Lounais-Häme

Ojalalla ei ole vielä perhosia vatsassa

 

Aleksi Ojala on viittä vaille valmis Rioon – tai oikeastaan kahta vaille. Urjalalaiskävelijä tekee vielä kaksi pitkää kovaa harjoitusta ennen 50 kilometrin olympiastarttia.

Ensimmäinen raju 40 kilometrin rutistus on vuorossa tänään. Ei sillä normaalilla tutulla reitillä Urjalassa, vaan valmentaja Reima Salosen johdolla Uudessakaupungissa.

-Täytyy välillä mennä pois mukavuusalueelta, hieman oudommalle reitille, viimeisiä päiviä Suomessa ennen Brasilian-matkaa viettävä Ojala kertoo.

Ojala lentää Brasiliaan sunnuntaina. Ensin pariksi viikoksi viimeistelyleirille Penadoon, olympiakylään hän siirtyy vasta muutama päivä ennen 19. elokuuta käytävää 50 kilometrin kävelykisaa.

Penadossa Ojala vetää toisen kovan nelikymppisen, jonka jälkeen alkaa varsinainen viimeistely ja tankkaus itse olympiakisaa varten.

23-vuotias Ojala on päässyt olympiavuonna elämänsä kuntoon. Hän varmisti lippunsa Rioon kävelemällä keväällä Dudincessa Slovakiassa 50 kilometriä ennätysaikaansa 3.46.25.

Ojalan aika on matkalla Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi paras. Kisassa jäivät minuuttikaupalla taakse suomalaiset olympiakävelijät Jarkko Kinnunen ja Aku Partanen.

Viime viikonvaihteessa Ojala puolusti menestyksekkäästi 20 kilometrin Suomen mestaruuttaan Oulussa.

-Nyt tuntuu ihan hyvältä. Tähän on koko vuosi harjoiteltu, ja kisa on kohta edessä. Huh-huh. En olisi vielä viime syksynä uskonut, että sitä kilpaillaan Rion olympialaisissa.

Ojala teki viime kesänä arvokisadebyyttinsä aikuisten MM-kisoissa. Pekingin 50 kilometrin kisa meni kuitenkin pieleen ja päättyi pyörtymiseen kesken matkan.

Rioon Ojala pääsee vuoden valmiimpana. Mies on huippukunnossa ja mieli korkealla.

-Olo on hyvä. Treenit kulkevat, nautin jokaisesta askeleesta, Ojala kertoo.

Tekemistäkin toki on vielä ennen olympiastarttia. Kalevan kisojen 20 kilometriä ei mennyt putkeen voitosta huolimatta.

-Kisassa tuli kaksi lätkää, joten parannettavaa on. Mutta sitä varten tässä treenataan.

Riossa olosuhteet ovat kuumat ja kosteat. Eivät kuitenkaan mielettömän kuumat. Eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitsevassa Rio de Janeirossa on heinä-elokuussa keskimäärin 25 astetta lämmintä. Kuumin kuukausi on helmikuu, jolloin keskilämpö nousee yli 30 asteen.

Ojalalle lämpimät olosuhteet eivät ole ongelma.

-Minä tykkään lämmöstä. Olen harjoitellut paljon Espanjassa ja tottunut lämpöön. Minä nautin, kun on kuuma, täällä ehtii kyllä palella sitten myöhemmin, Ojala toteaa.

50 kilometrin kisaan Ojala ei ole lyönyt tarkkaa suunnitelmaa lukkoon. On käveltävä niin sanotusti oma kävely, eikä liikaa seurata muiden tekemistä.

-Olen kaikille sanonut, että lähden tekemään omaa, hyvää kävelyä. Jos sen pystyn tekemään, tiedän, että loppuaika on kova. Omaa kehoa pitää kisan aikana kuunnella ja tutkailla miltä tuntuu.

Kisassa Ojala aikoo tehdä kaikkensa.

-Kaikki pitää laittaa peliin. Kauden paras kävely on tarkoitus tehdä siellä.

Vaikka olympiadin tärkein kisa on ovella, Ojalan vatsassa ei ole vielä perhosia.

-Ei jännitä ainakaan vielä. Ehkä sitten, kun saavumme viimeistelyleiriltä olympiakylään, hyväntuulinen urjalalaiskävelijä sanoo. FL

 

Uran tärkein kisa edessä Rion olympialaisissa
Ikä: 23 vuotta.Pituus: 180 senttiä, paino: 62 kiloa.Kotipaikka: Urjala.Seura: Turun Weikot. Aiemmin Urjalan Urheilijat ja Teivo Stayers,Valmentaja: Reima Salonen.Ennätykset: 50 kilometriä 3.46.25 (-16), 20 kilometriä 1.24.59 (-16), 10 kilometriä 41.15 (-16).Aikuisten SM-kisamitalit: Kalevan kisoista kaksi kultaa ja kaksi hopeaa. Hallista 1 hopea ja 3 pronssia.Kilpailee Rio de Janeiron olympialaisten 50 kilometrin kävelyssä 19. elokuuta. Muut suomalaiset kisassa Aku Partanen ja Jarkko Kinnunen.

Uusimmat

Fingerpori

comic