Lounais-Häme

OKM avustaa: 900 000 euroa HAMK:lle soveltavaan tutkimukseen ja innovaatioihin

HAMK menestyi opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustusjaossa. Rahan saajat ratkaisi ulkopuolinen paneeli.

Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) saa 900 000 euron valtionavustuksen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Avustusta myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa. Hallitus päätti budjettiriihessä varata myös vuodelle 2019 vastaavaan rahoituksen.

Euromääräisesti suurimmat avustukset myönnettiin HAMK:n lisäksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululle. Se sai miljoona euroa.

Molemmat ammattikorkeakoulut esittivät kehityskohteeksi biotalouden tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa.

– Tutkimus tuottaa ratkaisuja Biotalous 4.0 -yhteiskuntaan. Biologia kohtaa teknologian, jolloin luonnonvarojen kestävä hyödyntäminen saa potkua digitalisaation, data-analyysin ja alustatalouden hyödyntämisestä, kertoo Hämeen ammattikorkeakoulun rehtori Pertti Puusaari.

Puusaaren mukaan yhtenä tuloksena syntyy myös solmukohta Bio-Hub, jossa kansainväliset ja kotimaiset yhteistyökumppanit yhdessä HAMK:n neljän tutkimusyksikön kanssa etsivät tehokkaita keinoja alan yritysten liiketoiminnan kasvattamiseen.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen myönsi avustukset, mutta päätökset perustuvat ulkopuoliseen paneelin tekemään arviointiin. Ministeriö myönsi rahoituksen seitsemään parhaaksi arvioituun ehdotukseen.

Ammattikorkeakoulujen tehtäviin kuuluu Grahn-Laasosen mukaan oman alueen työelämän kehittäminen, soveltava tutkimus sekä kehittämis- ja innovaatiotoiminta.

– Ammattikorkeakoulut tuottavat uutta tietoa, jonka avulla uudistetaan työelämää ja synnytetään tuotteita ja liikeideoita. Ensimmäinen hakukierros osoitti, että ammattikorkeakoulut tekevät tässä erinomaista työtä, ja voimme avata seuraavan haun jo tänä syksynä, sanoo Grahn-Laasonen.

Rahoituksen tavoitteena on edelleen vahvistaa ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan laatua ja vaikuttavuutta sekä tukea strategista suunnittelua ja johtamista.

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic