Lounais-Häme

Öljylämmityksestä pois vaihtavalle peräti 4 000 euroa avustusta – Valtioneuvosto antoi avustuksiin yli 9 miljoonaa

Yli 15 000 henkilöä on hakenut avustusta.
Avustuksia annetaan pientalojen omistajille. Pientalolla tarkoitetaan omakotitaloa tai paritaloa. Kuva: Vesa Moilanen
Avustuksia annetaan pientalojen omistajille. Pientalolla tarkoitetaan omakotitaloa tai paritaloa. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva/Vesa Moilanen

Valtioneuvosto antoi asetuksen öljylämmityksestä luopumisen avustuksista pientaloissa torstaina 26. elokuuta. Asetuksen myötä jaettavaksi vapautuu vuoden ensimmäisessä lisätalousarviossa tarkoitusta varten osoitetut 9,4 miljoonaa euroa.

Luopumisavustus on saavuttanut ympäristöministeriön mukaan suuren suosion. Sitä on hakenut vuodessa jo yli 15 000 öljylämmitteisen pientalon omistajaa. Myönteisen päätöksen on saanut vajaat 8 000 hakijaa ja kielteisen hieman yli 500 hakijaa.

Hakemusten käsittelyaika on tällä hetkellä yli puoli vuotta ja tällä hetkellä käsittelyssä on joulukuussa saapuineita hakemuksia. Käsittelyn odotetaan kuitenkin nopeutuvan, kun hakemusjonoa päästään purkamaan palkatun lisävoiman ja nyt jaettavaksi vapautuneiden määrärahojen turvin.

Avustusta voidaan myöntää pientalon omistavalle yksityishenkilölle tai kuolinpesälle, kun ympärivuotisessa asuinkäytössä olevan pientalon öljylämmitys korvataan fossiilittomaan energiaan perustuvalla lämmitysjärjestelmällä. Avustuksia annetaan kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen.

Avustuksen määrä on 4 000 euroa siirryttäessä öljylämmityksestä kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun ja 2 500 euroa siirryttäessä muihin fossiilittomiin lämmitysjärjestelmiin.

Avustus maksetaan jälkikäteen, kun hanke on toteutettu kokonaan.

Tukemalla öljylämmityksen vaihtamista fossiilittomaan lämmitykseen hallitus pyrkii vähentämään Suomen päästöjä ja toteuttamaan tavoitetta hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035.

Hallitusohjelman tavoitteena on, että fossiilisesta öljylämmityksestä luovutaan Suomessa 2030-luvun alkuun mennessä, julkisissa rakennuksissa jo vuoteen 2024 mennessä. Rakennukset ja rakentaminen tuottavat kolmasosan Suomen ilmastopäästöistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic