Lounais-Häme

Omaa aikaa pienten lasten äideille

 

Lapsen syntymä on ehkä suurin muutos monen naisen elämän aikana. Nykymaailmassa äitiyskin koetaan helposti tehtävänä, josta otetaan suorituspaineita. Näin ei tarvitse eikä saa olla, painottaa Kutomon fysioterapian yrittäjä Minna Penttilä.

-Maailma koetaan nykyisin kovin haasteellisena nuorille äideille. Yritän viestittää heille, että asia ei ole näin, ja heidän kannattaisi keskittyä tekemään omia ratkaisujaan. Oman tilan ottamisesta voi käyttää maalaisjärkeä – aina ei tarvitse olla superäiti. Nuorten äitien ei pitäisi myöskään uuvuttaa omia, ehkä eläkeiässä olevia äitejään, jotka hoitavat yhä enemmän lastenlapsia, Penttilä sanoo.

Penttilän liikuntasäätiö tarjosi MLL:n paikallisyhdistyksen jäsenille tapahtuman, jossa jumpattiin ja heräteltiin ajatuksia muutoksessa selviämisessä. Penttilä lanseerasi teoriatunnille elämänarvopörssipelin, jossa osallistujat saivat ostaa leikkirahalla kolme tärkeimmäksi kokemaansa osaketta.

Tärkeimmäksi arvoksi melko tuoreiden äitien keskuudessa nousi ajan löytäminen perheelle ja parisuhteelle. Myös aika ystäville ja harrastuksille oli suosittu.

Tärkeimmän osakkeen taakse äidit saivat kirjoittaa kolme asiaa, joilla he pystyvät toteuttamaan toiveensa. Penttilä kannusti osallistujia pohtimaan, miltä elämä näyttäisi, jos nämä kolme tärkeintä toivetta toteutuisivat.

-Kukaan tuskin kirjoitti, että lottovoiton ansiosta voin toteuttaa haaveeni, vaan kyse on ihan arkisista asioista. Toiveet kohdistuvat myös puolison arkeen, joten kysy häneltä, mitä mieltä hän on ja mitä hän haluaa.

Mannerheimin lastensuojeluliiton Tammelan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Ilona Saaristo suhtautui innolla päivän tapahtumaan, josta hän odotti iloisen jumpan ohella hyviä vinkkejä kotiin vietäväksi. MLL:n jäsenistä valtaosa on pienten lasten äitejä ja yhdistyksessä heräsi ajatus tarjota jäsenille mahdollisuus tulla jumppakipinän puraisemaksi.

Saaristokin näkee, että pienten lasten äidit voivat järjestää itselleen omaa aikaa, mutta myös jumpata kotona lapsen kanssa.

Paikalla oli parisenkymmentä MLL:n jäsentä. Saaristo harmittelee, että kutsu jouduttiin toteuttamaan aika nopealla aikataululla, eikä se välttämättä tavoittanut kaikkia yhdistyksen jäseniä.

-Ne, jotka ovat ilmoittautuneet mukaan, ovat olleet kiinnostuneita ja innostuneita siitä, että tällaista järjestetään. Aika harvoin on tarjolla vielä maksuttomia tapahtumia. Näitä voidaan jatkaa, jos tapahtuma saa postiivisen vastaanoton ja juttu siitä kiertää äitien keskuudessa, Saaristo totesi.

Tammelalaiset Mirka Rämö ja Aino-Maija Pelto-Huikko pitivät tapahtumaa hyödyllisenä. Pelto-Huikon mukaan Penttilän luento pysäytti miettimään omia elämänarvoja, joista hän nosti tärkeimmiksi perheen, parisuhteen ja ystävät.

-Myös aikaa itselle tulisi löytää, Pelto-Huikko huomautti.

-Nyt kun on päästy yli pikkuvauva-ajan, aikaa itselle olisi, mutta sitä ei osaa käyttää oikealla tavalla, Rämö pohti.

Minna Penttilä aikoo lähettää kirjekuoreen sujautetun tärkeimmän haaveen ja sen toteuttamistavat osallistuneille kolmen kuukauden kuluttua jotta nämä voivat pohtia, onko toive toteutunut.

-Kun muistat lupauksesi ja varmistat että se toteutuu, et ole koskaan köyhä, Penttilä muistutti. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti