Lounais-Häme Riihimäki

Oivan ihmemaassa – Oiva Toikan taidetta Suomen lasimuseossa Riihimäellä

Professori Oiva Toikka (s.1931) on suomalaisen lasin suuria nimiä, jonka mielikuvituksellinen, rikas ja rohkea lasitaide poikkeaa pohjoismaisen muotoilun valtavirtauksista.
Oiva Toikka on kesän tähti Riihimäen lasimuseossa. Kuva on 50 vuotta oivalluksia -näyttelystä Helsingistä vuodelta 2010. Kuva: Erkki Kuronen

Suomen lasimuseon vuoden 2019 kesänäyttelynä nähdään Oivan ihmemaassa – Oiva Toikan taidetta. Näyttely järjestetään Suomen lasimuseossa Riihimäellä 10.5.–18.8. Näyttelyn suunnittelijana toimii teollinen muotoilija Harri Koskinen.

Professori Oiva Toikka (s.1931) on suomalaisen lasin suuria nimiä, jonka mielikuvituksellinen, rikas ja rohkea lasitaide poikkeaa pohjoismaisen muotoilun valtavirtauksista. Toikka yhdistää ehtymättömän mielikuvituksensa perusteelliseen tuntemukseen materiaalinsa ominaisuuksista.

Suomen lasimuseon näyttely johdattaa katsojan Oiva Toikan yllätykselliseen ja värikkääseen mielikuvitusmaailmaan. Esillä ovat ainutlaatuisia taide-esineitä, joista monet tulevat yksityiskokoelmista ja ovat ensimmäistä kertaa suuren yleisön ihailtavissa. Toikka on asunut ja tehnyt osan elämäntyöstään Nuutajärvellä Urjalassa.

Oiva Toikka työn ja lasin äärellä vuonna 1970.

Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1956 keraamikoksi valmistunut Toikka työskenteli muotoilijana Arabiassa vuoteen 1959. Työnsä vakituisena suunnittelijana Nuutajärvellä hän aloitti 1963 ja on siitä lähtien työskennellyt lasin parissa suunnitellen suosituksi tulleita lasisarjoja ja uniikkiteoksia. Hänen laajamittainen taiteellinen toimintansa kattaa myös lavastuksen ja pukusuunnittelun sekä erilaiset tilateokset.

Oiva Toikka tunnetaan Iittalalle suunnittelemastaan Birds-sarjasta. Käsityönä valmistetut uniikit lasilinnut ovat keräilijöiden intohimon kohteena ympäri maailman. Toinen keräilijöiden intohimo ovat Toikan vuosikuutiot. Ne ovat täydelliset esimerkit Nuutajärven ja Iittalan lasitehtaiden väriosaamisesta ja lasinpuhaltajien käsityötaidosta. Vuodesta 1977 lähtien professori Oiva Toikka on suunnitellut uuden kuution vuosittain. Vuosikuution valmistuksessa käytetään paperipainotekniikkaa, jotta kirkkaan lasimassan sisälle pystytään luomaan herkkiä mikroskooppisia maailmoja. Vuosikuutiota valmistetaan nykyään vuosittain numeroitu 2000 kappaleen sarja.

Mittavan uransa aikana Oiva Toikka on lasin ja keramiikan lisäksi suunnitellut lavastukset ja teatteripukuja muun muassa Kansallisoopperalle, painokankaita Marimekolle ja muoviesineitä italialaiselle Magikselle.

Suomen lasimuseo on avoinna helmikuusta joulukuuhun klo 10–18. Maanantaisin suljettu. Tammikuussa suljettu. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic