Lounais-Häme

"Olemme aika hyviä puhumaan" - vihreiden puoluevaltuuskunta puntaroinee puheenjohtajaa tovin jos toisenkin

Helsinki
03.11.2018, 11:22

Kotimaa

Vihreiden uuden puheenjohtajan nimi lienee selvillä tänään iltapäivällä. Ennen kello 11:tä eduskunnan Pikkuparlamentin auditorion edustalle kokoontui joukko jännittyneitä puoluevaltuuskunnan jäseniä ja suunnilleen yhtä monta median edustajaa.
Puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernberg arvioi optimistisesti, että valtuuskunta saisi valinnan tehtyä muutamassa tunnissa.
– Sen näkee sitten kokouksen alussa, paljonko puheenvuoroja pyydetään, Hernberg kertoi STT:lle.
– Me olemme aika hyviä puhumaan, vaikka olisimme aivan samaa mieltä asioista, niin se ei tarkoita, että kokous olisi lyhyt.
Puheenjohtajakisan ennakkosuosikki Pekka Haavisto asteli kokoukseen odottavissa tunnelmissa.
– Tänään varmaan käydään koko syksyn tilanteesta ja asetelmista perusteellinen keskustelu. Siinä mielessä voi olla pitkäkin kokous, Haavisto arvioi.
Haavisto ei paljastanut ennen kokousta, miten hän aikoo perustella omaa valintaansa valtuuskunnalle, vaan sanoi odottavansa kysymyksiä valtuuskunnan jäseniltä.
Hän toisti olevansa ehdolla pätkäpuheenjohtajaksi, eikä hänellä ole aikomusta tavoitella puheenjohtajuutta seuraavassa puoluekokouksessa.
Haaviston vastaehdokas, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ei ole läsnä kokouksessa, sillä hän on matkalla Japanissa.

Kaksi ehdokasta

Valtuuskunnan puheenjohtaja Hernberg pitää epätodennäköisenä, että kisaan ilmoittautuisi viime metreillä muita ehdokkaita.
Haaviston kannatus on Alanko-Kahiluotoa huomattavasti vankemmalla pohjalla, ilmeni STT:n torstaina ja perjantaina puoluevaltuuskunnan jäsenille tekemästä kyselystä.
Puoluevaltuuskunnan 43 jäsenen tai heitä lauantain kokouksessa edustavien varajäsenten joukosta löytyi yhteensä 17 varmaa Haaviston kannattajaa ja 9 jäsentä, jotka sanovat todennäköisesti tai ehkä kallistuvansa hänen kannalleen.
Alanko-Kahiluodon kannattajaksi ilmoittautui kyselyssä ainoastaan kaksi puoluevaltuuskunnan jäsentä.
Väliaikainen puheenjohtaja valitaan tehtävästä väistyneen Touko Aallon tilalle. Puheenjohtajan on tarkoitus luotsata vihreät kevään EU- ja eduskuntavaalien yli ensi kesän puoluekokoukseen asti.
Valintakokous pidetään suljetuin ovin, ja kokouksen loputtua uusi puheenjohtaja pitää tiedotustilaisuuden.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti