Lounais-Häme

Oivallus tuli vastakohdan kautta

Tammelan kunnantalolla pidetään perjantaina Ilkka Luodin uuden kuvataidenäyttelyn avajaiset. Näyttelyssä on pääasiassa akvarellitöitä, mutta joukosta löytyy myös suuri akryylimaalaus sekä muutama öljyvärityö. Uusimmaksi tekniikakseen taiteilija mainitsee valokuvauksen, joten näyttelyssä on mukana myös muutamia luontoaiheisia valokuvia Tammelasta.

Ilkka Luodin töiden lisäksi mukana on kaksi chileläissyntyisen espanjalaistaiteilijan Ulises Sagredo Maureiran öljyvärityötä sekä Osmo Lehtisen luontokuva Susi.

Ilkka Luoti kertoo palanneensa abstraktin akvarellimaalauksen pariin oltuaan Repin-instituutin Alexander Novoselovin esittävän kuvataiteen kurssilla Kotkassa 4-5 vuotta sitten. Luoti kertoo yllättyneensä siitä, kuinka suuritöisiä öljyvärimaalaukset ovat ja kuinka paljon aikaa niiden maalaamiseen kuluu. Kurssi oli haastava kaikille osallistujille, ja kynnys omaan maalaamiseen nousi sen jälkeen hyvin korkeaksi.

-Menin siitä aivan lukkoon, taiteilija toteaa.

Hän ei ollut ainoa. Luoti kertoo, että eräs kokenut kotkalainen akvarellisti ei maalannut sen jälkeen mitään kahteen vuoteen.

Kurssin myötä Ilkka Luoti kuitenkin oivalsi totuuden siinä, mitä hänen aiemmat opettajansa olivat hänelle kerta toisensa jälkeen sanoneet.

-He kertoivat minulle, että minun pitäisi maalata akvarelleja, että olen akvarellisti. Nyt vasta myönnän itselleni, että olisin voinut maalata akvarelleja jo aikaisemmin.

Taiteilijana Luoti oli pitänyt öljyväritöitä arvokkaampana taiteena ja yritti pyrkiä pois akvarellien maalaamisesta, vaikka se tuntui luontevimmalta. Nyt hän lopulta hyväksyi sen omaksi lajikseen.

Repin-instituutti sai Luodin omistautumaan täysipainoisemmin akvarellimaalaukselle, mutta Unkarista löytyi maalauksiin aivan uudenlainen värimaailma.

-Olin juuri kesäkuussa Unkarissa 10 päivän akvarellikurssilla Maria B. Raunion johdolla. Hän on forssalaissyntyinen taiteilija, mutta asuu Unkarissa ja opettaa Budapestissa kuvataidetta. Häntä ei tunneta täällä niin hyvin kuin Unkarissa.

Portaan Akatemian kurssi pidettiin Balaton-järven rannalla taiteilijaresidenssinä toimivassa kartanossa Szigligetissä. Siellä Raunio suositteli Ilkka Luotia kokeilemaan tsekkiläisiä akvarellivärejä, ja niistä taiteilija löysi kokonaan uudenlaisen tyylin.

-Tsekkiläisistä akvarelliväreistä löytyivät uudet värisävyt, jotka miellyttävät minua todella paljon.

Luoti huomasi, että niiden väripigmentit ovat voimakkaita kuten venäläiset akvarellivärit, mutta uusista pigmenteistä löytyi maalauksiin aivan omanlaisensa värimaailma. Taiteilija ostikin Unkarista itselleen suuren määrän värejä käytettäväksi seuraavissa teoksissaan. Näyttelyssä uutta värimaailmaa ja tyyliä edustaa hänen uusin työnsä Ihme.

Espanjassa asuvalla taiteilijalla on pitänyt kiirettä myös toisenlaisen projektin parissa. Hän on kunnostanut taloaan Alhama de Granadassa. Taloonsa hän perustaa oman galleriatilan, ja lisäksi sinne tulee residenssitila vierastaiteilijalle. Vierastilan voi vuokrata asumis- ja taiteilukäyttöä varten esimerkiksi viikoksi tai kuukaudeksi. Residenssijakson päätteeksi pidetään myös näyttely hänen galleriassaan.

-Oma galleria Espanjassa on ollut haaveeni jo 10 vuotta, Ilkka Luoti kertoo.

Taiteilijaa inspiroi omalle taiteelle omistetun tilan lisäksi myös tekemisen vapaus.

-Galleriassa saan soittaa mitä musiikkia haluan ja niin kovalla kuin haluan, Ilkka Luoti hymyilee.

-Musiikki ja taide ovat sama asia. Näin totesi minulle myös Alexander Novoselov.

Ilkka Luodista tuli päätoiminen taiteilija vasta eläkeiässä. Hän oli harrastanut kuvataidetta nuorena, mutta se jäi uraa luodessa ja elämän kiireissä pois. Työuransa Ilkka Luoti loi mm. Kansaneläkelaitoksen ja Finnairin eläkesäätiön palveluksessa.

Hän kertoo eläneensä kolme elämää jo ennen taiteilijauraansa.

-Olin urheilija armeijaan asti. Pelasin pesäpalloa ja muutakin. Toimin amatöörimuusikkona noin 15 vuotta töiden ohessa. Lopetin sen, kun menin Finnairille sairauskassan päälliköksi. Arvelin, että pääjohtaja Korhonen ei pitäisi siitä. Vasta sieltä lähtiessä oivalsin, että hän piti musiikista.

-Kolmas oli työurani.

Eläkkeelle jäätyään Ilkka Luoti muutti terveyssyistä Espanjaan. Siellä heräsi uusi kipinä taiteen pariin ja taideopintoihin. Sittemmin hän on pitänyt vuosien varrella useita näyttelyitä sekä Suomessa että Espanjassa. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic