Lounais-Häme

Olympialaisvahvistus palasi kotiin

Kansainvälisistä matematiikkaolympialaisista Hongkongista sunnuntaina palanneen koijärveläisen Joose Lehtisen tunnelmat ovat hyvät. Kaivattua kunniamainintaa kisoista ei tullut, mutta lukiolainen on silti tyytyväinen suoritukseensa.

-Vastausten kirjoittamista pitäisi harjoitella. Sain ratkaistua kaksi tehtävää, mutta vastaus oli epäselvästi kirjoitettu, joten pisteitä ei irronnut niin paljoa, kertoo Lehtinen.

Kisamatka kesti yhteensä kahdeksan päivää, joista varsinainen kilpailu kaksi 4,5 tunnin päivärutistusta. Molempina päivinä reilut 600 osallistujaa yritti ratkoa kolmea matemaattista tehtävää. Suomalaisista kolme osallistujaa kuudesta sai kunniamaininnan kisoista. Kisojen maksimipistemäärä oli 42, ja Lehtinen ylsi kymmeneen pisteeseen.

Olympialaisiin osallistui lukioikäisiä tänä vuonna 109 maasta, ja Suomen joukkueessa oli osallistujia maksimimäärä. Joukkueen sijoitus oli 71. Parhaiten tänä vuonna menestyivät Yhdysvallat, Etelä-Korea ja Kiina. Euroopan maista korkeimmalle, sijalle seitsemän, ylsi Iso-Britannia.

Kisatilanteessa joukkuekavereista ei ollut apua, sillä osallistujat oli jaettu salissa kuuteen eri lohkoon, jolloin kaikki saman maan kilpailijat voitiin istuttaa kauas toisistaan. Kilpailijat tutustutettiin edeltä käsin tiloihin mahdollisen kisajännityksen hillitsemiseksi. Kisapaikka sijaitsi paikallisessa Hong Kong University of Science and Technology -yliopistossa, jossa myös majoitus oli järjestetty. Kisoja tuki Hongkongin erityishallintoalueen opetusministeriö.

-Pöydällä oli tehtäväkansiot sekä työvälineet, jotka tuotiin itse. Pöydällä oli myös erivärisiä kortteja, joilla voi osoittaa esimerkiksi, jos tuli jano tai paperi loppui, kuvailee Lehtinen koetilannetta.

Laskimet ja muut apuvälineet olivat kisapaikalla kiellettyjä. Sallittuja välineitä olivat vain kynä, kumi, teroitin, viivoitin ja harppi. Järjestelyt olivat nuoren miehen mielestä toimivat yhtä puutetta lukuun ottamatta.

-Viime vuonna kisapaikalla oli kuulemma kortti, jonka nostamalla sai keksejä. Se olisi ollut ihan kiva tänäkin vuonna, hän hymyilee.

Lehtisen into osallistua Brasiliassa ensi vuonna järjestettäviin olympialaisiin on kova, ja suhteellisen hyvä menestys näissä kisoissa auttanee kilpailupaikan hakemisessa.

-Ensi kerralla parannetaan suoritusta, hän lupaa.

Yliopiston ulkopuolella käyskentelyyn kilpailijoilla ei liiennyt aikaa. Kilpailun jälkeisinä päivinä tutustuttiin paikallisiin kisasponsoreihin näiden järjestämää ohjelmaa seuraamalla. Myös kisatoverit tulivat tutuiksi.

-Ainakin pohjoismaisiin joukkueisiin tuli tutustuttua ennen kisoja Tanskassa olleella valmennusleirillä. Siellä oli viisi luentoa ja pari harjoituskoetta, kertoo Lehtinen.

Seuraavaksi Lehtinen suunnittelee osallistumista loppuvuodesta Oulussa järjestettäviin Baltian tie -joukkuekisoihin. Baltian Tie -kisa pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 1990 Latviassa, Riiassa. Suomi on lähettänyt kilpailuun viisijäsenisen joukkueensa vuodesta 1993 alkaen.

Parhaimmillaan vuonna 2005 Suomi sijoittui toiseksi kahdentoista lähialueen maan joukossa. FL

Matematiikkaolympialaiset
Suomi on osallistunut vuodesta 1959 järjestettyihin kisoihin ensi kertaa vuonna 1965, mutta vasta vuodesta 1973 lähtien säännöllisesti. Yhteensä osallistumiskertoja on ollut 43. Suomen paras sijoitus on ollut 8. vuonna 1982, mutta tuolloin osallistuneita maita oli 30. Osallistuvien maiden määrä vaihtelee vuosittain, ja määrä on kokonaisuudessaan ollut kasvava.Kisatehtävien matemaattinen sisältö on geometriaa, algebraa, lukuteoriaa tai kombinatoriikkaa. Kilpailijat tekevät yksilösuorituksen, ja joukkueiden yhteispisteet lasketaan epävirallisesti.Suomen matematiikkaolympiajoukkue valitaan toukokuussa pidettävällä MAOL:n järjestämällä valmennusleirillä kilpailuissa ja valmennustoiminnassa ansioituneista alle 20-vuotiaista lukiolaisista tai juuri valmistuneista. Opetushallitus tukee kisoihin matkaavia nuoria.Pääasialliset lähteet: MAOL, International Mathematical Olympiad

Uusimmat

Fingerpori

comic