Lounais-Häme

Ojala elämänsä kunnossa kohti olympialaisia

 

Yleisurheilu

Urjala

Aleksi Ojalan suu kääntyy väkisinkin hymyyn. Ja mikäs on miehen hymyillessä.

Terveenä pysynyt urjalalaiskävelijä on huippukunnossa, ennätykset ovat kuluvalla kaudella parantuneet kaikilla hänen kävelemillään matkoilla. Rion olympiapaikkakin on jo lunastettuna.

Viimeksi Ojala paransi ennätystään reilu viikko sitten Roomassa, jossa käveltiin maailmancupin 20 kilometrin kilpailu. 23-vuotias Ojala lohkaisi ajallaan 1.24.59 ennätyksestään liki 1,5 minuuttia.

Eikä hän ole edes kovin tyytyväinen suoritukseensa.

– Ensimmäiset 12 kilometriä olivat tukkoisia, ei ollenkaan rentoa menoa. Vasta viimeisellä kahdeksalla kilometrillä sain dieselin vauhtiin ja pääsin kunnolla luukuttamaan. Viimeiset kolme kierrosta olivat minulta kisan vauhdikkaimmat, Roomasta takaisin Urjalaan kotiutunut Ojala kertoo.

Ojala on kevään mittaan kohennellut ennätyksiään myös 10 kilometrillä ja kuninkuusmatkalla 50 kilometrillä. Kympin hän pisteli Tuusulassa 41.15:een ja 50 kilometriä Slovakian Dudincessa komeasti 3.46.25:een.

Dudincessa entisestä ennätyksestä irtosi reilut kymmenen minuuttia. Hän sijoittui kovatasoisessa kisassa toiseksi ja lunasti paikan Rion olympialaisiin. Moninkertainen arvokisaedustaja Jarkko Kinnunen jäi hänestä kisassa yli kolme minuuttia.

– Jos puhutaan urheilijan superpäivästä, niin sellainen sattui minulle Dudincessa. Siellä vain kaikki palaset loksahtivat kohdalleen, kaikki tuntui onnistuvan, eikä mikään mennyt pieleen. Palapeli pysyi koossa, Ojala kertoo.

Ojalan vauhdin kasvu on seurausta onnistuneesta harjoittelukaudesta. Mestarikävelijä Reima Salosen valmennettava on pysynyt terveenä ja tekniikka kuosissa.

– Olen säästynyt nyt jopa flunssilta. Uskon, että syy löytyy siitä, että olen leireillyt paljon etelän lämmössä, Espanjan Torreviejassa lähellä Alicantea.

Lähestyviä Rion olympiakisoja Ojala ei kovin paljon mieti. Aikaa ja matkaa olympialaisiin on nyt toukokuussa vielä pitkälti. Ohjelmassa on paljon kovaa treeniä ja useampi kisakin ennen olympiastarttia.

Yksi tärkeimmistä on Kalevan kisojen 20 kilometrin kilpailu heinäkuun lopulla. Ojala puolustaa siellä mestaruutta. Hän kukisti viime kesänä Porissa Jarkko Kinnusen tiukassa kiristaitossa.

– En ajattele vielä paljon Rion kisoja, se on tuolla jossain edessäpäin, kauden 50 kilometrin maailmantilastossa 15. sijalla oleva Ojala sanoo.

Joka tapauksessa Ojala pääsee Rion kesään elämänsä kunnossa. Vaikka moni asia voi vielä mennä pieleen, urjalalainen on luottavainen.

Fiilikset ovat korkealla. Töitä on tehty vuosia, nyt on aika tehdä tulosta.

– Onhan tämä mahtavaa. Meitä on Suomessa nyt kolme tasavahvaa kävelijää, jotka voimme kirittää toisiamme. Eivätkä haastajat Eemeli Kiiski ja Matias Korpela ole kovin kaukana meistä.

Lähtö Brasiliaan on edessä 1. elokuuta. Kävelijät matkaavat valmistautumisleirille Penedoon, noin 150 kilometrin päähän olympiakaupunki Rio de Janeirosta. Itse olympiastartti on ohjelmassa 27. elokuuta.

 

Pitkä tie Rion toivoksi
Kotipaikka Urjala.23 vuotta, 180 senttiä.Edustaa Turun Weikkoja, aikaisemmat seurat Teivo Stayers ja Urjalan Urheilijat.Valmentaja Reima Salonen.Harrasti nuorempana juoksua, josta siirtyi kävelyn pariin.Kolme aikuisten henkilökohtaista SM-mitalia ulkoradoilta; yksi kulta ja kaksi hopeaa.14 maaotteluedustusta.Edusti Suomea 50 kilometrin kävelyssä Pekingin MM-kisoissa, joutui silloin keskeyttämään.Kävellyt tänä keväänä kolme kilpailua, kaikissa ennätykset: 10 km 41.15 (Tuusula 23.4.), 20 km 1.24.59 (Rooma 7.5.), 50 km 3.46.25 (Dudince 19.3.).Opiskelee tieto- ja viestintätekniikkaa.Harrastaa lukemista, suosikkeja Väinö Linnan teokset.

Uusimmat

Fingerpori

comic