Lounais-Häme

Olivatko suotuisat suhdanteet tässä? – Teknologiateollisuus ennakoi syksylle uusien tilausten määrän laskua

Teknologiateollisuudessa näyttää vielä hyvältä: suhdannetilanne on suotuisa ja yritysten tilauskanta vahva.

Kesäkuun lopussa teknologiateollisuus työllisti noin 310 000 henkilöä eli 10 000 enemmän kuin viime vuonna keskimäärin. Kesätyöpaikan yritykset tarjosivat ennätyksellisesti jopa 19 000 nuorelle.

Hieman uhkaavia pilviä on kuitenkin jo taivaalla, koska yritysten saamat tarjouspyynnöt ovat vähentyneet kesän aikana, mikä ennakoi syksylle heikompaa tilauskehitystä kuin viime aikoina.

Teknologiateollisuus ry:n tuore Talousnäkymät-selvitys kertoo, että uudet tilaukset olivat hienoisessa laskussa jo toisella vuosineljänneksellä.

Alan yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia huhti–kesäkuussa euromääräisesti prosentin verran vähemmän kuin tammi–maaliskuussa. Kesän aikana markkinatilanne on edelleen hieman rauhoittunut.

Jos huhti–kesäkuun tilauksia verrataan vuodentakaiseen tilanteeseen, uusien tilausten arvo oli nyt yhdeksän prosenttia pienempi kuin vuosi sitten. Ero johtuu viime vuoden vertailujaksolle ajoittuneesta suuresta laivatilauksesta. Tilauskannan arvo oli kesäkuun lopussa prosentin verran suurempi kuin maaliskuun lopussa ja 24 prosenttia suurempi kuin vuoden 2017 kesäkuussa.

Kaikki arvovalta peliin

Teknologiateollisuuden pääekonomistin Jukka Palokankaan mukaan maailmantalouden epävarmuudet ovat alkaneet näkyä yritysten markkinatilanteessa. Näkymät ovat muuttuneet aiempaa sumuisemmiksi, ja kauppasodan ensiaskeleet ovat nostaneet raaka-aineiden hintoja.

-On välttämätöntä, että Suomi ja EU käyttävät kaiken kauppapoliittisen osaamisen ja poliittisen arvovallan kauppapoliittisten erimielisyyksien ratkaisemiseksi. Protektionismilla on Suomen viennille ainoastaan kielteisiä vaikutuksia, Palokangas tähdentää.

Palokankaan mukaan Suomestakin on saatu kasvun kannalta huolestuttavia uutisia: rakennusluvat ovat vähentyneet tuntuvasti ja teollisuuden investoinnit ovat kääntymässä jälleen laskuun. Vilkas rakentaminen on ollut viime aikoina yksi keskeinen talouskasvun kiihdyttäjä.

-Teollisuuden tuotannolliset investoinnit kasvoivat pari–kolme vuotta, mutta kuluvana vuonna niiden ennakoidaan jälleen supistuvan. Suorastaan hätkähdyttävä oli myös Tilastokeskuksen tieto, jonka mukaan t&k-investointien raju väheneminen jatkui viime vuonna. Kokonaisinvestoinnit ovat alittaneet Suomessa pääomien kulumisen lähes kymmenen vuoden ajan. Tähän tarvitaan muutos, jos Suomi haluaa selvitä hyvinvointinsa rahoituksesta, Palokangas sanoo.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti