Lounais-Häme

Oletko kuullut kengurukenkäkävelystä? – Sellaiseenkin on mahdollisuus Forssassa

Liikkumisen haasteita tai erilaisia vaivoja kokeneelle sopiva laji kehittää lihaskuntoa, kestävyyttä, ryhtiä ja tasapainoa – ja antaa hikitakuun.
Janina Toivonen (oik.) vetää kengurukenkätunteja Forssassa yhdessä Eeva Moilasen kanssa. Kuva: Tapio Tuomela

Kengurukenkä kehitettiin alunperin kuntoutusvälineeksi jalkavammoista toipuville urheilijoille. Myöhemmin se patentoitiin urheilukengäksi.

Kengurukenkäkävely on etenkin Etelä-Euroopassa suosittua ulkoliikuntaa, mutta hiljalleen sen suosio on kasvussa Suomessakin.

Forssassa lajia on päässyt kokeilemaan jo muutaman vuoden ajan. Muutaman kerran viikossa järjestettäviä tunteja vetävät Janina Toivonen ja Eeva Moilanen.

Toivosen mukaan kengurukävely sopii kaikille. Itse asiassa tunnille kannattaakin tulla, jos peruskunto on heikko. Hän vakuuttaa, että kengurukenkäilyssä pärjäävät ihmiset kaikenlaisista lähtökohdista.

– Meillä painopiste on aloittelevissa liikkujissa, joilla on mahdollisesti ylipainoa, nivel- tai selkävaivoja. Täällä ei kilpailla, mutta autetaan tekniikan kanssa tarvittaessa. Vaativuustasoa voi säädellä kuorien ja jousien avulla, Toivonen kertoo.

– Ensimmäinen kerta on usein totuttelua välineisiin, aivan kuten rullaluistelussa tai laskettelussa. Moni on huomannut kehitystä jo toisella käyntikerralla. Jos tuntuu siltä, kesken sarjan voi puhaltaa. Hikitakuu silti annetaan, hän jatkaa.

Kengillä ei kaadu

Kengurukengillä voi pomppia sivulle, ylös- tai eteenpäin. Maan on hyvä olla tasainen, eikä liukas. Parhaimmillaan kengät ovat asvaltilla, hiekalla tai kuivalla nurmikolla.

Kengillä voi tehdä juoksulenkkejä tai hyppiä vaikka olohuoneen parketilla ilman että lattia kärsii.

Pomppuharjoittelu kengurukengillä rasittaa niveliä jopa 80 prosenttia vähemmän kuin kengittä. Vaikka liikkuminen saattaa näyttää hurjalta, kengät ovat turvalliset käyttää.

– Kenkien pohja on kaareva. Niillä voi horjua, muttei kaatua. Toki jalkoihinsa voi kompuroida ihan tavallisillakin kengillä, Toivonen sanoo.

Miehille oma ryhmä?

Ohjaajia valmistuu koko ajan lisää. Toivonen ja Moilanen valmistuivat viime keväänä. Kaikki sai alkunsa kolmisen vuotta sitten, kun Forssassa kävi ohjaaja Turusta vetämässä tunteja.

– Innostun kaikesta ja uudesta kokeilen kaikkea. Melkein alusta asti olemme Eevan kanssa käyneet tunneilla. Puolitoista vuotta sitten ohjaaja jäi äitiyslomalle. Tuuraaja ei jaksanut kauaa ajaa Forssaan, vaan kysyi meitä ohjaajaksi, Toivonen taustoittaa.

Tunteja järjestetään kysynnän mukaan. Toivonen ja Moilanen vetävät tunnin vaikka yhdelle asiakkaalle. Parhaimmillaan ryhmässä on noin kahdeksan kävelijää.

Kenkiä voi ostaa 200-300 euron hintaan, mutta niitä voi myös vuokrata vetäjiltä 5 euron tuntihintaan. Kenkiä on tarjolla naisille, miehille ja lapsille. Valtaosa tunneilla kävijöistä on naisia.

– Moni mies on ollut kiinnostunut, mutta ehkä miehet ovat vähemmän innokkaita käymään ryhmäliikunnassa. Se on harmi, että miehiä on niin vähän mukana. Pitäisiköhän perustaa erillinen äijäryhmä, Toivonen pohtii.

Eeva Moilanen ennen kengurukenkäilyn aloittamista vasemmassa kuvassa ja nykyisin oikeassa kuvassa. Kuva: muu

Eeva Moilanen ennen kengurukenkäilyn aloittamista vasemmassa kuvassa ja nykyisin oikeassa kuvassa. Kuva: muu

Uusimmat

Fingerpori

comic