalvonnassa ja muiden koronarajoitusten valvonnassa. Se on saanut lukuisia kanteluita poliisin toimista. Näissä muissa asioissa ratkaisut annetaan vasta myöhemmin.

Oikeusasiamiehen ratkaisusta kertoi aiemmin Iltalehti.

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic