Lounais-Häme Forssa

Oletko työpaikkasi kärpänen vai mehiläinen? – Työhyvinvointiin voi vaikuttaa itsekin

Työpaikoilla on kahdenlaisia ihmisiä: kärpäset löytävät kukkaniitystäkin lantakasan ja mehiläiset lantakasastakin kukkasen, kertoo työnohjaaja Mikko Romppanen.
Forssan lyseossa järjestettiin sunnuntaina hyvinvointipäivä. Yksi päivän teemoista oli työhyvinvointi. Aiheesta luennoivat Päivi Veikkola ja Mikko Romppanen. Romppanen näytti, miten hitaat, taiji -tyyppiset liikkeet rauhoittavat mieltä myös kesken kiireisen työpäivän. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ihmisiä vaivaa mielekkyyden puute. Ei ole riittävän hyvää syytä herätä uuteen päivään.

Näin väitti kehopsykoterapeutti ja Hämeen ammattikorkeakoulun (Hamk) lehtori Päivi Veikkola Forssan lyseossa järjestetyn hyvinvointipäivän luennolla.

Veikkolan mukaan mielekkyysongelman aiheuttaa työelämä, jossa työntekijöiden tulosta mitataan lähinnä numeroin.

– Hyvä tuottavuus ei ole työntekijälle riittävä syy kokea itseään ja työtään merkitykselliseksi. Työpaikoilla pitäisi pohtia arvoja. Kysyä, mitä me täällä työpaikalla oikeastaan edistämme.

Hamkin lehtoreiden Päivi Veikkolan ja työnohjaajanakin toimivan Mikko Romppasen työhyvinvointiluento oli silmiä avaava.

Luennolla tuli ilmi, miten moni asia vaikuttaa työntekijän hyvinvointiin.

Hyvinvointia lisäävät ainakin työn pysyvyys, riittävä toimeentulo, turvallisuuden tunne, tasa-arvoinen työyhteisö, lupa tehdä virheitä, työyhteisön hyvät välit, muiden auttaminen, palaute, uuden oppiminen, oman osaamisen täysi hyödyntäminen, oikeudenmukainen ilmapiiri sekä yhteiset tavoitteet ja arvot.

Myös yksilön aineelliset tarpeet vaikuttavat työelämään. Esimerkiksi hyvä kunto auttaa jaksamaan työssäkin.

– Onko millään organisaatiolla enää varaa olla tukematta työntekijöidensä liikuntaa, Veikkola kysyi.

Oma asennekin vaikuttaa työhyvinvointiin:

Mikko Romppasen mukaan työpaikoilla on kahdenlaisia ihmisiä. Kärpäset löytävät kukkaniitystäkin lantakasan ja mehiläiset lantakasastakin kukkasen.

Romppanen kannusti yleisöä näkemään niin työssä kuin kollegoissa hyviä puolia huonojen sijaan.

– Jos työkaverissa on yhdeksän virhettä ja yksi hyvä piirre, niin kannattaa mainita ääneen se yksi hyvä, Romppanen sanoi.

Muita tapoja vaikuttaa omaan työhönsä on oppia uudenlaisia työtapoja vaikka kollegoilta ja harjoitella vuorovaikutustaitoja. Työyhteisössä voidaan esimerkiksi sopia, että kenestäkään ei enää puhuta selän takana, vaan asiat kerrotaan sille henkilölle, jota ne koskettavat.

Voi olla hyväksi pohtia myös omaa motivaatiotaan. Miksi minä teen tätä työtä? Mikä minun työni arvo on?

Tärkeää on muistaa sekin, että koko työhyvinvointi ei voi olla riippuvainen pelkästään kollegoista ja työympäristöstä, vaan sisäistä motivaatiotakin tarvitaan.

– Richard Bach on todennut, että jos onnesi riippuu siitä, mitä joku toinen tekee, luulenpa, että sinulla on ongelma, Romppanen sanoi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic