Lounais-Häme

Oma ilmaisu löytyy lopputyötä pohtiessa

 

Susanna Numminen on aina ollut kiinnostunut tyylistä. Se nousi myös kuvataidekoulun lopputyön aiheeksi. Numminen paneutui viime vuodet Forssan kuvataidekoulussa valokuvauksen syventäviin opintoihin.

Hän kuvasi ensin ventovieraita kadulla Ruotsissa lopputyötään varten, mutta projektin edetessä häntä alkoi kiinnostaa entistä enemmän se miten hän lopulta löysi oman tyylinsä.

-Ala- ja yläkoulussa minulla oli aina kamera mukana. Vaatteet ja tyyli ovat aina kiinnostaneet minua, joten olin kuvannut paljon itseänikin eri asuissa ja eri vaiheissa. Alakoulussa tyttöjoukkomme pukeutui oudostikin, mutta yläkoulussa pakenimme massaan. Vasta lukiossa oma tyylini alkoi löytyä.

Nummisen portfolio on valokuvakirja, jossa pukeutumisella ilmaisu kehittyy taaperon mekoista nuoren naisen asukokonaisuuksiksi.

-Äitini antoi minun valita vaatteeni itse. Tosin kerran valokuvaamossa hän vetikin laukusta samettimekon, joka oli kuvaan puettava. Ei siitä kai traumoja jäänyt, mutta muistan edelleen tilanteen hyvin.

Nummiselle valokuvaus on yksi keino ilmaista omaa tyyliä samalla tavalla kuin pukeutuminen. Lopputyössä kaksi ominta asiaa yhdistyvät.

Kiinnostaako taidevalokuvaus?

-Nyt tuntuu siltä, että tämä tapa käyttää kuvaa riittää, mutta voihan myöhemmin olla toisin.

Numminen opiskelee Forssan yhteislyseossa ja mielessä ovat jatko-opinnot luokanopettajaksi Turussa.

-Olen varma, että kuvataidekouluvuosista on hyötyä tulevassa ammatissanikin.

Opettajaksi mielii myös toinen valmistuva, Johanna Lund. Hän aikoo jatkaa kuvataideharrastusta valmistumisen jälkeenkin.

-Tein eräänä keväänä kolme ulkomaan matkaa Eurooppaan. Ne olivat elämäni ensimmäiset ja ne todella avarsivat. Maailmalla on paljon tarjottavanaan. Halusin niiden vaikutteiden pohjalta tehdä lopputyöni.

Lundilla on esillä piirros Branderburgin portista Saksan-matkalta ja Kolumbuksen patsas Espanjasta. Päätyönä on maalaus Balatonin rannalta Unkarista.

Portfolio kertoo tarkasti sekä lopputyön toteutuksen että sen takana olevan ajatusprosessin.

-Minun piti alun perin tehdä kolme maalausta, mutta aika ei olisi niihin riittänyt. Halusin tavoittaa juuri sen tunnelman, jota Balatonin rannalla koin. Tein maalauksen kanssa pitkään töitä ja olen nyt lopputulokseen tyytyväinen. Loput kaksi maalausta minun on tehtävä myöhemmin, jotta saan toteutettua sen alkuperäisen ajatukseni.

Forssan kuvataidekoulun kevätnäyttely on esillä Forssan kirjaston kakkoskerroksen Vinkkelissä 7. toukokuuta asti. Vinkkelissä on esillä suuri määrä töitä 1–16-vuotiailta kuvataiteenharrastajilta.

Yhteistä teemaa näyttelyssä ei tällä kertaa ole, mutta esillä on paljon vesielementtiin liittyviä töitä.

Valmistuneiden lopputyönäyttely on esillä Forssan museon Aulagalleriassa 15. toukokuuta asti.

Kävijän kannattaa paneutua itse töiden lisäksi esillä oleviin portfolioihin. Ajatuksiin kurkistaminen on aina mielenkiintoista. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti