Lounais-Häme

Omaan jääkaappiin voi katsoa vaikka kaupassa

Älypuhelinta voi käyttää jo vaikka television kaukosäätimenä, musiikkisoittimena, televisiona ja liikuntavalmentajana, mutta sovelluksiin voi nyt lisätä kodinkoneiden etäohjauksen.

Forssan Keittiömaailman yrittäjä Marja Kylä-Markula kertoo, että nyt uutena lisäyksenä ovat saapuneet älyjääkaapit, jotka lähettävät kännykkäsovellukseen kuvan jääkaapin sisällöstä.

Keittiömaailman Siemensin jääkaappimalli ei sentään vielä itse pyydä käyttäjää tuomaan maitoa, mutta kaupassakävijälle toiminnosta on verrattomasti apua.

-Kodinkoneissa on jo vuosia ollut erilaisia ajastimia, joilla voi ajastaa laitteet käynnistymään ja sammumaan tiettyyn aikaan, mutta etäohjattavuus on nyt tullut uutena, Kylä-Markula toteaa.

Jääkaapissa on kaksi vastakkaista kameraa, joista toinen nappaa kuvan oven elintarvikehyllyistä ja toinen kaapista. Kuvat napataan automaattisesti aina ovea sulkiessa, joten mobiilisovelluksesta löytyy aina ajantasainen tieto siitä, mitä jääkaapissa on.

-Nyt jos ei muista kaupassa käydessään, mitä jääkaapista puuttuu, niin kännykästä voi tarkistaa, yrittäjä vinkkaa.

 

Siemens on alkanut aktiivisesti kehittää kodinkoneitaan Home Connect -mobiilisovelluksen ohjattaviksi, joten kännykällä voi ohjata ja valvoa jääkaapin toimintojen lisäksi uunia, astianpesukonetta, kahvinkeitintä ja pyykinpesukonetta.

Uunissa ja pesukoneissa toiminnoista eniten hyötyä lienee käynnistämisessä, ajastamisessa ja valmistumisen seurannassa.

Marja Kylä-Markulalla on itsellään kotona etäohjattava ja ajastettava uuni.

-Kyllä ensimmäisen kerran jännitti, kun lähdin hiihtämään pariksi tunniksi ja laitoin uunin päälle ajastimella, hän hymyilee.

Kaikki toimi niin kuin pitikin, ja Kylä-Markula harmittelee oikeastaan vain sitä, että kaikesta tekniikasta huolimatta ei huoneenlämpöiseen uuniin voi silti jättää ruokaa odottamaan työpäivän ajaksi.

Esimerkiksi hitaasti kypsennettävien ruokien valmistuksessa etäohjattava uuni voi kuitenkin olla verraton apu.

Älykahvinkeittimelläkin voi jo keittää erilaisia kahvijuomia toisesta huoneesta käsin – vaikkapa jokaiselle juhlavieraalle erilaisen.

 

Kodinkoneissa olevat älyohjelmat tarkoittavat myös suurempaa automatiikkaa esimerkiksi pesuohjelmissa, joten älylaitteilla kännykästä voi käynnistää esimerkiksi sopivan pesuohjelman valitsemalla valikosta millaista pyykkiä kone sisältää. Sovellus myös muistuttaa käyttäjälle, kun pesuainesäiliöön täytyy laittaa lisää pesuainetta.

Uunia käyttäessä kännykällä voi säätää lämpötilaa ja laittaa ajastuksen. Jääkaapista voi seurata ja säätää lämpötilaa. Useimmat laitteet myös ilmoittavat vikatilanteista ja voivat yhdistää etäyhteydellä suoraan huoltoon.

Samoille apajille ovat lähteneet monetkin valmistajat, kuten Bosch, joka käyttää Home Connect -sovellusta ja Samsung omilla sovelluksillaan, joilla voi säätää älykodinkoneiden lisäksi esimerkiksi ilmastointia.

 

Valaisinvalmistajat ovat kehittäneet myös etäyhteydellä ohjattavia valaisimia. Valot voi laittaa päälle ennen kotiin saapumista tai ajastaa käynnistymään tiettyihin aikoihin. Koko valaistusta voi halutessaan hallita kännykällä.

Laitteet ja sovellukset eivät vaadi muuta kuin langattoman nettiyhteyden sekä kännykkään tai tablettiin ladattavan sovelluksen. Jos kodinkoneet ovat älylaitteita, mitään lisävarusteita kodinkonearsenaalin ohjaamiseen ei tarvita. Valaisinjärjestelmään tarvitaan erillinen modeemiin liitettävä tukiasema.

Uusia älylaitteita tulee markkinoille koko ajan, joten tulevaisuudessa mobiililaitteilla ohjataankin kodin arkielämää yhä enemmän.

 

Marja Kylä-Markula kertoo, että Keittiömaailman asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita älyjääkaapista, joka on liikkeen älykodinkoneiden uusin lisäys, ja niitä on mennyt kaupaksikin.

Hänestä on aina hauskaa, kun asiakkaat kysyvät häneltä, mahtaako kamera ottaa heistä sitten kuvan, kun he käyvät yöllä jääkaapilla.

-Sanon aina, että ottaa, totta kai! Kylä-Markula nauraa. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic