Lounais-Häme

Öisiä painajaisia ennen seinämaalausta – muraali syntyy Esko Aaltosen kadulle

Uudenkartanon viljamakasiini nykyisen Kartanonkadun varressa. Keuhkotautiparantola Lammin harjulla. Piparkakkutalona tunnettu Säästöpankin konttori Ankkalammin laidalla. Vanha kasvihuone Yhtiönpuiston reunalla.

Niistä forssalaiset puhuvat, kun kaipaavat kotikaupungin purettua loistoa. Muitakin komeita ja kadonneita rakennuksia toki on.

Kaivattujen rakennusten julkisivuja maalataan parhaillaan muraaliksi Esko Aaltosen kadun varressa olevan talon seinään.

Ns. FoKoPo:n toimiston kivitalossa oli vaalea kellertävä pääty, jossa ei ollut ikkuna-aukkoa. Se on paistanut paljaana vuosikymmenet. Nyt siihen hahmottuu punatiiltä, lautaa ja lasia.

 

Forssa eläväksi ja kauniiksi -yhdistyksen (FEK) väki ja Kuhankosken Killan taiteilijat totesivat Killan 70-vuotisjuhlissa, että ”jotain tarttis tehdä”. Boolimaljan äärellä jalostui idea muraalista kivitalon seinään, koska muodikkaita seinämaalauksia ei paikkakunnalla ollut.

Idea tuntui hyvältä ajatukselta vielä juhlien painuttua historiaan.

Luonnoksen on laatinut taiteilija Yrjö Ybi Hannula.

-Sain yhdistyksiltä toimeksiannon, että suunnittele jotain siihen seinään. Tartuin purettuihin arvorakennuksiin, hän kertoo.

Hannula on myös mukana toteuttamisryhmässä. Ensimmäiset telanvedot vetivät Killan puheenjohtaja Marjut Leskinen ja FEK:n johtokunnan jäsen Aila Heinilä.

-Huimaa touhua ja pystyviä naisia, Hannula arvioi nosturin korissa keikkuvaa kaksikkoa.

Maalaajat seinällä vaihtuvat projektin aikana. Mukana on toistakymmentä kiltalaista. Apujoukkoja tarvitaan myös maan pinnalle maaleja ojentelemaan.

 

Ennen maalausta Forssan VPK kävi pesemässä seinästä katupölyt. Kun seinä oli kuivunut, luonnos projisoitiin seinäpinnalle tiistain myöhäisillan hämärässä. Ääriviivat ja yksityiskohdat siirrettiin seinään hiilellä ja katuliidulla.

Piirtäjät saivat tehdä työnsä rauhassa, poliisikaan ei tullut tarkistamaan mitä Esko Aaltosenkadulla puuhataan.

Luvatta kuva ei kuitenkaan synny.

-Kaupunki on myöntänyt muraalia varten toimenpideluvan kiinteistönomistajalle eli E. A. Kiinteistöt oy:lle, kertoi FEK:n Ilppo Aaltonen.

Ääriviivojen rajaamia alueita alettiin maalata keskiviikkona pienen aunioinnin jälkeen.

-Olisiko hyvä jos ei maalattaisi sitä ihan tukkoon, jotta siitä tulisi ybimäisempi, mietti Outi Rämö.

 

Perhosia oli aloitushetkellä koko tiimin sisuksissa, sillä kenelläkään ei ole kokemusta juuri muraalin toteuttamisesta.

-Tässä tulee se taiteilijalle tuttu tyhjän kankaan pelko. Kuka vetäisi ensimmäisen vedon. Sen verran on hirvittänyt, että näin tästä jo uniakin, mietti Aila Heinilä seinän äärellä.

-Kyllähän noita isoja pintoja vetelee, mutta yksityiskohtien maalaamisessa voi mennä aikaa, Marjut Leskinen miettii.

Työ pyritään saamaan valmiiksi Forssa-viikoksi, joka alkaa 21. toukokuuta. Sää vaikuttaa töiden etenemiseen. Työt jatkuvat torstaina aamusta alkaen siihen asti kunnes aurinko paahtaa liiaksi.

VPK:n lisäksi sponsoreiksi ovat ryhtyneet Pekka Kujanpää oy, RTV/Teknos ja oy C.E.Lindgren ab. FL

 

Mikä on muraali?
Muraali on seinämaalaus. Nimitystä käytetään niin historiallisista maalauksista kuten freskoista kuin esimerkiksi poliittisista seinämaalauksista.Muraali-sana on vakiintunut tarkoittamaan erityisesti ulkotilaan tehtäviä suuria, yleensä koko seinän peittäviä maalauksia.Graffiti on tietynlaisen estetiikan ja asenteen välittävä teos, jotka toteutetaan usein nopeasti spraymaalilla. Graffiti voi olla pieni, merkin kaltainen, tai todella suuri.Graffiti voi joskus olla myös muraali, sillä muraali-termi ei sisällä esteettistä eikä sisällöllistä määritelmää, se kertoo vain teoksen ulkoisista tekijöistä, koosta ja tekotavasta.Lähde: Annu VertanenTaideyliopiston Kuvataideakatemian taidegrafiikan professori 

Uusimmat

Fingerpori

comic