Lounais-Häme

Oletko oikeutettu ilmaiseen rokotteeseen? Varaudu pieniin ruuhkiin – FSHKY rokottaa lauantaina influenssaa vastaan

Kausi-influenssarokote annetaan neuvoloissa. Lauantaina voi varautua pieniin jonoihin, vaikka kaikki terveydenhoitajat ovat töissä.
Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä vakuuttaa, että influenssarokotetta on varattu tarpeeksi. Terveydenhoitaja Merja Lilja rokottaa myös lauantaina.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (FSHKY) rokottaa riskiryhmään kuuluvia ja muita ilmaiseen rokotteeseen oikeutettuja 17. marraskuuta. Rokotteen saa jokaisen kunnan terveysasemalla kello 9–15.

Kaikki terveydenhoitajat ovat lauantaina rokottamassa. Esimerkiksi Forssassa on työssä kymmenen terveydenhoitajaa.

– Lisäksi apuna on opiskelijoita, sairaanhoitajia ja avustajia kirjaamassa rokotustietoja. Silti on hyvä varautua pieniin ruuhkiin, neuvoo terveyden edistämisen päällikkö Laila Mäki-Kerttula.

Influenssarokotukset toteutetaan tänä kautena aiempaa kattavammalla eli nelivalenttisella influenssarokotteella.

– Rokote on hieman hitaampi antaa, sillä valmisteessa ei ole valmiina neulaa. Vaikka olemme yrittäneet nopeuttaa antoa, neulan asettaminen voi hidastaa, Mäki-Kerttula lisää.

Mäki-Kerttula toivoo, että mahdollisimman moni tulisi hakemaan rokotettaan nimenomaan lauantaina. Sen toki saa myös muuna ajankohtana, jos lauantaina ei pääse paikalle.

– Silloin pitää ottaa yhteyttä omaan terveysasemaan ja sopia vastaanottoaika.

Maksuttomaan influenssarokotukseen on oikeutettu, jos on 6 kuukauden–6 vuoden ikäinen lapsi tai täyttänyt 65 vuotta. Myös raskaana olevat naiset saavat rokotteen.

Rokotteen saa myös jos on sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluva tai kuuluu vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiriin.

Myös sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö saa rokotteen. Oikeutettuja rokotteeseen ovat myös varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset.

Viime vuonna rokotteen haki FSHKY:n alueella yhteensä noin 4 400 seudun asukasta.

Forssan pääterveysasemalla ja neuvolassa kävi noin 2 300, Tammelassa ja Jokioisilla yli 700 kummassakin ja Ypäjällä ja Humppilassa yli 300 kummassakin.

– Uskoisin, että tänä vuonna rokotuksen hakijoita on enemmän, sillä rokote on nyt kattavampi kuin aiemmin.

Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, siksi rokote täytyy ottaa joka vuosi. Rokotteen antaman suojan muodostumiseen menee noin kaksi viikkoa, joten se kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkua.

Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut. Tartuntatautirekisteriin on kuitenkin ilmoitettu jo etenkin influenssa A -löydöksiä Varsinais-Suomen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirien alueelta.

Somerolla rokotteita ilman ajanvarausta on jaossa vielä maanantaisin 19. marraskuuta ja 26. marraskuuta kello 9–18 Someron neuvolassa.

Urjalassa rokotuksen saa ilman ajanvarausta vielä maanantaina 19. marraskuuta kello 7.30–17 ja keskiviikkona 12. joulukuuta kello 7.30–12 neuvolassa. FL

Hyky rokottaa lauantaina

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä antaa maksuttomia rokotuksia riskiryhmille ja muille rokotukseen oikeutetuille lauantaina 17. marraskuuta ilman ajanvarausta klo 9-15.

Forssa: pääterveysasema, Urheilukentänkatu 2, ForssaForssan neuvola: Kujalankatu 3, Forssa (raskaana olevat ja alle kouluikäiset lapset sekä perheenjäsenet)Jokioinen: neuvola, Keskuskatu 29, JokioinenTammela: neuvola, Einarintie 1, TammelaHumppila: neuvola, Humppilantie 24, HumppilaYpäjä: neuvola, Perttulantie 18, Ypäjä

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.2.2020

Uusimmat