Lounais-Häme

Oma Häme tiukensi linjaa

Oma Häme on keskeyttänyt neuvottelut Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän johdon kanssa terveydenhuollon palveluiden ulkoistamisesta Pihlajalinna-yhtymälle.

Viime maaliskuussa seutukunnan kunnat edellyttivät, että FSHKY käy ulkoistamissuunnitelmasta neuvottelut Oma Hämeen ja muiden yhteistyökumppanien kanssa. Neuvottelut katkesivat viime tiistaina Oma Hämeen ja FSHKY:n neuvotteluissa.

Oma Hämeen muutosjohtaja Jukka Lindberg sanoo, että varsinaisena syynä neuvottelujen keskeyttämiseen on FSHKY:n yhtymähallituksen 24. huhtikuuta tekemä päätös, jonka mukaan ulkoistaminen pitäisi vielä kunnanvaltuustojen päätettäväksi niin, että palvelusopimus olisi allekirjoitettavissa 15. kesäkuuta mennessä.

Lindberg sanoo Oma Hämeen olleen valmis tekemään neljässä viikossa ulkopuolisen riskianalyysin, jonka pohjaksi olisi tarvittu ulkoistamisesta laadittu yhtiöjärjestys yhteisyrityksestä, palvelusopimus liitteineen ja osakassopimus. Niistä vain palvelusopimus ilman liitteitä on luovutettu Oma Hämeelle.

-Emme ole saaneet pyytämiämme aineistoja riskianalyysin tekoon. Saamamme toimeksianto kunnilta neuvotella on edelleen kesken, Lindberg sanoo.

Lindberg ihmettelee myös FSHKY:n kiirettä, kun keskeinen sotea ja maakuntia koskeva lainsäädäntö on juuri valmistumassa ja koko toimintaympäristö on muuttumassa. Hänen mukaansa Oma Hämettä ja tulevaa maakuntaa uhkaa sitoutuminen 14 vuodeksi kaikkiaan noin 550 miljoonan euron sopimukseen, mikäli kunnat hyväksyisivät kaavaillun yhteisyrityksen perustamisen.

Maksettavaksi voisi tulla maakunnalle mahdollisesti myös 50 miljoonan euron päättämiskorvaus. Lainsäädäntöön on tulossa myös takaportti, jossa maakuntaa eivät sitoisi aiemmin tehdyt sitoumukset. Tämä löytyy sote-lainsäädännön voimaanpanolain 22. pykälästä.

Lindberg kysyykin miksi FSHKY haluaa kovalla kiireellä betonoida sopimuksen, josta maakunta joutuu kantamaan päävastuun hyvin pitkän ajan. Lindberg kyselee myös virkamiesvalmistelun etiikan perään.

Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä ei ollut vielä torstaiaamuna kuullut Oma Hämeen ja FSHKY:n nauvottelujen keskeytymisestä.

Määtän mukaan on selvää, ettei FSHKY:n yhtymähallituksen esitys täytä niitä ehtoja, jotka kunnat asettivat keväällä. Tuolloin valmistelulle annettiin merkkipaaluiksi se, että yhtymähallituksen olisi pitänyt valmistella ulkoistamisesitys niin, että se olisi käsiteltävissä peruskunnissa yhdessä kokouksessa. Nyt yhtymähallitus on esittänyt mallia, jossa valtuustot hyväksyisivät ensin sopimuksen, joka avattaisiin jatkoneuvotteluille vasta tämän jälkeen. Toiseksi kunnat edellyttivät, että ennen peruskunnille tehtävää esitystä FSHKY käy neuvottelut Oma Hämeen ja muiden tahojen kanssa. Nämä neuvottelut on nyt keskeytetty.

Kolmanneksi paalutettiin, että asia käsitellään kunnissa, kun sosiaali- ja terveysministeriö on käsitellyt kuntayhtymän esityksen poikkeuksen saamisesta päivystysasetukseen elleivät kunnat päättä perustellusta syytä toisin.

Määtän mukaan marssijärjestys on nyt päätöksenteossa väärin. Hän sanoo, ettei virkamiehenä voi lähteä tekemään kunnanhallitukselle sammutetuin lyhdyin päätösesitystä sopimukseen sitoutumisesta. Jokioisten kunnanvaltuusto käsittelee asiaa 15. päivän kokouksessaan.

-Ei kukaan osta autoa niin, ettei tiedä millaista autoa on ostamassa, Määttä linjaa.

Määttä on nimetty Oma Hämeessä Kanta-Hämeen väliaikaisen valmistelutoimielimen jäseneksi. Toiseksi varsinaiseksi jäseneksi Forssan seudulta on nimetty vain Forssan kaupungin talousjohtaja Leena Järvenpää. Järvenpään varahenkilö on Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi ja Määtän varahenkilö Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson.

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi sanoo, että saisi Oma Hämeeltä ja FSHKY:ltä mahdollisimman nopeasti lausunnot neuvottelujen keskeytymisestä ja arviot tilanteesta. Tilanne tulee olemaan esillä Forssan seudun kuntajohtajien kokoontuessa ensi maanantaina. Asiaa tullaan sivuamaan myös kaupunginhallituksen maanantai-illan kokouksessa. Kuntayhtymän esitys tulee kaupunginhallituksen käsittelyyn varsinaisesti vasta seuraavassa kaupunginhallituksen kokouksessa.

Kesäniemi ihmettelee, mikä kiire kuntayhtymällä oli tehdä oman päätösesityksensä kunnille huhtikuun 24. päivän kokouksessaan, kun tiedossa oli, että neuvottelut Oma Hämeen kanssa jatkuivat seuraavalla viikolla. FL

 

Fingerpori

comic