Lounais-Häme

Oikeusministeri Henriksson: Virkamiesten maalittamisen tulisi olla virallisen syytteen alaista

Muutos tarkoittaisi, että syyttäjä voisi omalla harkinnallaan vaatia poliisia tutkimaan esimerkiksi vihapuhekampanjaa. Rikostutkinnan aloittaminen ja syytteen nostaminen ei olisi enää uhrin oman aktiivisuuden varassa.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on huolissaan erityisesti nuorten kouluttamattomien miesten ja konkurssin tehneiden pienyrittäjien ylivelkaantumisesta. Kuva: Silja Viitala/arkisto
Ministeri Henriksson ihmettelee, miksi jotkut tahot ajavat vihapuheelle yhä laajempaa sananvapautta. Kuva: Silja Viitala/arkisto

Oikeusministeriössä käydään läpi kaikki niin sanottuun maalittamiseen liittyvät rikoslain vihapuhepykälät, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) keskiviikkona oikeustoimittajien tilaisuudessa.

Hän totesi kannattavansa itse lähtökohtaa, jonka mukaan syyttäjä saisi oikeuden syyttää virkamiehiin kohdistuvasta joukkoistetusta vihapuhekampanjasta siihen syyllistyneitä ilman, että uhrin tarvitsisi itse viedä juttua rikostutkintaan.

Ministeriössä tutkitaan nyt, missä määrin tämä olisi mahdollista ja ministeri haluaakin odottaa virkamiesten arviota ennen lopullisia johtopäätöksiä.

 

Esimerkiksi laiton uhkaus on asianomistajarikos, eli rikosjutun nostaminen on uhrin oman aktiivisuuden varassa.

Ministerin mukaan asia on tärkeä, sillä vihakampanjat voivat pahimmillaan vaikuttaa koko oikeusvaltion toteutumiseen.

–  Olemme erittäin vaarallisella tiellä, jos yritetään vaikuttaa syyttäjiin, tuomareihin ja toimittajiin. Heihin, joilla on keskeisiä rooleja oikeusvaltiossa. Hallitus haluaa nyt panostaa vihapuheen torjuntaan, Henriksson sanoi.

Poliisit, syyttäjät ja tuomarit ovat penänneet julkisuudessa tehokkaampia keinoja puuttua heihin kohdistuvaan yleistyneeseen häirintään ja vihakampanjointiin.

Myös arkkipiispa emeritus Kari Mäkisen johtama vihapuhetyöryhmä totesi toukokuussa, että maalittamiseen tulisi voida puuttua tehokkaammin, sillä nykyinen lainsäädäntö ei huomioi riittävästi tilanteita, joissa yksi henkilö yllyttää useita ihmisiä hyökkäämään yksittäistä ihmistä vastaan.

 

Ministeri Henriksson ihmettelee, miksi jotkut tahot ajavat vihapuheelle yhä laajempaa sananvapautta.

–  Minua on askarruttanut pitkään, miksi jotkut ihmiset ajattelevat, että on tärkeää saada sanoa niin rumasti ja loukkaavasti kuin mahdollista, Henriksson sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi kansanedustajien tulisi toimia arvojohtajina ja näyttää esimerkkiä hyvästä käytöksestä.

–  Askel vihapuheesta tekoihin on olemassa ja tästä on jo EU:ssa esimerkkejä. Tällaista ilmapiiriä ei haluta tähän maahan, Henriksson totesi. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic