Lounais-Häme Lounais-Häme

Oletko ikääntynyt pitkäaikaistyötön? – Saatat olla uutena oikeutettu Kelan eläketukeen

Eläketuen piiriin pääsee Kelan arvion mukaan noin 2 800 uutta henkilöä. Tukea voi hakea elokuusta alkaen.
Kela lähettää elokuussa eläketukeen oikeutetuille hakemuslomakkeen ja eläketurvasta kertovan kirjeen. Lomake löytyy myös Kelan verkkosivuilta. Kuva: Tuomela Tapio
Kela lähettää elokuussa eläketukeen oikeutetuille hakemuslomakkeen ja eläketurvasta kertovan kirjeen. Lomake löytyy myös Kelan verkkosivuilta. Kuva: Tuomela Tapio

Ikääntyneiden pitkäaikaistyöttömien elämään on luvassa helpotusta, kun eläketuen piiriin pääsee lokakuussa uusia henkilöitä.

Kela lähettää elokuussa eläketukeen oikeutetuille hakemuslomakkeen ja eläketurvasta kertovan kirjeen.

Eläketuki on kuukausittainen tuki, joka on tarkoitettu yli 60-vuotiaille pitkään työttömänä olleille. Tuen tarkoitus on helpottaa erityisesti niiden ikääntyneiden tilannetta, joiden on vaikea työllistyä.

Täysimääräinen eläketuki on yhtä suuri kuin takuueläke. Se on tänä vuonna 784,52 euroa kuukaudessa. Eläketukea maksetaan siihen saakka, kunnes henkilö jää eläkkeelle tai täyttää 65 vuotta.

 

Lokakuussa voimaan tulevien lakimuutoksen myötä eläketuen piiriin pääsee Kelan arvion mukaan noin 2 800 uutta henkilöä. Eläketukea on aiemmin saanut noin 3 500 henkilöä.

Eläketukeen on oikeus henkilöllä, joka on täyttänyt 60 vuotta ennen 1.9.2018 ja ollut lähes yhtäjaksoisesti 5 vuotta työttömänä 1.9.2012 ja 31.8.2018 välillä. Lisäksi edellytetään, että henkilöllä on ollut oikeus työmarkkinatukeen 31.8.2018.

Henkilöllä voi olla oikeus eläketukeen myös lain alkuperäisten edellytysten mukaan, jos hän on syntynyt ennen 1.9.1956 ja ollut lähes yhtäjaksoisesti työttömänä 5 vuotta 1.9.2010 ja 31.8.2016 välillä ja saanut työmarkkinatukea 31.8.2016.

Jos henkilöllä on oikeus eläketukeen sekä lain alkuperäisten että 1.10.2019 voimaan tulevien edellytysten perusteella, hän voi saada eläketukea vain toisen mukaan. Molemmissa tapauksissa tuki on samansuuruinen.

 

Kela lähettää viikolla 33 kirjeen ja hakemuslomakkeen niille henkilöille, joilla on Kelan tietojen mukaan todennäköisesti oikeus eläketukeen. Hakemuslomake julkaistaan myös Kelan verkkosivuilla 15. elokuuta.

Tuki voidaan myöntää takautuvasti enintään kuudelta kuukaudelta.

Eläketuen saajalla on oikeus eläkkeensaajan asumistukeen, kansaneläkelain mukaiseen lapsikorotukseen ja eläkettä saavan hoitotukeen, jos tukien muut edellytykset täyttyvät. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

31.3.2020