Lounais-Häme

Oletko lähdössä töistä tai töihin? – Vietät todennäköisesti pian päiväsi vaarallisinta aikaa

Joka kolmas kokee kiirettä työmatkallaan. Se lisää riskiä tien päällä.
Kaksi kolmasosaa kertoi Liikenneturvan kyselyssä varaavansa huonolla kelillä tavallista enemmän aikaa työmatkaansa tai pitävänsä etäpäivän. Kuva: Tuomela Tapio
Kaksi kolmasosaa kertoi Liikenneturvan kyselyssä varaavansa huonolla kelillä tavallista enemmän aikaa työmatkaansa tai pitävänsä etäpäivän. Kuva: Tuomela Tapio

Valtaosa tiellä liikkujista on 25–64-vuotiaita työmatkalaisia, joille sattuu työmatkaliikenteessä vuosittain yli 20 000 tapaturmaa.

Tapaturmariskiä niin autoillessa, pyöräillessä kuin kävellessäkin lisää kiire. Liikenneturvan syksyllä toteuttaman kyselyn mukaan joka kolmas (33 %) työssäkäyvä kokee usein kiirettä työmatkallaan.

– Jos kokee, että kiire puskee usein päälle, kannattaa yrittää muuttaa omia tapojaan. Jos kokeilee kuukauden ajan lähteä kotoa vaikkapa vain viisi minuuttia aiemmin, voi siitä helposti muodostua uusi hyvä tapa.

– Kun ei tarvitse kiirehtiä, voi jokapäiväisestä pakkopullasta tehdä mukavaa omaa aikaa. Näin työmatkansa kokeekin lähes kolme viidestä (58 %) kyselyymme vastanneesta, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen kertoo.

Kolmannes ei varaa huonolla kelillä lisäaikaa tai pidä etäpäivää

Palkansaajien työmatkatapaturmia sattuu eniten tammikuussa. Syinä tähän saattavat olla vuodenaikaan kuuluva liukkaus tai muu haastava keli ja pimeys.

Kyselyyn vastanneista kaksi kolmasosaa (67 %) kertoi varaavansa huonolla kelillä tavallista enemmän aikaa työmatkaan tai pitävänsä etäpäivän.

– Tässä voisi työnantajakin ennakoida henkilöstön puolesta ja suositella ainakin mahdollisuuksien mukaan etäpäivää, jos sääennuste povaa huonoa keliä. Etäpäivällä tai julkista liikennettä hyödyntämällä ehkäistään vaikeiden olosuhteiden lisäksi myös kiireen aiheuttamat riskit tien päällä, Taskinen kannustaa.

Työpaikka voisi ohjeistaa turvalliseen työmatkailuun

Kyselystä käy ilmi myös se, että monilla työpaikoilla olisi syytä antaa henkilöstölle enemmän eväitä turvalliseen työmatkaan. Yli kaksi kolmesta vastaajasta (70 %) oli joko täysin tai osittain eri mieltä väitteen “olen saanut ohjeita työpaikaltani, miten työmatkastani tulee mahdollisimman turvallinen kanssa”.

– Turvallinen työmatkaliikenne nähdään yhä useammin keskeisenä osana työturvallisuutta. Mutta kuten kyselyn tulos osoittaa, pitäisi teemaan panostaa monilla työpaikoilla yhä enemmän. Se voi maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin vähentyneinä tapaturmina ja sitä kautta lisääntyneinä työssäolopäivinä, Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi muistuttaa.

Liikenneturva tekee yhteistyötä työmatkaliikenteen turvallisuuden parantamiseksi noin sadan eri yrityksen tai julkishallinnon organisaation kanssa. Työn tavoitteena on juurruttaa liikenneturvallisuus osaksi organisaation strategiaa.

– Tarjoamme työliikenteen turvallisuuden parantamiseksi monipuolisia toimintamalleja, työkaluja ja aineistoja. Tavoitteenamme on nolla tapaturmaa, mutta se edellyttää määrätietoista ja sitoutunutta toimintaa.

Asiasanat

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.2.2020

Uusimmat