Lounais-Häme

Oma tupa, oma lupa

Kerrostaloasunnon ovessa lukee vielä edellisen vuokralaisen nimi. Reilunkokoinen yksiö on kuitenkin jo muutaman viikon ajan ollut Jussi Haaviston ensimmäinen oma asunto.

-Ihan ensimmäiset kerrat täällä vähän jännittivätkin. Yksin oleminen ja se kun tajusi, ettei oikeasti menee enää kotiin, Haavisto sanoo.

Uuteen paikkaan kodiksi asettuminen ei kuitenkaan vienyt kauan. Nyt, muutama viikko muuttamisen jälkeen, koti-sana ei enää vie ajatuksia Jokioisten Kiipulle, vaan viittaa jo omaan asuntoon Forssan Talsoilassa.

Omilleen muuttaminen ei ollut Haavistolle hetken mielijohde. Kuten montaa muutakin nuorta, itsenäinen elämä alkoi houkuttamaan Haavistoa siinä vaiheessa, kun peruskoulu jäi taakse ja ammattikoulu alkoi.

-Varmaan jo 15-vuotiaana aloin miettimään, kuinka kiva olisi asua yksin, mutta isä ja äiti saivat aina pääni kääntymään, Haavisto sanoo nauraen.

-Vanhemmat laittoivat minut miettimään sitä, onko siinä vaiheessa taloudellisesti järkevää muuttaa. Tukien varassa eläminen olisi ollut niukkaa. Ymmärsin, että oma asunto kannattaisi hankkia vasta sitten, kun on oikeasti varaa asua omillaan. Intin jälkeen sain määräaikaisen työn ja aloin rauhassa katsella asuntoja. Kyselin työpaikalta työsopimuksen jatkosta ja kuulin, että työt jatkuvat. Silloin päätin, että nyt on korkea aika muuttaa.

Haavistolla oli asunnolle pari tärkeää kriteeriä.

-Asunnon piti olla hyvällä sijainnilla ja lisäksi sen piti olla hyväkuntoinen ja miellyttää silmää, Haavisto summaa.

-Parveke ei ollut minulle tärkeä, ja nekin neliöt otin mieluummin asuinpinta-alaan. Hetken mietin jopa kaksion vuokraamista, mutta se olisi kyllä ollut liian iso. En kuitenkaan halunnut mitään pientä asuntoakaan.

Asuntoa Haavisto etsi netin kautta. Kuvalliset ilmoitukset hän tutki tarkkaan, kuvattomiin hän ei jäänyt jumittamaan. Lisäksi Haavisto kyseli tuttavilta vinkkejä vapautuvista tai vapaista asunnoista.

Mielenkiintoisimmaksi osoittautui asunto, josta ei ilmoitusta ehtinyt nettiin asti. Haavisto otti yhteyttä eräästä asunnosta, joka kuitenkin oli vuokralaisensa löytänyt. Samalla vuokranantajalla oli kuitenkin vapaana toinen asunto. Haavisto sopi näytön, ja siitä asiat alkoivat edetä nopeasti. Se oikea oli löytynyt.

-Tämä asunto oli oikeastaan hienompi kuin se, mistä aluksi kyselin. Tärkeää on, että heti tulee sellainen olo, että täällä voisi asua.

-En kauan pohtinut sitä, halusinko tämän asunnon. Näytössä mietin hetken, kunnes totesin, että tämä se on. Kirjoitin paperit ja seuraavana päivänä sain avaimet, Haavisto kertoo.

Asunnon siivoamisen ja tapetin laiton jälkeen seurasi se ikävin vaihe, tavaroiden ja kalusteiden kantaminen uuteen osoitteeseen.

-Muuttaminen on kyllä ärsyttävintä, mitä voi tehdä!

Maltilla oman asunnon kanssa eteneminen osoittautui oikeaksi valinnaksi, sillä odottaminen antoi hyvin aikaa varautua muuton aikaisiin kuluihinkin.

-Olin säästänyt rahaa, joten en joutunut nollabudjetilla muuttamaan, Haavisto toteaa.

-Minulla kävi tuuri ja sain kalusteita käytettynä, vain sohvan ostin uutena. Hyvän pohjan ansiosta kalusteet sai sijoitettua järkevästi yksiöön.

Kodintarvikkeitakin, kuten kattilaa, kippoja ja astioita, Haavisto sai kotoa mukaansa, joten kaikkea ei tarvinnut ostaa uutena.

-Sain tällaiset kukkalautaset, jotka eivät ehkä ole niin miehekkäät. Otin ne ilolla vastaan, ja minusta oli hienoa, että viitsittiin antaa ne käyttööni. Ei minulla ole siis valittamista. Kuitenkin, kun sen aika tulee, sisustan asunnon enemmän oman näköisellä tavaralla.

Itsenäisen elämän aloituksessa Haavistoa vastaan tuli muutama yllätys. Kyse ei ollut muuttoilmoituksesta, sähkösopimuksesta ja vakuutuksista, jotka Haavisto hoiti ripeästi kuntoon, vaan paljon arkisemmista asioista.

-Aluksi ei tiennyt oikein mitä ja minkä verran kaupasta ostaa. Vaikka tuntui kantavan hirveästi tavaraa kotiin, kaappi ei täyttynyt.

-Ja täällä omassa kodissa siivoan säännöllisesti, vaikka en ole koskaan siivoamisesta tykännyt. Epäsiisteys kuitenkin häiritsee, Haavisto sanoo ja nauraa.

Kaverit ovat olleet innokkaita vierailijoita uudessa osoitteessa, mutta Haavisto on päässyt nauttimaan myös jo omasta rauhastaan. Se on tuntunut hyvältä.

-Kyllä parasta omassa asunnossa on tila itsenäistyä. Tähän ikään mennessä moni haluaa asua jo omillaan. Kun itse joutuu maksamaan elämisensä, oppii ottamaan vastuutakin, parikymppinen Haavisto toteaa.

-Nopeasti tiivistettynä: Onhan tämä nyt hienoa! FL

Muuttohetkellä paljon tärkeää muistettavaa
Muutto ensimmäiseen omaan kotiin edessä, mitähän unohtuu? Hyvin suunniteltu muutto tekee itse muuttamisesta hieman helpompaa ja ajallaan hoidetut, muuttoon liittyvät asiat takaavat sen, että homma sujuu itse muuton jälkeenkin.Tee muuttoilmoitus. Tämä on tärkeää, jotta posti löytää perille uuteen osoitteeseesi. Lain mukaan ilmoitus tulee tehdä viikon kuluessa muutosta. Sen voi tehdä puhelimitse tai netissä verkkopankkitunnuksilla. Muuttoilmoituksen voi myös tulostaa netistä täytettäväksi.Tee osoitteenmuutokset. Uutta osoitettasi tarvitsevat pankki, puhelin- ja nettioperaattori, vakuutusyhtiö, oppilaitoksesi, työnantajasi, tilaamasi lehdet sekä tietysti ystävät ja sukulaiset. Monet yritykset saavat uuden osoitteen väestötietojärjestelmästä, jonne tieto siirtyy muuttoilmoituksella.Tee sähkösopimus jo ennen muuttoa.Ilmoita muutostasi. Tiedon tarvitsevat sekä vanhan että uuden asuntosi isännöitsijät. Isännöitsijän tiedot voivat löytyä netistä, taloyhtiön porraskäytävän ilmoitustaululta tai vuokrasopimuksen liitteistä.Hae tarvittaessa asumistukea. Tarvittavat Kelan asiakirjat kannattaa hankkia jo hyvissä ajoin. Hakemuksen voi laittaa jo eteenpäin, vaikka kaikki tarvittavat liitteet eivät vielä olisikaan sen mukana. Ne voit täydentää myöhemmin.Hanki tarvittaessa uusi nettisopimus asuntoosi, mikäli siinä ei ole sellaista jo valmiiksi.Harkitse kotivakuutuksen hankkimista. Useissa asunnoissa kotivakuutus on vuokrasopimuksen solmimisen ehto.Hanki asuntoon palovaroitin, mikäli siellä ei sellaista ennestään ole. Tarkista sen toimivuus. Asunnon jokaisen kerroksen jokaista alkavaa 60 neliömetriä varten tarvitaan palovaroitin. Tutustu myös uuden asuntosi pelastautumisohjeisiin, jotka saat isännöitsijältä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti