Lounais-Häme

Ojala Suomen yllätyskortti

Kaksi Forssan Lehden levikkialueen urheilijaa kilpailee ensi viikolla alkavissa Lontoon MM-kisoissa, Someron Esan seiväshyppääjä Minna Nikkanen ja Turun Weikkoja edustava urjalalaiskävelijä Aleksi Ojala.

Molemmilla urheilijoilla on maajoukkuemanageri Lassi Korhosen mukaan onnistuessaan mahdollisuudet hyville sijoille. MM-kisoissa 50 kilometriä kävelevän Ojalan Korhonen nostaa jopa Suomen joukkueen yllätyskortiksi.

Ojalalla ei ole tältä vuodelta aikaa 50 kilometriltä, mutta hänen viimevuotinen ennätysaikansa 3.46.25 olisi tämän vuoden maailmantilastossa seitsemäs. Kovakuntoinen Ojala on tällä kaudella kävellyt ennätyksensä 10 000 metrillä, 20 kilometrillä ja 30 kilometrillä.

-Aleksilla on valtava potentiaali, mutta hänen pitäisi päästä kisoissa maalin saakka, Korhonen sanoo.

Monet Ojalan 50 kilometrin kisoista ovat päättyneet joko keskeytykseen tai hylkäykseen. Tuomarit ovat ottaneet silmätikukseen Ojalan polvien ojentumisen.

-Ojalan kävelystä on tullut sellaista efektiä, että tuomarien mielestä jalka ei täysin ojennu, vaikka videohidastuksesta näkyykin, että jalka oikeasti ojentuu. Tekniikkaan on nyt kiinnitetty huomiota ja näin tuossa pari tuntia sitten Aleksin uusista valmentajista Lehtisen Janin, joka kertoi, että kaikki näyttää nyt hyvältä, Korhonen kertoo.

 

Minna Nikkasen tämä kesän paras tulos on 445, joka syntyi Seinäjoen Kalevan kisoissa. 445:llä ei vielä kovin korkealle nousta, sillä tulos yltää maailmantilastossa jaetulle 48. sijalle. Hallikaudella Nikkanen oli 455:llään korkeammalla, jaetulla 19. sijalla.

-Hyvänä päivänä Minnalla on mahdollisuudet ottaa finaalipaikka, vaikka vielä tämän kauden tulokset eivät siltä näytä. Talvella tuntui jo siltä, että Minna olisi ihan SE-kunnossa, mutta kesällä ei ole vielä kulkenut niin hyvin kuin odotettiin. Olosuhteetkin ovat olleet huonot, eivätkä ole mahdollistaneet hyppyjä korkealta.

Nikkaselta vaaditaan parasta tasoaan loppukilpailupaikkaan Lontoossa. Nikkasen ulkorataennätys on 460.

-Karsintaraja kerrotaan vasta muutama päivä ennen kilpailua, mutta aika korkealla se varmaan on, tuolla 460-465:n tienoilla. Ja tärkeää olisi, että se viimeinen korkeus menisi ensimmäisillä yrityksellä, sillä vain 12 parasta pääsee mukaan loppukilpailuun. 

 

Suomen piskuisen, 12 urheilijan MM-joukkueen mitalipaineet lepäävät tutuilla hartioilla. Tero Pitkämäki, 34, kiskaisi kuukausi sitten Vaasassa 88,27, jolla heltiää maailmantilastossa neljäs sija heti kivikovan saksalaiskolmikon jälkeen.

-Kaikki paineet mitalista ovat Terolla. Hänen lisäkseen muutamilla urheilijoilla on mahdollisuudet pisteille.

Kokeneita, ja useamman kerran arvokisojen loppukilpailuun selvinneitä urheilijoita joukkueesta ovat moukarimies David Söderberg ja kuntoutuva kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä. Pertti Puosin 49 vuotta vanhan ennätyksen historiaan loikkinut Simo Lipsanen on nuorempaa kaartia, mutta hyvinkin tyrkyllä finaaliin miesten kolmiloikassa.

-Lipsasen Simo on ollut vakaassa, yli 16,80:n kunnossa ja tuollainen tulos on syntynyt yleensä kolmella ensimmäisellä hypyllä. Jos hän pitää tasonsa, loikkii hän loppukilpailuun. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic