Lounais-Häme

Oma tyyli edellä, mutta muodista saa maustetta

-Keveää, kuultavaa ja ennen kaikkea pyöreää. Naisille roosaa ja samppanjaa, miehillekin värejä.

Näin kiteyttää optikko-yrittäjä Satu Järvinen Forssan Kirkassilmästä kevään kehysmuodin.

-Pyöristetty kehyksen muoto on tehnyt tuloaan noin vuoden ajan, ja nyt se on todella vahvasti esillä uutuusmalleissa. Myös miesten kehysmalleissa sekä aurinkolaseissa linjat ovat pyöristyneet, hän lisää.

Monissa malleissa kehykset kaareutuvat kevyesti ylöspäin. Se tuo kehyksiin naisellista kissamaisuutta.

Myös pilottilasit ovat edelleen muodikkaat. Klassikkojen rinnalla on tosin tarjolla myös pyöristetympää pilottia. Täysin pyöreät metallikehykset ovat erityisesti nuorten mieleen.

 

Muoti on Järvisen mukaan vain mauste, kun asiakas etsii uusia kehyksiä nenälleen. Valituksi tulee usein klassikko ajanhenkisellä twistillä. Silmälasit uusitaan noin 3–4 vuoden välein, joten vain harva tarttuu kaikkein trendikkäimpiin tarjokkaisiin.

Valtaosalla on käytössä vain yhdet silmälasit ja kenties toiset päätetyöskentelyä varten. Jotkut valitsevat käyttöön useammat kehykset, joita vaihtelevat tilaisuuden, asun tai fiiliksen mukaan.

-Liikkeelle lähdetään aina siitä, että asiakas saa itselleen ja elämäänsä sopivat lasit.

 

Jotta siihen päästään, ihan ensimmäiseksi on viisasta käydä näöntarkastuksessa.

-Joskus näössä voi olla sellaista korjattavaa, että sopivat linssit eivät käy aivan kaikkiin kehyksiin. Mahdolliset rajoitteet on hyvä tietää ennen kehysten sovittelua, ettei käy niin, että linssit eivät istukaan niihin lempikehyksiin.

Optikko myös kyselee tyyliin liittyviä asioista, mutta hyvin usein ensivaikutelma johtaa oikeille jäljille. Kun asiakas astuu ovesta sisään, optikko jo miettii mitkä kehykset voisivat hänelle sopia.

-Jostain kumman syystä oikea kehys löytyy kolmen ensin kokeillun joukosta. Hyvin usein se on se ensimmäinen, Järvinen nauraa.

 

Optikko myös tenttaa keskustelun lomassa asiakastaan. Hän ei utele huvikseen, vaan kartoittaa kysymyksillään asiakkaan tarpeita. Hän kyselee millaiseen käyttöön lasit tai aurinkolasit tulevat: työhön, vapaa-aikaan, päätetyöhön vai kenties autonajoon. Se vaikuttaa kehysvalinnan lisäksi linssin valintaan.

Linssejä on lukuisia vaihtoehtoja. Niiden hintahaarukka vaihtelee Järvisen mukaan yksiteholaseissa 30 eurosta 250 euroon ja moniteholaseissa 50 eurosta 750 euroon.

-Mitä kalliimpi hinta, sitä enemmän linsseissä on erikoisominaisuuksia. Kaikki ei niitä kuitenkaan tarvitse, ja ideana on etsiä jokaisen tarpeisiin sopivat silmälasit. Siksi optikko kyselee.

Sama pätee aurinkolaseja valitessa. Tietyn värinen linssi on hyvä tiettyyn tarkoitukseen. Terasseilla voi istuskella tummemmilla linsseillä, mutta esimerkiksi autoillessa on hyvä valita vähemmän tummat, väriltään ruskeat ja polaroidut.

-Silloin yksityiskohdat erottuvat ja märät tienpinnat eivät häikäise, Järvinen lisää. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic