Lounais-Häme

Oispa aina huhtikuun eka: Kimi Räikköseltä tänään oppia kiertoliittymän ajoon

Formulatähti Kimi Räikkönen opastaa tänään forssalaisia ajamaan sujuvasti kiertoliittymässä. Forssan kaupunki haluaa tämänpäiväisellä tempauksella jarruttamisen sijaan saada asukkaat antamaan hanaa uudelle liikenneympyrähankkeelle Turuntien päässä.

Räikkönen saapuu opastamaan tielläliikkujia käyttäytymään oikein kiertoliittymässä. Opastus alkaa Kartanonkadun kiertoliittymässä ja viereisen huoltoaseman pihalla tänään kello 10.

Liittymä kierretään aluksi Kimin johdolla kävellen ja katsotaan muun muassa liittymään ajamista ja poistumista.

– Kaarreajon taitaminen ja ympäristön tarkka havainnoiminen ovat tärkeitä niin formuloissa kuin kiertoliittymässäkin, Räikkönen toteaa tapahtuman tiedotteessa.

F1-ajaja antaa lopuksi vielä mallia, kuinka liikenneympyrän voi ajaa vauhdikkaasti kylki edellä nopeutta menettämättä.

Forssan kaupunki on kutsunut eläkeläisiä kävelemään ja kuljettamaan pyöriään tapahtuman ajan kiertoliittymän suojateiden yli realistisuuden takaamiseksi.

Järkivihreäksi ja lapsiystävälliseksi julistautunut kaupunki aikoi ensin käyttää päiväkotilapsia, mutta yhdyskuntalautakunta päätti luopua ajatuksesta koulia nuoria vesoja.

Räikkösen ajonäytteiden jälkeen kukin voi harjoitella ajoa omalla kulkuvälineellään. Mitä runsaampi osanotto, sitä tehokkaampi opetustilanteesta tulee.

Tapahtuman ajan ovat lähikadut suljettu liikenteeltä. Tapahtumaan osallistuvat autokunnat voivat laittaa merkiksi kuljettajanpuoleisesta ikkunasta roikkumaan valkean liinan.

 

Räikkösen päätyminen tapahtuman vetonaulaksi ratkesi Forssan yhdyskuntalautakunnassa värikkäiden vaiheiden jälkeen. Tapahtuman johtotähdiksi olivat alun perin tarjolla TV:stä tutut konstaapelit Maltti ja Valtti yhdessä F1-legendan Mika Häkkisen kanssa.

Maltti ja Valtti vetäytyivät kuitenkin tapahtumasta toteamalla, etteivät liikenneympyrät ole heidän osaamisensa keskeistä ydinaluetta. Lisäksi Häkkinen monacolaisena veropakolaisena ei istunut vasemmistopuolueiden pirtaan. Kompromissiksi kävi lastenkin tuntema, Sveitsissä asuva Räikkönen, joka sentään ajaa punaista formulaa ja ennättää pikaisesti paikalle ennen Bahrainin GP:tä.

Vihreät ja kristillisdemokraatit vastustivat ylipäänsä autourheilijan hankkimista kiertoliittymätäkyksi ja pitivät parempana kutsumuksellista kävelijää. Kristillisdemokraattien ajama Sari Essayah oli kuitenkin punainen vaate vihreille.

Forssan kaupunki pyrkii välittämään tapahtumasta suoraa tietoa eri some-alustoilla.

– Suuri suosio voi tietää katkoja, joten toimivin alusta lienee Kartanonkadun asvaltti, myöntää kaupungin tietohallintopäällikkö Satu Löberg.

Ajantasaista tietoa on tarjolla joka hetki ainakin numerosta 03-10061

Tilaisuuden lopussa Kimi Räikkönen jakaa nimikirjoituksia parkkikiekkoihin ja halukkaat voivat ottaa hänen kanssaan selfien.

Tilaisuuteen osallistuvien kesken arvotaan kahden hengen matka Itävallan Red Sill Ring -formularadalle.

 

AIMO KÄIKÄLE

Muokattu: Otsikkoon lisätty neljä aloitussanaa 1.4. klo 23.05

Uusimmat

Fingerpori

comic